Jak udělat z asynchroního motoru generátor?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dybe

#1 Příspěvek od Dybe »

Nevíte někdo jak udělat z 3f asynchroního motoru generátor?Vím, že by ho šlo roztočit nadsynchroními otáčkami, ale k tomu je potřeba 3f rozvodná síť.nevíte někdo jak by to šlo i bez ní?Díky
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Potřebuješ k tomu zdroj jalového výkonu s regulací pro autonomní chod sítě a rozběhové zařízení, což je mnohem dražší, než kdybys koupil synchronní generátor.
Dybe

#3 Příspěvek od Dybe »

Sendyx píše:Potřebuješ k tomu zdroj jalového výkonu s regulací pro autonomní chod sítě a rozběhové zařízení, což je mnohem dražší, než kdybys koupil synchronní generátor.
No já teda nevim, asi máš pravdu ale já potřebuju výkon přibližně 30kW, motor na to mám, ale jak ho nabudit...V drážkách ještě je nějaký místo, třeba by se tam vešlo nějaký pomocný vinutí.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Nastuduj si nějakou základní teorii, včetně teorie el. strojů.
jano2

#5 Příspěvek od jano2 »

Skus pohledat tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 3bb13cee60 niekde som to tu o tom čital.
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Dybe

#6 Příspěvek od Dybe »

Sendyx píše:Nastuduj si nějakou základní teorii, včetně teorie el. strojů.
No pokusim se :)
Dybe

#7 Příspěvek od Dybe »

jano2 píše:Skus pohledat tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 3bb13cee60 niekde som to tu o tom čital.
děkuju...no sice polština není můj obor..no ale pokusim se.
salzvo

#8 Příspěvek od salzvo »

Kdysi jsem s tím trochu experimentoval. Zkoušel jsem to s motorem 2,2kW 1450ot (menší nebyl :D ) zapojeným do hvězdy. Na jedno z vinutí jsem zapojil kondenzátor 40uF/500V~. Roztočil jsem to vrtačkou s regulátorem a po nabuzení to skutečně vyrábělo. Pak už jsem se s tím nezabýval takže nevím jak je to se stabilitou napětí a kmitočtu.
Něco jsem o asynchronních generátorech našel tady:
http://www.toptip.cz/smid/3000d.html (továrně vyráběný generátor z asynchronního motoru)
http://homen.vsb.cz/~mah30/laborator/PD ... ael_g2.pdf (mají tam použitý motor 1,1kW zapojený do hvězdy a budící kondenzátor je 24uF)

PS: 30kW je docela dost - jenom ty budící kondenzátory by vyšly pěkně draho.
Dybe

#9 Příspěvek od Dybe »

salzvo píše:Kdysi jsem s tím trochu experimentoval. Zkoušel jsem to s motorem 2,2kW 1450ot (menší nebyl :D ) zapojeným do hvězdy. Na jedno z vinutí jsem zapojil kondenzátor 40uF/500V~. Roztočil jsem to vrtačkou s regulátorem a po nabuzení to skutečně vyrábělo. Pak už jsem se s tím nezabýval takže nevím jak je to se stabilitou napětí a kmitočtu.
Něco jsem o asynchronních generátorech našel tady:
http://www.toptip.cz/smid/3000d.html (továrně vyráběný generátor z asynchronního motoru)
http://homen.vsb.cz/~mah30/laborator/PD ... ael_g2.pdf (mají tam použitý motor 1,1kW zapojený do hvězdy a budící kondenzátor je 24uF)

PS: 30kW je docela dost - jenom ty budící kondenzátory by vyšly pěkně draho.
Díky moc, tohle je už česky...:) Tak to dneska vyzkoušim na malým motorku 350W.K tomu kondenzátoru na kolik voltů jsi ho nabíjel?
salzvo

#10 Příspěvek od salzvo »

Ten kondenzátor jsem pouze připojil k jednomu z vinutí motoru a nabil se "sám". Někde jsem se dočetl, že v asynchronním motoru vznikají tzv. remanencí nějaké malé proudy, které stačí na nabití kondenzátoru. Po nabití kondenzátoru se nabudí motor a ten poté začne vyrábět. Ty kondenzátory by měly být kvalitní - já jsem použil nějaké teslácké 10uF/500V, které jsem spojil paralelně.
rezis

#11 Příspěvek od rezis »

Nejak to jit musi. V malych centralach synchronaky nejsou
Internet - metla lidstva
Dybe

#12 Příspěvek od Dybe »

Tak jsem to vyskoušel na malým motorku (350W)a funguje to. A tak mě napadlo, že ten velkej motor(30kW) bych mohl budit 2,2kW motorem s kondenzátorama, protože ty kondíky jsou docela dost drahý... :?
salzvo

#13 Příspěvek od salzvo »

Tak jsem to vyskoušel na malým motorku (350W)a funguje to. A tak mě napadlo, že ten velkej motor(30kW) bych mohl budit 2,2kW motorem s kondenzátorama, protože ty kondíky jsou docela dost drahý...

Tahle varianta mě taky napadla. Chtělo by to vyzkoušet. A čím ty elektromotory budeš roztáčet? To by chtělo aspoň motor ze Škodovky.
V každém případě dej vědět jak to dopadlo.
Dybe

#14 Příspěvek od Dybe »

Motor na to mám diesel 37kW...no skusim to asi zítra v zapojení 350W motor s kondíkama + 2,2kW motor...a uvidíme..takhle pokusně to točim menším motorem 4kW a je to celý přidělaný na pěknej kousek fošny. A zatim to drží.Navíc sem zjistil že to má docela solidní účinost protože při zatížení 350W generátoru 3x 100W žárovka /na každý fázi jedna/ to utočila celkem bez problémů i 500W vrtačka od ťamanů a ani nezasmrděla :) což se jí běžně stává i při vrtání :D.A nevíte s jakou frekvencí to pracuje?Záleží na otáčkách? osciloskop bohužel nemám... :( jinak bych si to změřil...
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Co tím chceš napájet ? Obávám se, že to bude síť pro velmi odolné spotřebiče...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“