Alternátor <=> elektromotor

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rezis

Alternátor <=> elektromotor

#1 Příspěvek od rezis »

Zdravím všechny.
Stavím si doma takovou blbůstku. A to doslova.
Obrázek
Mám to není osazeno komutátorovým motorem s cizím buzením. Což je sice fajn, ale dnešní doba postoupila a střídavé pohony mají úplně jiné možnosti. A tady jsem narazil na problém.
Na youtube jde vidět jak spousta lidí používá původní alternátor z auta jako elektromotor.
Tedy i já jsem vytáhl alternátor ze škodovky. Vyhodil mu kompletně usměrňovač a vytáhl ven 3 fáze připojené na modelářský 3f regulátor. Dále jsem na rotor připojil napájení 12V DC. A začaly zkoušky. Nicméně při testu se mi alternátor točí velmi pomalu, nemá sílu a docela hřeje. Napadá mě že by to mohlo být konstrukcí rotoru. viz. obrázek Ty póly jsou dle mě divné.... vlastně nevím proč mají takový tvar. Nezábyval se tím někdo?
Internet - metla lidstva
Nakadah

#2 Příspěvek od Nakadah »

https://www.youtube.com/watch?v=IKqy3rRWJQE

Záleží jakým napětím ho napájíš do pracovního vinutí. Na 12V to nebude žádná sláva.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Asi by bylo logičtější rotor zkratovat, ne? Takto z něj děláš synchronní motor.
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

Nakadah: Na youtube jsem se díval. Teď mě napadá jediný rozdíl mám, že on ho přepojil do D a já ho mám v Y. Živil jsem to cca 22V takže by se to mělo točit.
Lukas-Peca: ty modelářské jsou právě s permanentními magnety.

Jen mi přijdou divné ty pólové nádstavce na rotoru. Podívejte se na ten odkaz.
Internet - metla lidstva
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Co je na nich divného? Je to tzv. drápkový rotor- jedna "hvězdice" tvoří magnetický sever, druhá jih. Uvnitř je budicí cívka připojená na sběrací kroužky.
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Ano jak to cca funguje je mi jasné. Proto ho budím. Ale nedovedu si představit jak cca vypadá to magnetické pole tímto vytvořené. Když tam jsou magnety obdélníkového tvaru tak je prostě to pole obdélníkové a a je přesně pod pólovým nástavcem cívky. Takto když to jsou trojúhelníky může být na jedné straně pólového nástavce cívky např. sever a na druhé straně jih. (když to natočím na přechod mezi dvěmi nástavci) Což mi nedává smysl...
Internet - metla lidstva
PCmaniac99

#7 Příspěvek od PCmaniac99 »

Pólové hvězdice (obr. 5 - poz. 26 a poz. 27) jsou lisované nebo frézované a mají drápkové póly lichoběžníkového tvaru. Počet pólů jedné hvězdice bývá 6 nebo 8 (výjimečně 7) a všechny póly jedné hvězdice mají stejnou polaritu. Z předchozího plyne, že celkový počet pólů rotoru bývá 12 nebo 16 (výjimečně 14) a na rotoru se vzájemně střídají severní a jižní 9
Nakadah

#8 Příspěvek od Nakadah »

rezis

#9 Příspěvek od rezis »

Nakadah: díky o tom mám nějaké ponětí. Nicméně jsem na hraně výkonu. Motor který tam mám má 700W. Odbuzováním si moc nepomohu. I když přemýšlel jsem o tom.
O tom než se mi ten motor podařilo uregulovat bych mohl napsat hodně :D

Takže suma sumárum. Proč mi to hoši nefunguje? Jediný rozdíl je Y /D
Internet - metla lidstva
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

Keby niekto hladal a nezakladal nove vlakno.
Fungovat to nebude uz sa to preberalo cca 2 roky dozadu.
Ako tak hladam tak uz ke to tu po 3krat.
A dat tam blbe znamiena a rovnasa to ti urcite niekto aj najde pri vyhladavani...... Avh jaj.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... tor#520349

Mozno keby si namiesto cievky dal magnet ale ani to nezachrani to ze polove nadstavce su optimalizovane na altik a nie motor.

Navyse z cini ide kupit blcd motor pre elktrobycikle a to riesi tvoje problemy.
rezis

#11 Příspěvek od rezis »

Ono BLDC pro kola je sice fajn jenže poněkud pro mě slabé. Chtěl bych se pohybovat trochu výš.
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“