Odděleno: aneb jak to dostat do malého PDF?

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Odděleno: aneb jak to dostat do malého PDF?

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

odděleno z vlákna o keramických kondenzátorech Tesla. Heslo sdělí autor. Zbytek smazán.
Hill

termit256 píše:Jeste k tomu vyrovnavani predloh, ja to naskenuju jak to pada z podavace a v acrobatu je pak nastroj ktery stranky automaticky srovna podle textu, funguje to celkem slusne a usetri to dost prace.

sinclair píše:Ve které z free verzí Adobe Acrobatu takový nástroj na srovnání je? Jak je označenej? To by mi bodlo u něčeho jinýho!
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Ja mam verzi 9pro a je to ve volbe Dokument - Optimalizovat skenovane pdf

Jeste k te velikosti souboru, zkusil jsem to zoptimalizovat co slo, pri prevzorkovani na 600dpi se mi podarilo srazit velikost katalogu ze 73MB na cca 4MB bez podstatne ztraty kvality i s tim, ze se da v textu vyhledavat. Link jsem ti poslal do SZ, mrkni na to.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

to termit256: není to spíš volba "Zmenšit velikost souboru?" Při volbě "Optimalizovat" program hlásí, že spuštění optimalizace není v daném dokumentu možné.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Tak to nevim, mi to normalne funguje. Musis to zkouset na pdf ktere obsahuje bitmapy, ne text. Vyskoci tam tato volba s nastavenim ktere jsem pouzil. Nezkoumal jsem co presne to dela, vsiml jsem si jen ze to prevede cernobile bitmapy do b/w formatu proto je dobre mit text naskenovany aspon v 600dpi aby nebyly zubate okraje. Na velikost vysleneho souboru to kupodivu nema velky vliv, napr. 400strankova knizka ma po optimalizaci v 300/600dpi velikost cca 6/11MB
Přílohy
fff.JPG
fff.JPG
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Acrobat 11
Přílohy
2018-05-31_9-19-39.png
2018-05-31_9-19-39.png
2018-05-31_9-17-25.png
2018-05-31_9-17-25.png
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

To je neco uplne jineho. Neni videt horni lista, ale nemas to jen acrobat reader? Na tyto upravy potrebujes plnou verzi, ne jen prohlizec.
Přílohy
lll.JPG
lll.JPG
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Přes volbu "Soubor" > "Uložit jako" > "Soubory Adobe PDF optimalizované" to v Acrobatu 9 funguje bez problémů. Ovšem bez zobrazení možností nastavení. Výsledná velikost 17MB, změna kvality není patrná. Přes volbu "Zmenšit velikost souboru" je výstup 13MB, mírná změna kvality, ale vyhovující.
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Achab-e, jak komu.
Nebylo by lepší extra vlákno na toto téma?
Mimochodem - to je přesně to, o čem jsem psal už prve a čeho se nejvíc bojím. Že se to kompresí zhnusí tím "zezubatěním" okrajů písma. Přesně takto dokurvili v Amaru /možná původně pěkně skenovaný/ všecko na jejich discích se vším okolo AR a RK.
Taky by mě zajímalo, kde leží volně použitelné full verze, nebo verze Pro. Všecko je jen prohlížeč, nebo beta.
Jistě chápete, že se jaksi zdráhám za další balík prachů kupovat další svinský sw, o kterém nakonec zjistím, že mi byl vlastně jen "zapůjčen k užívání". Jako to už léta praktikuje MS a další firmy, s ním obchodně propojené.
sinclair

#9 Příspěvek od sinclair »

Také nejsem přívržencem velkých souborů.
Pokud se ale jedná o historické věci, běžně pro mladší generace nijak nesehnatelné, tak se snažím z toho vycucnout maximum, co mi daný systém dovolí.
Proto jsem to dal ke stažení v původní velikosti a každý má možnost si to upravit podle toho, jaké má oči, monitor, PC atd.
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Kdyz jsem zkousel ruzne volby na skenovani textu, asi nejlepsi vysledky v pomeru k velikosti mi davalo naskenovat text ve vysokem rozliseni, treba 600dpi a nasledne prevest do BW. Pokud je to ve stupnich sedi, staci na to aby text vypadal nezubate i mnohem mensi rozliseni, treba tech 200dpi jak mas udelane skeny ty, ale ty soubory jsou pak ale obrovske. Acrobat pouziva asi vic druhu komprese, na cernobile texty nejspis aplikuje neco ve stylu gif a dovede to opravdu hodne zmensit i kdyz je rozliseni vysoke
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

U tištěných předloh je vhodné zvýšit kontrast, aby co největší plochu zabírala bílá a černá. K tomu ovšem je třeba konverze do nějaké bitmapy, třeba TIFF nebo PNG.
Celkem účinně se dá objem dat ale snížit i tím, že v menu Soubor dám Tisk a jako tiskárnu vyberu PDF Creator, v němž nastavím kvalitu tisku 150 dpi. To stačí ke stlačení těch 110 stránek z nějakých 75,5 MB na 21 MB i bez čištění prázdných ploch... ...
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Osmdesat

#12 Příspěvek od Osmdesat »

Tajemství miniaturní velikosti je komprese CCITT G4, původně vyvinutá pro přenos faxových dat. Žádné gif ani jpg se jí nevyrovná.
Nevýhodou je, že zná jen černou a bílou, nic mezi tím.
Před touto kompresí je tedy nutné převést bitmapu na "monochromatickou".
Oblé linky pak zezubatějí, protože nelze nijak vyjádřit mizející přechod hrany do pozadí - je k dispozici jen černá, anebo bílá.
To lze trochu kompenzovat zvýšením rozlišení, aspoň na 600 dpi. I tak ale jedna stránka zabere jen v průměru nějakých 60 kB.
Takové CCITT pdfka si občas dělávám a ni k tomu nepotřebuji Acrobat.
Naskenuji (nebo převedu) do monochromatického jednobitového TIFFu a následně dám z libovolného prohlížeče obrázků vícestránkový tisk do PDFCreatoru. Ten pozná, že je na něj posílán monochromatický TIFF a zvolí kompresi do CCITT (je třeba v nastavení PDFCreatoru nastavit tuto kompresi pro monochromatické zdroje).
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Jardo, přesně tak to s Creatorem i dělám, ale rozlišení nechávám původní velké. To proto, že úplně každý pak má možnost to Creatorem "vytisknout" ještě jednou, ale už s menším rozlišením.
Když jsem na tuhle možnost "zmenšit" pédeefko přišel i já, úplnej 🤐 a BBFU přes PC, tak to další zvládnou naprosto srandovně...
termit256

#14 Příspěvek od termit256 »

V jakem rozliseni jsi ty skeny delal, ja kdyz dam export obrazku z pdf, je tam tusim jen 200dpi.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Domlu se s někým , kdo má profi a klesne to tak cca na desetinu .
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“