SONY KV-C2721, chassis AE-1C
Moderátor: Moderátoři
SONY KV-C2721, chassis AE-1C
Tedy proč píši tuto essay: add. citový vztah k ní můj i táty. Přejdu k předmětu dotazu.
TV poslední měsíc trpí chorobou po zapnutí naskočí HV, zvuk, /dokonce se několik sec. po tom zapnutí objeví nahoře pár řádků než se asi zahřeje vertical/ ale nezjeví se obraz. /což je u TV docela blbý/.
- Když na septopbox přepnu on/off, tak blikne řádek v horní části obrazu.
- Když ta TV běží asi 10minutes, tak se obraz zjeví. V posledních dnech už až za hodinu.
- Když na její zadní část zasvítilo slunko, tak obraz naskočil o hodně rychleji
- Když sem měřil U na G2 tak souhlasilo, taky těh 200V pro napájení "C" boards /RGB < na PcTube - "obrazovka"/
- kontrola na chybu diody D802 a R805/FPRD-tedy pojistnýho/: negative
- kontrola na chybu R807 and R822, R825: negative
Píši tento dotaz , protože nemám dosti času a jsem slabej se stím tahat /30kg/ a se v tom hrabat, neb prázdniny, /tady na Continentu/ a doufám v to, že se někdo s touto závadou již potkal a nasměruje mne. Chassis AE-1C je /bylo/ dost rozšířený, tak doufám...
- @Jezevec: Picture tube je v pořádku, obraz je ostrý a správně barevný /bílá sedí/, convergens' OK atd..
- @ Mystery: samozřejmě jsem změřil ESR na vertikals' desce /i jinde/. Po nabehnutí obrazu je vše OK. Ale dal si mi "brouka do hlavy"... Myslíš opravdu že by ta deska Vertikálu?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
- tedy když to znova otevřu, tak když zvýším lab. zdrojem na té PTube Uff /žhavení/, tak by to mělo rozjet rychleji? Já vím je tam u těchto SONY modelů už instalovaný "vyhodnocovadlo všeho" v podobě diagnostiky /Board "V" = spousta digitalních obvodů/, která určí zda bude obraz adekvátní slíbenému, nebo zakáže nic zobrazovat.
Tvé radě by napovídalo to, že když zadek té TV ozářilo slunko /nebo je teplo/, tak naběhne rychleji.
To All: děkuji že se se mnou zabýváte.
pida_m píše:- Když na septopbox přepnu on/off, tak blikne řádek v horní části obrazu.
- Když ta TV běží asi 10minutes, tak se obraz zjeví. V posledních dnech už až za hodinu.
- Když na její zadní část zasvítilo slunko, tak obraz naskočil o hodně rychleji
1, Ten riadok, ktorý blikne je BIELY, alebo sú to tenké linky červená, zelená?
Ak biely - vertikál
2, Keď sa obraz objaví, tak už telka beží o.k. ?
Ak áno, tak elyty vo vetvách napájania. Nemeraj, to je pre začiatočníkov. Vymeň.
Ja osobne obrazovku vylučujem, (aj keď, samozrejme, môžem sa mýliť), lebo obraz u slabého Trinitronu sa mi zobrazil vždy hneď a až potom padol vždy do zelenej. Priznám sa ale, že som to riešil asi iba u cca 30ks počas mojej opravárenskej éry.
- Prižhavenie katódy u Trinitronu, na rozdiel od iných túb nepomôže. Skôr laborovanie s Ug2, ale iba v málo prípadoch a na veľmi krátky čas sa dostaví úspech.
Divná je ta reakce na ohřátí sluncem, katody obrazovky tak rychleji ohřát nejde, to spíš ukazuje na nějaký elyt. Na Tanye jsem našel Šasi AE-1C v modelu 2521 a video IO je evropský TDA4580 a koncové stupně diskrétní (vůbec je ta TV uvnitř překvapivě evropská). To je čistě analogové řešení, nějaká logika může zasáhnout jen přes zatemňování nebo stažení jasu/kontrastu, což lze snadno změřit. V tomto případě by nebylo od věci zkontrolovat paměťové kondenzátory pro černou na vývodech 4580 a přepínací napětí pro externí vstupy. TTX po zapnutí taky nic neukazuje?
Po tomto úvodu, pravděpodobně zbytečně dlouhém, konečně k věci. Byly tam taky evropské součástky a IO. Při slábnutí baňky se NIKDY neprojevovalo nějaké dlouhé nabíhání obrazu. Jen se zhoršovalo podání barev. Zpočátku mi dávali TV k opravě ne kvůli baňce, ale při výskytu dalšího studeňáku. Postupné zhoršování obrazu moc neregistrovali. Já samozřejmě ano. Dokud to šlo dotáhnout trimry, dělal jsem, co jsem mohl. Později jsem několikrát regeneroval katody, a nakonec jsem už musel přižhavit. Pak víc a víc, až nakonec jsem musel oznámit, že je konečná.
Není pravda, že u Trinitronu nepomůže přežhavení. Aspoň teda u toho konkrétního typu. Jinak musím konstatovat, a už jsem to tu několikrát psal, že celkově kvalita TV SONY šla do kytek. Navíc hlavně ty z posledních typů Trinitronů považuji za snad nejhorší obrazovky z té doby.
Z mých zkušeností bych tipoval. že problémem této srdcovky jsou buď studeňáky nebo elyty.
- furt mi hlodá v hlavě ten pan /jeho nápovjeda/ jezevec. I když při přidání jasu ta Tube nejde do negativ ani nijak jiných změn, /zpetné bjehy/ takže by "unavená" býti neměla.
- spíš mi hlodá nápadem ten G2 trimmer UG2 na desce "C" co je na tý P-tube /zdali neumřel ve své poloze/. Až zase najdu chvilku a odvahu to rozebrat, tak se něj zaměřím.