Proč tvrdne kabel od sluchátek

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
witt

Proč tvrdne kabel od sluchátek

#1 Příspěvek od witt »

Už delší dobu si všímám, že u levných sluchátek (špuntů) po pár měsících začne tvrdnout kabel u sluchátka a pomalu to postupuje směren k jacku, za rok to může udělat tak 10 centimetrů. V podstatě jsou dvě možnosti, proč se to děje:
1) lanko uvnitř oxiduje, tuhne a tím pádem je vodič tužší - to se mi nezdá pravděpodobné.
2) Vodič tuhne kvůli izolaci - odpařuje (rozkládá se) se z ní změkčovadlo a izolace tuhne - to bych řekl, že je ten problém. Proč se to však děje jen u toho sluchátka a postupuje to od něj? Je to tím, že kabel je "nehermeticky" ukončen?
Ne že by to bylo nějak extra důležité, ale kdyby někdo věděl...
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Jednoznačně odpařování změkčovadel z PVC.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dred

#3 Příspěvek od dred »

Tak ako človek nemá Pravú a Ľavú stranu rovnakú, tak isto ani vylučovanie potu nieje rovnaké na oboch stranách a "kvalita" rôzneho potu môže na ten káblik pôsobiť rôzne.... skús si vymeniť špunty medzi sebou ( L-R ) a uvidíš či začne degradovať aj druhý káblik. Nakoniec zistíš, že príčinou si ty :lol:
Jindra2

#4 Příspěvek od Jindra2 »

Jednoznačně styk s pokožkou, je mastná.
Jindra
vicious

#5 Příspěvek od vicious »

Doteraz som vypozoroval, že zvykne tvrdnúť časť izolácie (nie len na vodičoch k sluchátkam), ktorá prichádza do styku s pokožkou, teda mastnotou.
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

Potvrdzujem, reakcia na pot.
dobrman

#7 Příspěvek od dobrman »

je to přehráváním tvrdýho rocku ... :D
witt

#8 Příspěvek od witt »

reakci na "tělo" jsem kdysi také zvažoval, ale nakonec jsem ji vyloučil. Pokud mám špunty v uších, tak do kontaktu s kůží nepřijdou (dráty visí podél krku). A od rukou to také není, protože na konce drátů sahám minimálně (beru to za ty špunty), naopak více ošmatlaná je oblast jacku a tam to netvrdne.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Jen jestli to netvrdne z těch vaginovin, co někteří poslouchají...
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
starecd

#10 Příspěvek od starecd »

Mně takto "ztvrdnul" zatím 1 káblík na sluchátkách z Lídlu, ale ještě jsem se nedokopal k tomu, abych je přehodil. Plánuju tam hodit pogumovaný káblík z Nokie.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Může to být reakcí plastu s okolím - Pot, sluneční světlo, přízemní ozon z přesluněného okolí v létě.
Mám jednu osobní zkušenost s tím, jak odhadnout kvalitu podle "čuchu". Pokud přičichnu ke kabelu a on "čímsi páchne" je po něm prd, protože z něch vyprchávají ftaláta, nebo co je tam jako změkčovadlo a takový kabel brzy stratí svou ohebnost a popraská. Teď nedávno jsem měl takový kabel po pár letech v rukách - lámal se jako neuvařená špageta.
starecd

#12 Příspěvek od starecd »

Já jsem používal kabel pouze doma, takže s vnější vlivy v mém případě nesouvisí.
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Mám směs různých PVC bužírek starých přes 30 let, na většině není znatelná podstatná změna ohebnosti.
Podobné "porevoluční" za několik let ztvrdly tak, že na některé účely už nejsou použitelné. Všechny byly skladované za pokojové teploty a mimo přímé světlo.
Devo70

#14 Příspěvek od Devo70 »

Novodobé sluchátka podľa mňa neoplatí kupovať. Pri každodennom používaní neprežijú záruku. A je jedno, či značkové alebo neznačkové. Buď stvrdne káblik, zlomí sa káblik pri konektore, preruší sa menič.
Mám stvrdnuté KOSSy do uší (doživotná záruka :D ), zato 30 rokov staré AIWA a SONY s ohybnosťou ako za mladi.
-ST-
starecd

#15 Příspěvek od starecd »

Jo, to jsou ty superrecykláty.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“