Biele plastove svietidlo T5 13W

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

#16 Příspěvek od Brozicek »

Tak světlo je opravené. Vyměnil jsem oba tranzistory a ještě 6 ks přerušených odporů (2x100R, 2x22R a 2x2R2).
Po namontování součástek světlo opět nesvítilo. Oba náhradní tranzistory MJE13003 koupené v GES jsem mechanicky namontoval ve stejné orientaci podle polohy chladící plochy jako byly namotovány původní vadné tranzistory ST13003. Věřil jsem tomu, co doslova píšou na stránkách GES electronic, cituji:

"NPN tranzistor MJE13003NPN S-P/SMPS 400V/ 1,5A/ 40W (= ST13003), TO126 E C B 14h
Označení výrobce: ST13003. Vhodný typ pro impulzní měniče v osvětlovací technice a alternativní náhrada 13003BR, EB13003, EN13003, nebo MJE13001 a MJE13002."

Nakonec se ukázalo, že náhradní tranzistor MJE ... se musí zaletovat o 180° v obrácené pozici než původní ST..... . Po vyletování a otočení tranzistorů je vše OK. Pojem "alternativní" náhrada asi nelze považovat za "ekvivalentní" náhrada. Naštěstí tranzistory zaletované s přehozenými B a E neodešly do silikonového nebe.

Jen ještě drobná ekonomická poznámka. Za součástky jsem zaplatil cca 66 Kč. K tomu jsem strávil hodně hodin rozebráním světla, nakreslením schématu, nalezením vadných dílů, sehnáním a výměnou vadných dílů a zpětným složením.
Kdybych to nebral jako cvičení mozku důchodce a souboj s elektronikou, tak je oprava naprosto nerentabilní. Celé nové světlo lze koupit již za 219 Kč.
http://www.moje-elektro.cz/zarivkove-os ... -13-w.html
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Ano, niektore tieto tranzistory existuju aj opacne zapojene, je s tym potom sranda :D

Odporucam odkladat elektroniky z vadnych usporiek (ak su prerusene vlakna v trubici) - potom je material na taketo opravy zadarmo.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“