Tesla SM 260
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Já bych se spíš zaměřil na uložení kladky, (přesnou polohu, nebo spíš kolmost jejího hřídele), přítlačnou sílu na kladku, zda není vyběhané pouzdro kladky a další drobnosti. Důležité je také nastavení síly navíjecí spojky. Příliš velká síla působí problémy i se sebelepší kladkou. Rovněž odvíjení pásku musí jít bez nadměrného odporu. Za samozřejmé považuji použít kazetu mechanicky v pořádku, včetně přítlačného "polštářku" k hlavě.
A ten "bombiruňk", soudkovitost, může být způsoben používáním pásků s velmi hladkým povrchem, např. CrO₂. Ty mají nedostatečné tření po tónovém hřídeli, a velmi namáhají okraje kladky. Pokud je z kladky bečka, je problém s kolísáním rychlosti posuvu. Nicméně nemusí vždy způsobovat poruchy vedení pásku, hlavně, pokud je všechno ostatní v pořádku.
Pomačkané okraje pásku můžou vzniknout nejčastěji špatným vedením pásku. Resp. nevím, jak jinak. K poškození dochází o hrany vodítka, nebo jak se to jmenuje, to co je součástí hlavy.
A nakonec ještě něco k výše zmíněné Unitře, s tím jejich CNRS. Nezjistil jsem kompatibilitu s žádným jiným systémem. Navíc nefunguje dobře ani s nahráváním a přehráváním na stejném kusu, na stejném magnetofonu. Šumové a kmitočtové vlastnosti jsou katastrofální. Jediné, co se mi líbilo byly ty prosvětlené budíky. Jinak to byl snad nejhorší stereofonní magnetofon, co jsem kdy měl. Mám na mysli Tape Deck. Právě u tohoto křápu mi neustále cestoval pásek nahoru a dolů. Se všemi důsledky. Záleželo na tom, kolik bylo pásku na pravém unášeči. Nakonec jsem zjistil, že je moc silný tah navíjecího trnu vinou spojky.
Kmitočtově výborné vzhledem k tomu, že VKV končí na 15kHz, ale tyto kmitočty využívá velmi málo "populární" hudby. Jen trochu šumí při hlasitém poslechu v tichých pasážích. Těch ale tato hudba obsahuje jak šafránu. Mechanické problémy ani opotřebování nebo zanášení hlav nepůsobí. Na CD nebo vážnou hudbu mám CrO₂. Nebo Basf TP100 Reference Maximum asi po stovce kus. Ty jsem tak "šetřil, že mám ještě několik originálně zabalených. Byly to vlastně EMTEC, ale mám zažito Basf, tak se mi to někdy plete.