NE555 multivibrator + rele ako zapojit?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
djkowi

NE555 multivibrator + rele ako zapojit?

#1 Příspěvek od djkowi »

zdravim...nemate pls niekto schemu zo zapojením NE555 a rele (multivibrátor) potrebujem pepínať dva majáky v intervale cca 5-10 sekund(kamaratka to potrebuje do pondelka k nejakej praci v skole a poziadala ma :roll: no len moje znalosti v tejto oblasti su biedne :oops: tak vas prosím o pomoc....dakujem
//napajanie a vystup 12V
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Hele kdyz chces zabodovat u kamosky, tak muzes aspon trochu hledat na googlu. To nema se znalostma nic spolecnyho, jenom s lenosti :lol: .

http://nehudek.wz.cz/elektro/555.php

Na vystup das tranzistor, treba BC337 do baze odpor cca 3-4k, mezi kolektor a Vcc das rele a k tomu paralelne diodu v zavernym smeru, aby ti brala spicky pri spinani civecky rele.
djkowi

#3 Příspěvek od djkowi »

:? prepac ze ta otravujem ale nemohol by si mi hodit konkretnu schemu s konkretnymi suciastkami pls...lebo som z toho vazne zmateny....lebo som fakt lama..ked vidim schemu tak ju nejak pochopim a zbastlim ale pokial mam postupovat podla textu tak som skoncil ... a inak googli som doteraz ale konstatoval som ze radsej si necham poradit od skusenych :wink:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

Co nechapes na tom popisu? Kreslit to nebudu, nato nemam cas. Vystup je OUT, na ten das odpor 3-4k, za ten odpor bazi tranzistoru(NPN), emitor zapojis na zem, mezi kolektor a Vcc zapojis civku rele, paralelne k civce das diodu(treba 1n4148) tak, aby katoda byla na Vcc a anoda na kolektoru. Jestli ti tohle nestaci, tak nevim.
djkowi

#5 Příspěvek od djkowi »

velka vdaka uz som pochopil :lol:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

no to je dost :lol:
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

panove, tak jsem si skoro po ctrnacti dnech klidu dopral opet procteni bastlirny, jako obvykle pribylo par dotazu na oblibeny obvod NE 555. Mozna by se hodilo, kdyby nejaky dobrak uploadnul na upload nejakou publikaci o 555, ale vlastne ono by to bylo asi nelegalni sdileni, ze?
Banda

#8 Příspěvek od Banda »

Už to tam dávno je, ale jak vidno, tak zbytečně. Místo, aby se přemýšlelo a hledalo, raději napíšou "dejte mi schéma" a doufají, že se někdo najde a někdy mají štěstí. Ale stejně pak pořád umí starou belu.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od stepa »

Cust píše:panove, tak jsem si skoro po ctrnacti dnech klidu dopral opet procteni bastlirny, jako obvykle pribylo par dotazu na oblibeny obvod NE 555. Mozna by se hodilo, kdyby nejaky dobrak uploadnul na upload nejakou publikaci o 555, ale vlastne ono by to bylo asi nelegalni sdileni, ze?

Uz to tady je, ale tomuhle "drevu" by to stejne nepomohlo. Se podivejte na ten doslovny popis, takze kolega je z obliga.

Nicmene me to v tom momente ani nenapadlo, ze to je tady v sekci TEORIE a to jsem to jeste JA Zdendovi posilal :roll: ..hlava derava
http://elektroworld.info/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=41
Odpovědět

Zpět na „Poradna“