A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#361 Příspěvek od ZdenekHQ »

Takže slyším prd, ale hlásím čistej signál a domýšlím si, proč to tak je? Tak to je teda divný... Já vím, že my na CB jsme odpad, ale když tam mám šum, tak prostě dám 4 a hotovo.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
lesana87

#362 Příspěvek od lesana87 »

Angláni kontestujou o 106.
Crifodo

#363 Příspěvek od Crifodo »

danhard píše:GS507 mě připadalo, že se naučili vyrábět 156NU70 s malým odpadem :)

To srovnání se nabízí samo, už pro stejnej typ klobouku. I technologie asi byla stejná.

OT k těm Schottkovým čtveřicím, kupoval někdy někdo poslední dobou v Hadexu a povedlo se obchod dotáhnout do vítězného konce? potvrzení objednávky, platba, zaslání nebo vyzvednutí zboží?
microlan

#364 Příspěvek od microlan »

Ale já slyším čistý signál, jen během vysílání rušící stanice na chvíli vypadává, což je výhoda SSB, že mě nosná nezavírá AVC trvale, ale proslýchám i v modulačních minimech rušící stanice. Je to na uvážení operátora, pokud jedu závod nebo expedici, tak jiným reportem než 59 nekomplikuji situaci, ale pokud si povídám tak menším reportem dám protistanici najevo, že mu občas nerozumím a že to není na dlouhé povídání. Nebo vím, že mám špatnou anténu, nebo lakomý S-metr, tak dám 59 a nic se neděje.
danhard

#365 Příspěvek od danhard »

V Hadexu jsem několikrát nakupoval a nechal to poslat na nejbližší výdejní místo v sousední vesnici. Žádnej problém.

http://www.hadex.cz/hledat/?search=kas

KAS44, KAS44A, KAS44S je v tom nějakej rozdíl ?
Crifodo

#366 Příspěvek od Crifodo »

No možná jsem zabloudil do paralelního vesmíru s jiným Hadexem, u mě popírá objednávku a pro jistotu přestal komunikovat. Ještě vyčkám.

Vzpomněl jsem si na větu z filmu Ptáci v roce 88 v kině v ČSSR znějící úplně jinak než Hitchcock zamýšlel:
Zákazník přemlouvá prodavače aby mu prodal zboží?? kde to jsme?
lesana87

#367 Příspěvek od lesana87 »

Když jsem se včera tak pěkně rozjela, tak jsem se rozhodla dodělat další část přijímače - nf filtry. Jsou to aktivní filtry typu dolní propust 6. řádu, jeden pro SSB se zlomem kolem 2,3kHz a druhý pro CW se zlomem kolem 1kHz. Jsou z původního článku, v tom High Performance.... jsou jen 4. řádu. Výsledek změřený bobulátorem je na obrázku, je to složenina bez filtru/SSB/CW. Je to takové kopcovité. A nejlepší je to stejně bez filtru, aspoň teda fone. :oops:
Přílohy
progcomrec1.jpg
Začíná se to zahušťovat (no já vím, chtělo by to stíněněj kablík).
Začíná se to zahušťovat (no já vím, chtělo by to stíněněj kablík).
filtry.PNG
Vliv filtrů na spektrum.
Vliv filtrů na spektrum.
Crifodo

#368 Příspěvek od Crifodo »

Nekopcovitý filtr by byla nejspíš rovina čili nefiltr.

s klesající šířkou filtru se zvyšuje nazvánění až se z rádia stane hudební nástroj. Přitom rušení přes propustné pásmo to tam nechá. to je pak nakonec lepší odejít někam k DSP.
lesana87

#369 Příspěvek od lesana87 »

Jasně, smést to ze stolu, do USB strčit SDR čudlík a kopyta na stůl. :?
Crifodo

#370 Příspěvek od Crifodo »

To jsem absolutně neřekl.
Mně se nejvíc zamlouvá přeladitelná horní a dolní propust za sebou s operákama. Porovnat to s dsp pomocí kabílku do zvukovky jde vždycky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od ZdenekHQ »

@microlan: Jasně, chápu. Nakonec při závodech jsem ani nic jinýho než 59 neslyšel. Spíš to používají jako náhradu 73.

Ale když je čas, tak takový smetákovec obecný se 100mW dostane trojku s tím, že on je tady bohužel za S4 a rušení je S3. Jakmile přepne na 4W, "esmetr" ožije a hned nemusí člověk natahovat uši. :)

A pak jsou takoví, co tam mají dobastlený 3 ledky a dávají Ti střídavě report 55 a 59.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
microlan

#372 Příspěvek od microlan »

A co máš nakonec na pozici Q9 a s jakým proudem?
lesana87

#373 Příspěvek od lesana87 »

Mám tam 2N5109 tak, jak tam měl být.

Crifodo píše:Mně se nejvíc zamlouvá přeladitelná horní a dolní propust za sebou s operákama.

Něco takového vyšlo v RadComu jako "The GW4BWE Versafilter", nezávisle laditelná HP a DP v rozsazích 300Hz až 3kHz. Ale je to docela orloj.
masar

#374 Příspěvek od masar »

S tímto by šlo taky experimentovat. Stavěl jsem to kdysi pro kytarový zesilovač. :wink:
Přílohy
SVF.png
SVF.png
Crifodo

#375 Příspěvek od Crifodo »

lesana87 píše:Ale je to docela orloj.

to už tak bývají věci, co za něco stojí. Zas tam odpadá to blbý zvonění kvůli velkýmu Q rezonančních filtrů. To je právě to, co se dá během chvíli ověřit online na nějakých sw pomůckách pro dsp.
8 švábů není žádná věda, navíc IO8 je koncovej zes, kterej už tam stejně je, místo 32k hodin se dá použít hotová plechovka.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“