Linux

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Artaban001 píše:...Od té doby bez diakritiky a na místo mezer dávám podtržítka.

Dělám to stejně. Zvlášť, jde-li o soubory, s nimiž sa má pracovat i jinde a v jiném systému, bez záruky shodného kódování češtiny a vyhledávání "přes mezeru". Nikdy jsem si nezvykl a bohdá nezvyknu na ty omezeně kompatibilní názvy souborů, které se v počítačích bez češtiny nezobrazují (nebo jo, ale blbě).
Přes tento požadavek, když jsme nechávali skenovat asi 36 kg stavebních plánů, nám kopíráci v té firmě pojmenovali soubory i s diakritikou, mezerami i tečkami, prostě to opsali z razítka na každém výkresu. Něco přes tisíc souborů v PDF, dohromady 9 GB... naštěstí se posílaly jen vybrané soubory, bylo jich něco kolem 130, tak ty jsem přejmenoval.
Podobně mi pojmenovali v jiné pražské firmě naskenované osmičky filmy, názvy pro změnu opsali z krabiček nebo zaváděcích pásů, ale těch bylo jen 12 souborů, to jsem si rovnou po natažení na HDD přejmenoval. Moje blbost, mohlo mě to napadnout a dát si zákaz diakritiky a mezer v názvech souborů do specifikace zakázky. Inu, neudělal jsem to.

Ale to jen tak na okraj.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
FHonza

#17 Příspěvek od FHonza »

MetalGod píše:… Mimochodem, už umí Unicode, nebo ještě jede na prehistorický zkomolenině osmibitovýho ISO 8859-2?

V NTFS jsou uloženy jména vždy v UTF-16, tj. tuším od roku 1994
PixelOrgy

#18 Příspěvek od PixelOrgy »

davat do jmen souboru diakritiku je zbytecna prasarna.

Ohledne konqueroru jsem si teda nevsiml, ze by se jeho chovani nejak lisilo od jinych filemanageru, "skip all" proste preskoci vsechny dalsi konflikty, "overwrite" vse prepise - celkem logicke.

kopirovat v linuxu jde nekolika zpusoby, "cp" je v pohode, ale na tento scenar (hafo adresaru a v nich hafo souboru) spis rsync.

Dalo by se klidne i "po jednom", treba

Kód: Vybrat vše

for file in $(find .); do echo "Kopirovani souboru: $file"; cp -p $file /cilova_slozka; done

Za to, ze mas problem s USB diskem linux uplne nemuze :-)
samec

#19 Příspěvek od samec »

Akože kopírovať 120 GB v príkazovom riadku môže len úplný zúfalec alebo masochista. Pôvodný systém spadol nie len tak z rozkoše, ale kvôli nejakej chybe. A čo si tak akože myslíte, že cp v príkazovom riadku urobí lepšie ako 🤐 grafický konquerer využívajúci rovnaké systémové príkazy? Čo zrobí príkaz cp, keď narazí na chybný sektor? Neskopíruje a ty pôjdeš kopírovať ďalší súbor? Hej? Stoosemdesiatšestisícštyristoosemdesiatypiaty? Hej? Žijete kde? V Bambuľkove? Rád by som využil iný súborový manažér, ale nejaký 🤐 linuxák dal na tú Knopix distribúciu len 🤐 konqueror a okrem nepotrebných programových nástrojov nejaké trápne linuxácke hry, však možno sa nájde nejaký 🤐, ktorý si stiahne, napáli a nabutuje live knopix len kvôli nim. Sa budú skrývať po kanáloch hajzli linuxácki predomnou odteraz.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Preco si ako dement pouzil Knoppix? Keby si pouzil SystemRescueCd, tak tam mas midnight commander, ktory je na taketo veci podstatne vhodnejsi. Len musis filesystemy mountovat rucne, ak to nie je pre teba neprekonatelny problem.
Standa99

#21 Příspěvek od Standa99 »

To je tak, když se to někomu nepovede např. ve Windows, tak si myslí, že se stane zázrak v Linuxu. Je vidět návyk na Průzkumníka, protože pokročilejší uživatel by si nainstaloval něco pokrokovějšího i v tom Knoppixu.
A takový těžko docení třeba rsync, kde stačí USB disk pouze připojit a na pozadí se automaticky spustí script, který veškerou synchronizaci vyřeší jediným příkazem (bez grafické nadstavby).
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hubert_79 »

Ovšem, kdyby se mu něco podobného dělo ve Windows, tak by byl viník jasný :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Standa99

#23 Příspěvek od Standa99 »

kokocký majkrosoft :lol:
.
..
...
PixelOrgy

#24 Příspěvek od PixelOrgy »

Tohle je dobra komedie - za chybu na disku a neschopnyho uzivatele muze linux a vsichni, kdo ho pouzivaji :-D Spiknuti stroju :-D
To je vsechno ucelovka, sorryjako :-D :-D

A toto;

Akože kopírovať 120 GB v príkazovom riadku môže len úplný zúfalec alebo masochista.

