Automatické odizolovací kleště
Moderátor: Moderátoři
Automatické odizolovací kleště
Bohužel se dnes rozpadly v pořadí třetí automatické odizolovací kleště Knipex při cvakání izolace z vodičů 0.75 - 1.5mm². Nad 2.5mm² po zkušenostech raději ani nepoužívám a rovnou sáhnu po větších a méně obratných Knipex Multistrip 10 (1242195). Projektant dokáže vymyslet a 10krát změnit pole 5 - 10 skříní (např.: 2000 x 800 x 600mm) s minimem pracovního prostoru "akorát na šroubovák". Manuální kovové kleště jsou sice "nezničitelné", ale velmi pomalé a přesnost závisí víceméně na odhadu. Na pár desítek drátů, zpravidla z jističů/pomocných kontanktů/relé/stykačů/čidel ... do RS/CBS stačí, ale zabere to 5x více času a přesnost víceméně závisí na lidském odhadu - faktoru. S automatikou si prostě vytahám přes žlaby 600 drátů pod RSka (u větších rozvaděčů s vrchním vstupem/vývodem - polí nic neobvyklého, tvoří-li více DIN lišt jen RSka a tak tak, že se to vůbec do skříně vejde bez rezervy), secvackám a odizolovávám na jeden zátah, aniž bych si povytáhl vodič ze žlabu (nevypadá to dobře), nebo špatně naměřil na dutinku. Prostě otravné a nesmírně zdlouhavé s manuálními kleštěmi.
Potřeboval bych poradit automatické funkční a bytelné kleště s kvalitním uchycením vodiče s hladkým chodem. Na Knipex nedám dopustit, ale automatické odizolovací kleště mi vydrží v průměru tak 3 - 4 měsíce a potom se zaseknou, zlomí, ztrácí přítlak, nebo se úplně rozpadnou. Hazet jsou ještě horší.
Používáte někdo jiné, než Knipex a máte dobrou dlouhodobou zkušenost?
P.S.: Čas znamená více peněz a pokud vydrží a budou fungovat, tak cena je až to poslední o co se zajímám.
-
petrfilipi
Petr
- serviceman
Díky za tipy. Doporučené Tona tu mám (pod vrstvou prachu), ale raději používám Knipex 12 42 195 ve většině případů. Prakticky hledám stejný pistolový model s minimálními rozměry pro cvakání šílených dvouřadových řešení v polích, ve kterých není prakticky volné místo a dostat tam větší kleště (např.: 12 42 195) dost dobře nejde bez lámání zápěstí. Nebylo zbytí, musel jsem to nacvakat Knipex 12 42 195 - po pár hodinách se ruce narovnají tak po týdnu ve svěráku. Potřeboval bych stejnou třídu (Knipex 12 62 180) pistolového typu. Zkusím si objednat pistolové Berner 12998 a snad vydrží o něco déle. Mívám období, kdy je třeba vůbec nepotřebuji a potom týden či dva nepustím z ruky.
https://www.distrelec.sk/sk/odizolovaci ... p/18051708
životnosť slušná , cena prijatelná ...
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Achab píše:Kleště Tona (někde slangově "Maďary") mám asi 35 let a pořád fungují.
Já mám taky oba "rozměry" Tona. U těch na větší průměry mě praskla čelist co přidržuje drát s izolací a to přesně v nejslabším místě, v přechodu mezi táhlem a přídržným L-kem. Svařit to nešlo, stříbro po měsíci povolilo. Na ohnutí 2 mm plechu s dostatečnou přesností nejsem zařízenej a tak jsem to vydlabal na frézce z ocel kvádříku. Matlal jsem se s tím víc než hodinu ale ty sdrhovačky jsou pro mě nenahraditelný.
Ty různý pistolivý kleště jsou mi k ničemu, rovný čelisti nikdy nebudou tak dobře obřezávat izolaci jako Tona, která drát obřízne čelistma kolem dokola. Na běžný dráty s měkkou izolací pistolka možná vyhoví, ale takový zesítnělý tvrdý a ještě zdvojený PVC nebo PE topných kabelů s pistolovejma prostě nejde.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Měl jsem takové, fasoval jsem je u ZPA ale někdo mi je v Tušimicích II ukrad. Nepamatuji si typ ani výrobce ale vím že v roce 1972 byly značně drahé.
Od té doby po nich beznadějně pátrám.