A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)
Moderátor: Moderátoři
microlan píše:Jen jsem chtěl mrknout, jak jsou vedený země na bottom, protože je asi moc neřešil, vzhledem k rozlité zemi na top
u nás ještě taky někdy bottomu říkáme "spodní" a topu "vrchní".
to ale není původní stavěč s tou dvojstrannou deskou?
pro někoho jsou KV ještě pořád stejnosměrno a na provedení zas tak nesejde, když nedělá elementární blbosti v topologii nebo spíš už v konstrukci. Ty 1M a 1K okolo zesilovače avc taky tiše obdivuju, možná to jen přehodil a od té doby to tak každý má?
teď jsem zkusil simulovat změnu zesílení potenciometrem R10, přitom se změní jak jsem předpokládal, rezonace z 8.5 při 100 ohm na 10.5 při 1k. tedy D1 zadarmo a navíc jako varikap. To je síla. Přitom se změní šířka pro -3 dB z 300 kHz na 6 MHz.
//Taky jsem měl nutkání to překreslit v KiCad, ale bylo by to škoda námahy, nikdo druhý by to nechtěl a mně by to bylo jen k tomu, abych na tom porovnal simulace se skutečností.
///Udělám to přesně obráceně, nasimuluju něco co mám a už to funguje. Pak to můžu taky porovnat a ušetřím spoustu materiálu
//R10kou asi musí jít nastavit bod za D1 kolem 0,7V kdy Q16 začne stahovat napětí přes ten 1 MΩ dolů.
Jinak dík za tu trpělivost to naklikat
microlan píše:R10kou asi musí jít nastavit bod za D1 kolem 0,7V kdy Q16 začne stahovat napětí přes ten 1 MΩ dolů.
v simulaci je to okolo 0,55V
nastavení připomíná klopný obvod, s uvedenými hodnotami jsou tam křivky pro vstupní napětí od 2 do 20 uV, nezapojeno na řízení Ug a nejsou brány v úvahu ty časový konstanty pro 10 uF kond, to bych simuloval do velikonoc.
- Přílohy
-
mf_AGC.rar- (2.38 KiB) Staženo 28 x
Závislost některých hodnot na nárůstu vstupního napětí od 5 do 50 uV v čase do 50 us, čili vlastně na růstu napětí na kondu C10 který pak otvírá Q16. Je to dost kostrbatá závislost. Pak je vidět, jak se přivíráním Ug2 začíná udržovat výstupní napětí mf na asi 2 mV.
direktivy se "vypnou" kliknutím pravým tlačítkem a přepnutím zaškrtnutí z directive na comment.