Vis, ze 99% serveru ani graf. rozhrani nema? To je najednou vsude kolem masochistu a zufalcu, ze? :-D
masar

#25 Příspěvek od masar »

PixelOrgy píše:...Vis, ze 99% serveru ani graf. rozhrani nema? To je najednou vsude kolem masochistu a zufalcu, ze? :-D
To nejsou masochisti a zufalci, to jsou linuxáci, ty statistiku, tu do toho netahej, v OS převažuje jednoznačně MS.
Samec po této zkušenosti jistě bude příště postupovat jinak a vybere si jiný, schopnější (a uživatelsky přívětivější) souborový manažer nebo live OS.
:wink:
p.s. Je známo, že kopírovat velké množství složek a malých souborů na USB disk např. ve WINXP je relativně velmi pomalé a také riskantní (i moje zkušenost). Lépe se s tímto úkolem vypořádávají W8 a W10. Také je vhodné použít nástroj např. UltraIso a potřebné složky "vypálit" jako jediný soubor ISO, se kterým lze pohodlně dále pracovat stejně, jako se soubory ZIP a podobně, popř. je "mountovat" jako disk. Ušetří to mnoho času a nervů...
Standa99

#26 Příspěvek od Standa99 »

Z jeho pohledu ví všechno, on si potřeboval jen rýpnout viz. jeho "trápne linuxácke hry". Přitom v Linuxu mají grafické ovladače vyšší výkon, než ve Win10 a na Steamu je her dostatek.
Ale já jsem obojživelník a vyhovuje mi obojí a vím v čem je co (pro mě) lepší.
.
..
...
masar

#27 Příspěvek od masar »

Standa99 píše:Z jeho pohledu ví všechno, on si potřeboval jen rýpnout viz. jeho "trápne linuxácke hry"...
Nehodnotím osobnostní rysy, podle mého odhadu jde o "odůvodněnou frustraci" a pro tu mám pochopení. :wink:
PixelOrgy

#28 Příspěvek od PixelOrgy »

masar píše:
PixelOrgy píše:...Vis, ze 99% serveru ani graf. rozhrani nema? To je najednou vsude kolem masochistu a zufalcu, ze? :-D
To nejsou masochisti a zufalci, to jsou linuxáci, ty statistiku, tu do toho netahej, v OS převažuje jednoznačně MS.
Samec po této zkušenosti jistě bude příště postupovat jinak a vybere si jiný, schopnější (a uživatelsky přívětivější) souborový manažer nebo live OS.
:wink:
p.s. Je známo, že kopírovat velké množství složek a malých souborů na USB disk např. ve WINXP je relativně velmi pomalé a také riskantní (i moje zkušenost). Lépe se s tímto úkolem vypořádávají W8 a W10. Také je vhodné použít nástroj např. UltraIso a potřebné složky "vypálit" jako jediný soubor ISO, se kterým lze pohodlně dále pracovat stejně, jako se soubory ZIP a podobně, popř. je "mountovat" jako disk. Ušetří to mnoho času a nervů...

Spatne napsano, myslel jsem jen servery, kde Linux/Unix prevazuje. Videl jsem i spoustu Windows Server instalaci, kde je instalovana jen volba "Server Core", tzn command line/powershell bez "explorer.exe"

Opravdu nezaznamenavam problem s kopirovanim vetsiho mnozstvi souboru na USB zarizeni vyjma toto, ze to dost trva. Na *nix systemech se na toto bezne pouziva TAR (tape archiver)
PotPalo

#29 Příspěvek od PotPalo »

Hlavný rozdiel je, že keď treba niečo nastaviť vo Windows, tak to tam nájdem, zatiaľ čo v Linuxe treba hľadať na internete postup, kde aké príkazy písať. Linux je ako DOS bez nápovedy, s grafickou nadstavbou.
Nainštaloval som xosl boot manager a 3 operačné systémy s tým, že na seba navzájom nevidia (každý na svojom oddieli, ostatné oddiely skryté). Linux automaticky dával Grub bootovaciu ponuku, ktorú som nepotreboval. Dá sa to jednoducho niekde vypnúť? Vo Windows XP sa dá k tomu preklikať v systémových nastaveniach, a vypnúť ju. V Linuxe nie, treba editovať určitý súbor, ale nie priamo ten, kde je to zapísané, ale iný, a aj tak to raz fungovalo, raz nie. A vypnúť sa nedala, dal len zmeniť čas trvania, na 1 sekundu. A samozrejme návod ako sa to robí hľadať pracne na internete.
Zase Linux má jednoduchšie riešené ovládače... teda pokiaľ sú.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
PixelOrgy

#30 Příspěvek od PixelOrgy »

Asi jsi schopny windows admin, jestli tam vsechno najdes... Ono je to dost i o tom, co od toho OS ocekavas - pro me treba pritomnost GUI nastavovatek ma minimalni prioritu

linux (bsd, solaris, aix, hp-ux apod) napovedu samozrejme ma - prikaz "man"

S tim grubem, myslis odebrat nejakou polozku z menu?

To jde budto "naprase" odstranit polozku z /boot/grub2/grub.cfg - kazda polozka menu zacina direktivou "menuentry" a konci "}" - kdyz toto odmazes, polozka zmizi.

Cistejsi je editace cfg v /etc/grub.d/, a pak vygenerovat grub.cfg: grub2-mkconfig > /boot/grub2/grub.cfg

Jestli myslis cely menu, tak nastavit v /etc/default/grub GRUB_TIMEOUT=0 a GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0, a pak grub2-mkconfig
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“