Co použít na spínání pomocí PWM

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
palak1

Co použít na spínání pomocí PWM

#1 Příspěvek od palak1 »

Dobrý sobotní den,

pomocí jednoho videa na youtube jsem si postavil aktivní zátěž, abych s ní testoval baterie v rozmezí 1,2 - 3,7V. Těch se mi tu válí hromada a doufám že z některých vytáhnu i 2A. Upravil jsem si to trošku a spojil s mikrokontrolérem ATMega32, pomocí kterého snímám napětí na baterii a měřicím rezistoru. Pak s ním nastavuju napětí pomocí DAC obvodu. Zapojení funguje v módu konstantního proudu a konstantní zátěže. Co víc si přát.

Jenže já bych tam chtěl zakomponovat pulzní spínání pomocí PWM a mít to jako pulzní zátěž. PWM bude z mikrokontroléru. Tak jsem do schématu spokojeně hodil N-MOSFET, udělal desku, a už mi jí snad tam někde v Číně vyrábí.

Včera na to ale přišla řeč se známým a ten mi říkal že tohle nikdy nemůže fungovat. Že si mám něco najít o high a low-side přepínání. Pak mi došlo, že s Ugs to zde nebude nejlehčí, když mám pod tím zbytek obvodu. Narazil jsem na MOSFET drivery a jím podobné, ale vlastně stále netuším jak je zapojit či jak bych měl k tomuto problému přistupovat.

Z mého pohledu mi jde jen o "obyčejné" sepnutí obvodu, ale asi to nebude tak jednoduché. Můžete mi prosím poradit, co za součástku/obvod mi pomůže? Obvod jsem si nasimuloval ve Falstad Circuit Simulator, a tam to jde bez potíží. Nicméně tomu věřím jen u lehčích, obyčejnějších obvodů, a proto se ptám zde.

Děkuji za váš čas,
palak1
Přílohy
schema.PNG
schema.PNG
masar

#2 Příspěvek od masar »

A to nemůžeš funkci integrovat do původního zapojení s původním mosfetem? Proč přidávat do série další tranzistor, když by stačilo přidat ovládací signál k MCU :wink:
palak1

#3 Příspěvek od palak1 »

masar píše:A to nemůžeš funkci integrovat do původního zapojení s původním mosfetem? Proč přidávat do série další tranzistor, když by stačilo přidat ovládací signál k MCU :wink:

Takže bych vyhodil ten vrchní spínací tranzistor kompletně, pin na PWM bych vlastně vůbec nepoužíval, jen bych si nechal časovač od tý PWM. V přerušení toho časovače bych pak jen do DAC nastavoval například 2V/0V a celé by se to chovalo vlastně úplně stejně jako kdybych měl nahoře vyřešený ten spínač.

Asi bych tedy měl přidat krystal pro vyšší rychlost SPI do DAC a dát děličku na časovač, aby to stíhalo, ale to jsem se jen zamyslel.

Zní mi to logicky, ale jen se chci ujistit že to chápu správně. Nastavování toho napětí (a tudíž proudu v obvodu) o frekvenci XHz je to samé jako spínání celého obvodu při té samé frekvenci, že?
masar

#4 Příspěvek od masar »

Tak nějak. :)
...pokud jsou ty 2V (~20A) relevantní...
edit2.:...beru zpět, záleží na V1/V2... :wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 28 črc 2018, 15:52, celkem upraveno 2 x.
lesana87

#5 Příspěvek od lesana87 »

Asi by nebylo od věci, ověřit osciloskopem stabilitu toho proudového regulátoru. Někdy tohle zapojení rádo kmitá a ten druhý OZ ve zpětné vazbě tomu ještě nahrává.
palak1

#6 Příspěvek od palak1 »

Tak nějak nechápu proč mě takovéhle jednoduché do očí bijící řešení nenapadlo. Podívám se na to pak i osciloskopem. Velice děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“