zpozdene rele 3-8s
Moderátor: Moderátoři
Pokud by byly podrobnější informace šlo by to ještě zjednodušit, třeba s modelářským servem.
časové relé cca 760.-Kč
https://www.gme.cz/casove-rele-multifunkcni-crm-91h-uni
relé 2x od cca150.-Kč/ks (dle typu a výrobce)
+ patice pro relé 2x od cca 100.-Kč/ks (dle typu a výrobce)
Nebo od Číňana s měsíční dobou dodání
časové relé 179.-
https://aukro.cz/programovatelny-casova ... 6906162294
relé - pár 55.-Kč
https://aukro.cz/arduino-modul-2x-rele- ... 6905678218
-
petrfilipi
Hned po zapnuti (pokud je figura dejme tomu uprostred) se to rozjede jednim smerem.
Narazi na koncak.
Pokud to bude ten na schematu horni, motor se zastavi, casovac odmeri, rele casovace se vrati a motor pojede dal stejnym smerem uz bez zavislosti na koncaku.
Pokud by to byl ten dolni, pritahne rele 1a hned i rele 2 a dojde k okamzite reverzaci motoru bez casoveho zpozdeni a opacnemu pohybu jen do te doby, dokud se koncak nerozepne.
Taky je ale mozne, ze jsem nepochopil znacky u kontaktu 1R a 3R.
Cowley píše:Ramici: to schema se mi nejak nezda... .
Tak jo - popis
1R2, 3R2 jsou přepínací kontakty relé 2, v poloze sepnutých kontaktů, relé R2 bez napětí
Dvě relé R1 a R2 jsou potřebná, aby bylo dost kontaktů, Většinou bývají jen dva přepínací, potřeba jsou dva přepínací plus "samodrž" spínací.
1 - Takže pokud není sepnutý ani jeden koncák při zapnutí napájení, rozjede se to vždy doleva a hned.
2 - Když dojede na KSL (levo), nastartuje časové relé ČR, které přeruší napájení motoru, zároveň se sepnou R1 a R2, motor se tak reverzuje pro chod vpravo a po odčasování se rozběhne doprava.
3 - Když sepne KSP(pravo), nastartuje časové relé ČR, které přeruší napájení motoru, a zároveň odpadnou relé R1,R2 a motor je po odčasování připraven točit doleva.
4 - Pokud je při zapnutí sepnutý KSL, nebo KSP, nejdříve odčasuje časové relé ČR a pak se motor rozběhne opačným směrem, než který KS je sepnutý.
Je pravděpodobné, že než sepne ČR, mžikově se motor cukne doleva.
Dále se střídají body 2 a 3 až do vypnutí napájení VYP
SORRY, ale k presunu az na konec doprava podle mne nedojde.
Ve tvem bode 2) sice rozepne kontakt ČR, ale napeti na motor tam je porad pres kontakty KSL a 3R1, jen zreverzovane dvojici kontaktu "nad motorem". Proto se hned motor rozjede doprava do doby nez odskoci koncak KSL a nastane to co jsem jiz psal. Odpadnuti rele R1 i R2 a po odmereni casu to pojede doleva na KSL.
Proto to bude stale jen odlozene "cukat" nalevo u KSL podle casu casovace.
Edit: u varianty 2 je rozpinaci tlacitko START pro pripad, ze by po zapnuti napajeni s figurkou v koncove poloze nebyly ve stejnem "smeru" i kontakty impulsniho rele. Stiskem tlacitka dojde k vytvoreni noveho impulsu a tak se prepne impulsni rele a po odcasovani pauzy rozjede motor jiz spravnym smerem.
Cowley píše:Pokud sepne KSL hned zacne tocit motor doprava. Poodjede od KSL, rele R1 a R2 odpadnou a motor se zastavi. Po odmereni casu se zacne opet pohybovat vlevo sepne KSL a proces se opakuje.
SORRY, ale k presunu az na konec doprava podle mne nedojde.
Na to je tam kontakt 3R1 -"přídrž" R1, R2
Cowley píše:Ve tvem bode 2) sice rozepne kontakt ČR, ale napeti na motor tam je porad pres kontakty KSL a 3R1, jen zreverzovane dvojici kontaktu "nad motorem". Proto se hned motor rozjede doprava do doby nez odskoci koncak KSL a nastane to co jsem jiz psal. Odpadnuti rele R1 i R2 a po odmereni casu to pojede doleva na KSL.
Proto to bude stale jen odlozene "cukat" nalevo u KSL podle casu casovace.
Dík za upozornění, to jsem přehlídnul. Dioda to napraví. Opravil jsem obrázek.
Vim jak funguje pridrz.
V prvnim obrazku by nefungovala vubec.
V upravenem s diodou bude fungovat, ale jak jsem psal nahore, bude se restartovat rele no a tak taky R1 s R2 odpadne.
K obrazku varianty 2. Mozna je to blbe citelny, ale casove rele tam ma jeden rozpinaci (11-12) kontakt oznaceny č.r. v obvodu minusu Motoru.
Impulsni rele ma dva prepinaci kontakty (11-12-14 a 21-22-24) oznacene i.r. pro rizeni smeru otaceni motoru.
Cowley píše:S diodou je to jeste horsi. Po odmereni casu odpadne rele CR a plus se pres kontakt CR, tvoji novou diodu, kontakt 3R1 a diodu dostane na startovaci svorku casoveho rele a to znovu naskoci.
Vim jak funguje pridrz.
V prvnim obrazku by nefungovala vubec.
V upravenem s diodou bude fungovat, ale jak jsem psal nahore, bude se restartovat rele no a tak taky R1 s R2 odpadne.
Předpokládám volbu funkce č.r. f, stejně jako funguje ten čínský časovač, to jsem měl napsat zkraje.