Bezpaticovky W2 s výkonem 1,2W a 2W měl v palubovce podsvícení a kontrolkách a ve všech prosvícenejch knoflíkách na palubce už fanouš/forman (šáde měla ještě Ba9 - 2W), felichčije dtto v bleděmodrým. Než každej měsíc rozkuchávat palubovku a měnit ty přerušený jsem radši s výjimkou kontrolky dobíjení (je přes ni buzenej regler alťasu) všecky járofky vyházel a do objímek napájel LEDky. Sice Ferda pak měl atypický zelinkavý podsvícení budíků, nad kterým i na STK kroutili hlavama (bílý LED tenkrát měli leda ve StarTreku - ale všecko fungovalo, tak museli držet pysk), ale zase po tom jednom doslova prosakrovaným a prokurwovaným dni (pájejte si do prostoru pro W2 žárovečku LEDku a předřadnej odpor aby nikde nic netrčelo kam nemá - a to jsem tam cpal miniaturní TR191... a pak uhlídejte u každý kontrolky správnou polaritu osazení, protože na můstek zajišťující univerzálnost už tam samozřejmě nemáte místo) jsme měli až do konce Ferdovejch let já i tatík naprostej klid od výměny palubkovejch žárovek ...Celeron píše:Těhle 1W bezpaticovek bylo v palubovce Pažouta 405 asi 10 ks. Hroznej vopruz vyměnit prasklou, montážní práce na tak půl hodiny. Teď je mám asi 5W v osvětlení SPZ u C4. Když se pořádně práskne pátejma dveřma, tak buď praskne vlákno a nebo se uvolní v patici a nesvítí.
paranormal žiarovka
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Pokud dojde k oblouku jen mezi konci přerušeného vlákna, ne mezi přívodními elektrodami, tak k žádnému nárůstu výkonu nemůže dojít - pořád je v obvodu zapojeno celé vlákno, k němu v sérii i oblouk, takže maximální výkon musí být nižší než u zdravé žárovky.MetalGod píše:Jednak tam máš dost vysokou teplotu na udržení výboje, jednak máš v baňce buďto dusík, nebo argon, v nichž je výboj fialovej.
Kdyby tam došlo k oblouku, okamžitě vlivem prudkýho nárůstu teploty a tlaku v baňce exploduje.
EKKAR píše:Viděl jsem dobrej "kindrsurprajz", když si cikán na chodbě baráku se sociálním bydlením vyšrouboval žárovku ze svítidla nad schodištěm a jaxitaxi mu nedošlo, že tam je správcovskou firmou právě kvůli trvalým krádežím nejen žárovek, ale i proudu pomocí objímek "zlodějek" ze společnýho přívodu naschvál nainstalovanej osvětlovací rozvod 24V. Trafo bylo v rozváděči, žárovky byly skoro stejný jako na 240V - taky se závitem E27, tak si ji prostě vzal stejně jako byl celej život zvyklej si brát všecko vostatní a našrouboval si ji doma do objímky nad stolem. Cvak vypínačem a RÁNA .... a samozřejmě tma všude přímo egyptská, protože nad takovým zkratovým proudem radostí vyletěl snad i hlavní deon ve vchodu ...
https://jansykora.blog.sme.sk/c/207261/ ... trinu.html
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
http://www.centennialbulb.org/
heh, a jaky je tu originál k téme ilustračný smajlík
- Artaban001
samec píše:najdlhšie svietiaca žiarovka na svete, s niekoľkými krátkymi prestávkami od roku 1901
http://www.centennialbulb.org/
Sice nejsem takovej rekordman, ale můj děda někdy po válce cca 1946 připojil na táblo zvonkovýho trafa na chodbě objímku s 9V žárovkou na noční přisvícení.
Podle jeho slov a mýho následnýho bydlení v domě se nikdy neměnila a svítila až do rekonstrukce roku 2003, takže necelých 60 let.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- weed_smoker
xsc píše:Pokud dojde k oblouku jen mezi konci přerušeného vlákna, ne mezi přívodními elektrodami, tak k žádnému nárůstu výkonu nemůže dojít - pořád je v obvodu zapojeno celé vlákno, k němu v sérii i oblouk, takže maximální výkon musí být nižší než u zdravé žárovky.MetalGod píše:Jednak tam máš dost vysokou teplotu na udržení výboje, jednak máš v baňce buďto dusík, nebo argon, v nichž je výboj fialovej.
Kdyby tam došlo k oblouku, okamžitě vlivem prudkýho nárůstu teploty a tlaku v baňce exploduje.
Pokud dojde k oblouku, konce vlakna se postupne vyparuji az dosahne oblouk k tem privodnim dratum na kterych visi vlakno. Nasledne dojde ke skokovemu narustu proudu, vypareni tech privodu a roztrzeni banky a vyhozeni jistice. Cele je to ale velice rychle, pokud to svitilo delsi dobu, videl bych to na neco ve stylu doutnavky. Kdovi co to bylo za zarovku a prohorenim vlakna se taky mohlo neco do banky uvolnit tak, ze vznikly podminky pro vznik toho vyboje.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě