Zdroj k IDE / USB 2.0
Moderátor: Moderátoři
Zdroj k IDE / USB 2.0
Dostal se mi do ruky IDE/USB převodník s tím, že nefunguje. Zjistil jsem, že chyba je ve zdroji. Po připojení disku kleslo napětí z 5V na 4,2V a z 12V na 11,5V, takže disk se neroztočil.
Rozdělal jsem zdroj a zjistil jsem, že elyty na výstupu jsou nafouklé. Vyměnil jsem je a zdroj zapl. Kontrolní LEDka blikala (zdroj se asi zapínal a vypínal) a po chvíli zůstala svítit. V tom případě se ale začal výrazne hřát tranzistor na primární strane pulzního trafa.
V čem vydíte závadu ? Já bych řekl, že to bude v pulzním trafu, ale je to jen takový odhad....
Z.h.
Nicmene jsou blizko chladice, nemohly se nafouknout teplem ?
Z.H.
PS...nafoukly byly decentne. Jenom navrchu trochu kopeček, nic dramatickýho....
Jinak ty elyty muzou byt klidne nafoukly i teplem - pokud maji vyssi ESR uz od vyroby, ztraci se na nich vyssi vykon a zahrivaji se samy od sebe....
Nicmene tady elyt na primáru není (pokud nepočítám ten velkej za usm. můstkem). Je to řízený nějakým IO, kterej je ovšem napájenej z TL431čky. Nevím, jaký ta TL431 snese vstupní napětí, ale tipl bych, že větší, než ty kondenzátory. Takže kdyby opravdu nejak výrazne vzrostlo, asi by ty elyty nebyly tak decentne nafounkutý, ale zeškraboval bych je zevnitř zdroje:o)
Zítra nažhavím osciloskop a mrknu, co z toho leze...
Z.H.
Zdroj byl v puvodni podobe, jen s vymenenejma elytama na konci. V tomto stavu LED pouze blikala. Když jsem odstranil diodu za trafem (pro 12V vetev) tak se po chvilce blikani LED rozsvitila (je napojena na 5V vetev).
Nažhavil jsem osciloskop, připojil ho na vystup z pulsniho trafa pro 5V. Bohužel jsem ale nebyl schopen nastavit osc. tak, aby neco rozumneho zobrazoval. Porad jsem videl jen nazelenalou obrazovku (nahore viczelena). Po pripojeni na 12V vetev trafa to bylo podobne. Potom jsem pripojil osc. na bazi (gate?) tranzistoru, ktery to trafo na primaru spina. Vysledek byla neco jako sinusovka z amplitudou pres celou obrazovku (prestoze jsem mel nastaveno 20V/dilek). Pak jsem pripojil osc. na primarni stranu trafa a nez sem stacil osciloskop nastavit, vybuchla pojistka na zdroji a umřela dioda (zčernala) v okoli tranzisotru na primáru....
Z.H.
sikulama píše:To, zes s tim oscilakem nebyl schopen nic zobrazit je tim, ze spinany zdroje desne rusi - kloudny parametry se daji zmerit az je to cely zakrytovany v plechu.
To je teda blost!!!!!To by jme to dopracovali,kdyby se pulzní zdroje nedaly měřit oscilem!!!
Spíš se vsadím že jsi to měl blbě uzeměný a v tom druhým případě se ani nedivím že to buchlo,pokud jsi to neměl zapojený přes oddělovací trafo tak jsi to šlusnul přes uzemění oscilu!!!!!
No a nevím proč to obkreslovat a dělat celý znovu kvůli pojistce a diodě??
Vyměň co vybuchlo a pátrej dál,může to být špatná filtrace na tom primáru.(ten velkej elyt za usm. můstkem).
Jinak nemyslim, že jsem to šlusnul přes oscák, protože pokud ta LED na zdroje svítila, tak se ten tranzistor na primáru výrazne zahříval a hlavne to nevyletelo když jsem tam ten osák připojil, ale až po chvíli.
Nicméne ten borec, co mi to dal na opravu na to desne spechal, takže už ten zdroj nemám....težko říct, co mu bylo.
Z.H.