Koncový zosilňovač
Moderátor: Moderátoři
Koncový zosilňovač
obvod má 20 W ?
paralelní provoz?
Kirchhoffovy zákony a zákon Ohmův nejsou tak složité k seznámení...
Ale i toto se tu řešilo: tím, že spojíš výstupy paralelně, amplituda signálu nevzroste. Napětí zůstane stejné a reproduktorem teoreticky protlačí stejný proud. Tedy výkon teoreticky bude stejný, jako s jediným zesilovačem.
Nejen, že tím nic nezískáš, ale docela určitě ztratíš.
Prakticky bude výkon v reproduktoru podstatně menší, protože žádné dva výkonové stupně nejsou ideálně stejné a tedy mezi nimi potečou navzájem vyrovnávací proudy.
Vzhledem k několikrát menšímu výstupnímu odporu těchto zesilovačů, než má reproduktor, budou tyto nežádoucí proudy daleko větší, než proud reproduktorem. V lepším případě na ně zareagují ochranné obvody v IO a proud omezí. Nestihnou-li to, zesilovače se začervenají a odejdou.
Jednoduše - tak jako tak, na reproduktor nezbude ani setina původního výkonu. Pohrabej se ve starších fórech, ať to nemusím vysvětlovat celé od začátku.
-
J0hny
TDA2005 :D
-
J0hny
Nove TDAcka
Před 10 lety jsem dělal pro dceru aktivní bedýnky pro diskmana, dřevotřískové, bassreflexové, 6 litrů, s dvoupásmovými autoreproduktory MTC 6,5", 4 ohmy, 45W. Uvnitř jedné z nich dva můstky s TDA2005, v přívodu napájení Graetz, aby nezáleželo na polaritě zdroje, ale hlavně proto, aby při napájení z 12V Pb akumulátoru z toho nešlo tahat víc, než 12-15W sinus na kanál. To konečně svědčí i o tom, jaký mám názor na ten výkon uvedený na reproduktorech.
No a k tomu nestabilizovaný síťový zdroj 15V, 25W, tehdy je prodávali v Přepychách. Uživí to.
Nešlo ani tak o to, abych stvořil bedny se špičkovým zvukem. Šlo o to, že cokoliv mělo lepší zvuk, než ta chrastítka, co byla tehdy dostupná i k PC.
Trochu laborování s délkou bassreflexu (pár dřezových kolen na to ruplo) a množstvím vatelínu na zatlumení to dalo, ale nakonec se mi podařilo z nich dostat zvuk velmi podobný Supraphonským RK15 (pokud v signálu chyběly kmitočty pod 60Hz, jinak ten rozdíl samozřejmě slyšet byl). Pravda, i měřil jsem, ale jen relativní a hodně přibližné údaje.
Ve výsledku se povedly bedýnky, jejichž zvuk neuráží moje uši. Dcera si nedávno do své domácnosti pořídila dost slušnou soupravu, proto je nechala u nás.
Tak je občas použiju k noťasu (LCDéčku nevadí rozptylové pole reproduktorů, zato na CRT dělají pořádné fleky, když nejsou dost daleko), případně k CD, kazeťáku či klávesám na nějaké té párty (i když na zvuk piána by to chtělo o pár dB víc, zato na varhany je někdy i 5W až moc). Elektrolytům to občasné připomenutí funkce svědčí a výkon je dostatečný. Takže 2005 je už sice muzeální kousek, ale služby dělá dost dobré.
O to víc trpím, když slyším to vřeštění empétrojek z mobilů... zlatá stříbrná sluchátka... kam nás to ten vývoj zase vrhnul?