Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
Njn, já PC lama, neumím přetáhnout snímky z foťáku do ntb a syn byl v té době zase ve špitálu. Tak jsem ho donutil až dnes, aby mně to přetáhnul - tady je máte (i s datumy - abyste mně věřili). Ale už jsem nebyl asi 3 týdny v lese vůbec - nemělo to smysl - sucho a horka.
No a klíšťáků letos: už 4ks !!! - to bylo loni snad za celou sezónu!
- Přílohy
Přes min. víkend bylo ale deště více - na několikrát si tak docela rozumně zapršelo. Kterousi noc byla silná bouřka, blesky lítali, bromy burácely, ale déšť naštěstí takový rozumný - žádný "přívalák".
Po NE (v PO a UT) nebudu doma, tak jsem plánoval návštěvu lesa už na dnešek (zítra by dle předpovědi mělo znovu na východě zapršet) - jen aby, když to jde od západu. Z tohoto "směru" se na nás málokdy ujde - většinou, co se nevyprší na Šumavě, tak se vyprší na Vysočině - a my "zase utřem"
Včera odpol. jsem volal jednomu známému chataři, jestli je na chatě. A právě včera prý dorazili (jinak bydlí v UH). Právě se prý vrátil z lesa a dle jeho řeči: "V lese ani plpáka (prašivky)".
Na dnes jsem měl v úmyslu jít právě tím směrem, do téměř shodné lokality (převážně bukovina).
Tak jsem plán změnil a jel jsem úplně opačným směrem, kde je les spíše smíšený.
Už "má houština" naznačovala, že s úplně prázdnou nepřijedu, hned v ní jsem našel 3 janky (i toho s tou "mohutnou nohou")
Za celé ráno jsem pak "prolezl" téměř celý svůj rajon - výsledek vidíte na fotkách.
Není to sice bůhví co, ale naznačuje to, že by snad mohli začít růst více. Pokud dnes/zítra skutečně znovu zaprší, tak by to bylo "na dobrá cestě". Po neděli mají sice přijít znovu další nadměrně teplé dny (předpověď na ST a ČT), ale snad si potom zase zaprší. No a se zkracováním dne, ranními mlhami atd. by konečně mohla i letos "začít" ta dlouho očekávaná houbařská sezóna (i když jsme už dávno za její polovinou
Nechejme se překvapit.
Po NE (v PO a UT) nebudu doma, tak jsem plánoval návštěvu lesa už na dnešek (zítra by dle předpovědi mělo znovu na východě zapršet) - jen aby, když to jde od západu. Z tohoto "směru" se na nás málokdy ujde - většinou, co se nevyprší na Šumavě, tak se vyprší na Vysočině - a my "zase utřem"![]()
...
Není to sice bůhví co, ale naznačuje to, že by snad mohli začít růst více. Pokud dnes/zítra skutečně znovu zaprší, tak by to bylo "na dobrá cestě". Po neděli mají sice přijít znovu další nadměrně teplé dny (předpověď na ST a ČT), ale snad si potom zase zaprší. No a se zkracováním dne, ranními mlhami atd. by konečně mohla i letos "začít" ta dlouho očekávaná houbařská sezóna (i když jsme už dávno za její polovinou).
Nechejme se překvapit.
Tak stejně nezapršelo - ani kapka. A to přitom v Praze (když na hradním nádvoří vítali indického prezidenta) byla dlažba "pod vodou"
- Přílohy
Jo a taky tu rostou ve velkých počtech ty známé šulíny - smrduté hadovky, taky XXL. Už z desítek metrů cítit prudký zdechlinový smrad a jsou někdy zdálky i vidět. Rostou tu totiž kusy, vysoké 20-25cm.
Nekdy si v lese, když je tohoto plevelu fakt moc, říkám: "Tak, připravit, plpáky se proměnit na praváky - včil!" A ono nic
Včera jsem se byl na chvilku na tradičních místech podívat. Krom plevele pár holubinek, pavučinců, pár zaschlých, zdegenerovaných bedlí a toť vše. Nedrží se tam moc vody, oni ten les totiž před asi 3 lety "čistili", od té doby to tam je s hřibama od 10 k 5.
https://www.novinky.cz/domaci/482906-ho ... -rust.html