Gramofon Tesla NC 470
Moderátor: Moderátoři
Gramofon Tesla NC 470
dostal se mi do ruky starý gramofon Tesla NC 470. Gramofon je částečně funkční a hraje, má ale spoustu vad/nedostatků. Co mě momentálně trápí nejvíc je, že na konci desky se nezastaví a ani se nezvedne ramínko. Návod jsem pročetl i servisní, ale pořád nevím co s tím. Myslím si, že je něco špatně s mechanismem, co má vypínání na starosti, ale nevím, jestli je rozbitý (např. něco ulomeného) nebo jen něco špatně nasazeného - přikládám foto. Nezdá se mi právě ta část označená šipkou. Na této fotce, co jsem našel na netu, to vypadá jinak, viz http://photobucket.com/gallery/http://s ... 7.jpg.html I když se snažím mechanismus do této pozice dostat, vždy když dojede deska na konec, část označená šipkou vyskočí a zpět se už nevrátí. Mimo to gramec se stejně nevypne. Máte nějaký nápad jak to opravit?
Díky.
- elektrosvit
Výstupek zespodu malého talíře je, viz foto. A ta část, co jsem označil šipkou do něj narazit může.
elektrosvit:
Ano, ta "vidlička" se postupně vykloní, ale nic se nestane. Ale pořád mě mate ten obrázek, který jsem našel u jiného uživatele na netu. Do takové pozice se ta "vidlička" samovolně nedostane...
- elektrosvit
Edit: To bylo teď poprvé, co jsem viděl, že to někdy funguje...
Ta kovová "vidlička" (plíšek), je u toho černýho ramena na pevno nebo se lehce hýbe do stran? U mě se hýbe, tak nevím jestli to tak má být...
- elektrosvit
Ještě mě napadla jedna věc, co ale nesouvisí s mým původním dotazem. Tím, že má šasi plovoucí uložení, tak u mě často dochází k tomu, že když otočím vypínačem (spustím gramofon), celé šasi se "rozvlní" a hrot jehly skočí jinam než kde se právě nachází. Přemýšlel jsem, že buď by to chtělo víc namazat zvedáček přenoskového ramene, aby ramínko klesalo pomaleji nebo zvedáček přizvednout, aby bylo ramínko výš, takže při spuštění by šasi mělo víc času, aby se "uklidnilo". Ani jedno jsem ale zatím nezkoušel. Jak se to chová u vás?
- elektrosvit
Plechová část na páce koncového vypínání se musí pootáčet naprosto lehce, při návratu přenosky na stojánek se musí o zarážku na šasi spolehlivě vrátit do výchozí polohy.
A celý ten mechanismus se musí začít vykyvovat už v momentu kdy hrot dosáhne začátku záznamu na LP, to je dáno délkou kovové tyčinky vedoucí k raménku.
Jinak nedovedu si vysvětlit to vypínání. Dnes jsem gramec složil a zatím to vypínání funguje. Do včerejška mi to ale opravdu nešlo. Možná tam bylo fakt něco jen skřípnutýho. Nevím... V každým případě děkuju za snahu pomoct!
- elektrosvit