Náhrada adaptérů za účinnější zdroj(e)
Moderátor: Moderátoři
Mam v planu udelat neco podobneho, na spotrebu kaslu, ale hlavne kvuli bezpecnosti. Mit pod stolem cca 10ks adapteru pochybne kvality na klidnem spani neprida. U klasickych prumyslovych zdroju je vetsinou problem hlucny vetrak, mam v planu dat tam modul podobny tomuto https://www.ebay.com/itm/Vicor-DC-DC-Co ... SwIBBUar-E kterych se mi pred casem povedlo koupit celou krabici vicemene zadarmo a nasledne levne cinske stepdowny z ebay.
Termite, neruší to navenek? Ta velikost je sympatická - nezkoušel jsi oddělení P/S na kolik kV se tam dá spolehnout?
Kvicala_r píše:...Mám oblíbeného TI švába, kde v SO8 dá 5A jen s málo okolní bižuterie.
Na tento jsem se díval před včerejškem, že bych si z něj dělal do modelů BEC.
Jinak ten mikrotik má, podle dokumentace, napájení 8-30V. Takže 12V je pohoda.
Jinak proč mám mikrotika a D-link?
Mikrotika mám na střeše pro příjem Wifi, D-link mi už dlouho slouží jako Wifi po bytě a Ovislinkem dělám AP pro klub modelářů na letiště.
Účinnost u toho TRACO z farnelu mi přijde nějaká malá (70-84%). A nebo jsou ty vyšší účinnosti u jiných zdrojů, jako je ten Meanwell, bláboly?
Mám tady jeden BKE JS-30-120/DIN. Je to 230V/12V 2,2A.
Účinnost výrobce uvádí 70-80%. Není to na dnešní dobu nějak málo?
Mám třeba u rodičů 433 se dvěma CM9 (resp R52 a CM9) jako přijímač a souběžně lokální AP pro barák. Na 2G4 to zvládne v pohodě i 10m RG240. Pak máš vše v jedné a "spolehlivější" platformě.
To už je trochu OT: Na bytě mám teď 493 skrze absenci switche a 9 portů LAN + aktuálně 1 wifi a výhledově bezproblémů až další dvě karty. Pokud Ti nastavování mikrotika nedělá problémy, pak je to výborný sluha.
Jedna série trpěla na elyty, ale jinak je to nastav a zapomeň... Nehledě na to, že ty potvory si umí udělat virtuální VPN a tak veřejnou adresu využívám od rodičů
Jde také o to, že ty zdroje ničí samy sebe, svoje vlastní součástky vlastním vytvářeným teplem a tím jsou prokazatelně silně nespolehlivé.
Řešení je buď jeden kvalitní, vícehladinový zdroj, anebo jednotlivé zdroje, ale od renomovaných značek.
Spínané zdroje v provedení na DIN lištu bývají většinou účinné a netopí, nebo jen velmi málo. Počítá se s jejich nasazením v nějaké důležitější aplikaci a musí mít nějakou rozumnou spolehlivost.
A pořád ještě platí, že studená součástka je spolehlivá součástka. Byť na tohle pravidlo rejžák sere tak dobře, jako se sere na placatej šutrák.
Platí jak u odporů, tak diod či tranzistorů.
Platilo to už za dob germania a platí to i v roce 2018.
A propos - dinlištové zdroje BKE jsou nevýslovný sračky. Je to jen česky polepený, mizerný rejžácký noname brand, poskládaný opravdu ze sraček. Lze snadno ověřit otevřením a prohlédnutím.
Zdroje BKE se s odřenýma ušima, i nepříliš zatížené, dožívají taktak zákonné záruky. Ve většině jde o příšerný shit, často ještě i lajdácky provedený.
Mohu nafotit ty teplem zhnědlé, původně světlešedé krabičky z BKE, mám jich tu několik. Jsou to mizerní sráči, co těží z dinlištového provedení a toho, že se málokdo má možnost podívat dovnitř - je tam totiž "záruční" přelepka a u nového si to nikdo z uživatelů v záruce nelajzne. Už proto, že nejsou nejlevnější.
Několik kusů, kvalitním materiálem opravených, dinlištových BKE a v nvých DIN krabičkách, s napětím 5V, 12V a 24V až do 30W mohu případně na nenáročné aplikace darovat.
I dvojčata 5V+24V, 5V+12V apod.
sinclair píše:A propos - dinlištové zdroje BKE jsou nevýslovný sračky.
BKE používáme v práci a jejich spolehlivost, po skončení záruky, není nijak dobrá.
Dříve jsme se s nimi chtěli domluvit na série, které by byly dražší, ale byly by vyrobeny s opravdu kvalitními elyty. Bohužel to nějak nedopadlo.
Tak na méně náročné aplikace používáme BKE a na náročné aplikace WAGO.
Vydrží to o nějaký dva roky déle a stejně se to tak jako tak uvaří.
Je to prostě z podstaty spotřebkovej šrot, co se díky dinlištový krabičce tváří jako profi.
Máš pravdu, že s nima dohoda není. Když jsem ještě dělal pro jednu MaR firmu, tak jsem se pokoušel /slušně/ se s nima dohodnout taky. Šlo o max. jednotky stovek kusů ve tří hladinách a tehdy mi řekli, že se jim nevyplatí na deskách těch zdrojů cokoliv měnit, že už jim chodí takhle osazený.
Že oni jenom nastavujou jedním odporem napětí a blendují to do těch krabiček. Pak že profi zdroje...A takových firem, co se zabývají jenom blendováním rejžovýho šrotu a bez jakýkoli přidaný hodnoty, je v ČR nepočítaně. Zfleku bych uměl napsat z oboru MaR aspoň pět..