Grundig RTV 400 Ladění varicapů ,vstup,jednotka VKV
Moderátor: Moderátoři
Grundig RTV 400 Ladění varicapů ,vstup,jednotka VKV
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Inac, zle kontakty na nitoch povodneho potenciometra sa daju opravit roznitovanim alebo kvapnutim lepidla s koloidnym striebrom.
Ivan
a ten originál poťák by měl být lineární . . .
. . . dej sem čitelnou fotku toho originálu, aby bylo vidět co je na něm napsané.
a do názvu vlákna doplň celý název toho rádia, ať to poslouží i dalším uživatelům bastlírny . . .
schémata ke starým Grundigům jsou tady . . .
http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Grundig.php
Jako kluk jsem po ní toužil. V roce cca 1976 si jí švára koupil někde v tuzexu.
Hrálo to suprově.
A co se týká toho ladícího poťáku , tak je stoprocentně lineární! Stejně jako předvolby.
Hledej chybu jinde. Neroztáhnul(a nebo nestlačil) někdo omylem nějakou vzduchovou cívku v tuneru?
FERYACT píše:Vzhledem k tomu že je závislost kapacity varikapu na napětí nelineární, lineární poťák nevyhoví.
Varikapy pro ladění mají průběh kapacity na ladicím napětí dost slušný, jen u hodně malých napětí kapacita strmě roste (a taky klesá Q), proto slušní konstruktéři malým napětím pokud možno neladí.
ADUS46 píše:...Na osu vzduchového ladícího kondensátoru jsem přišrouboval klasický 100 kOhm potenciometr odpor v serii mě vyšel 15 kOhm a ladění je stabilní. Asi to tak nechám.Jinak ten Grundig RTV 400 chodí perfektně. Děkuji za rady.
Ještě jedna drobná rada: Grundig předlaďoval jednotky tak, aby skutečně pro frekvenci 88 MHz bylo potřeba napětí 3,5 V, ale v popisu k tomu uváděli ještě nějakou toleranci. Jestli to bylo 5 nebo 10%, to už nepamatuji. Čili bych na přesném napětí netrval, ale na krytí ručky se stupnicí na 88 MHz ano.