Studna za pár šupů
Moderátor: Moderátoři
Studna za pár šupů
Akorát by mě zajímalo, jestli to opravdu funguje, či si někdo dělá srandu.
Je mi jasný že to nejde na šutru ale nějak se mi nezdá, že ta voda vyplaví takovej průměr a že se po vytažení "výplachovýho vrtáku" díra nezbortí a jde tam strčit sací roura.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
V našem případě pokud by se vypláchlo dosti zeminy před před modrou trubkou tak by to snad šlo.
Díra se neucpe hned, případně je možné zarazit výztužnou trubku. Spíš se časem zbortí ta vyplavená dutina na sběr vody. Možná by déle vydržela při vydatném pramenu a čestém odčerpávání. Ovšem v měkkém podloží se dutina nakonec stejně zbortí, nebo zanese.Celeron píše:...že se po vytažení "výplachovýho vrtáku" díra nezbortí a jde tam strčit sací roura.
Niekde to ide - niekde nie.
Niekde môže nastať situácia že sa "vyčerpá" aj značná časť podložia (vznikne dutina) a celé sa to prepadne. Podobne sa to stáva pri prasknutej kanalizácii - ked to časom "vezme" hmotu a vznikne dutina? tak sa v pohode aj cesta "prepadne".
Samozrejme nieje to za 5 minút ale stáva sa to....
To že mu to tečie? - neznamená že to bude tiecť o mesiac?,2? - rok? - 10 rokov?.
Achab píše:Díra se neucpe hned, případně je možné zarazit výztužnou trubku. Spíš se časem zbortí ta vyplavená dutina na sběr vody.
Na to zavalení se ptám proto, že když dělali bráchovi vrtanou studnu, tak se jim najednou díra sevřela natolik, že se urval vrták. Ale 300m od pozemku je bývalej hliňák cihelny a pod ním je těžkej mokrej jíl, kterej přímo "teče".
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ten odkaz byl hlavně na to, jak získat vodu za 5 minut a ne na 100 let. Pořádnou studnu s vodou musí jeden chvilku hledat a udělat klidně 3 vrty, než se zadaří a s průměrem 10 cm to asi fakt stačit nebude.