Studna za pár šupů

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Studna za pár šupů

#1 Příspěvek od Celeron »

Našel jsem na Trubce docela aktuální věc. https://www.youtube.com/watch?v=rk42gJFFVn8
Akorát by mě zajímalo, jestli to opravdu funguje, či si někdo dělá srandu.
Je mi jasný že to nejde na šutru ale nějak se mi nezdá, že ta voda vyplaví takovej průměr a že se po vytažení "výplachovýho vrtáku" díra nezbortí a jde tam strčit sací roura.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
FERYACT

#2 Příspěvek od FERYACT »

Je to možné.Znám studnu,která byla tzv.nabíjená.Na trubku cca 4cm byla nastavena razící hlavice a postupně zarážena do země. Pak se trubka zalila vodou. Vyčerpávalo se až vznikla kaverna do které se shromaždovala voda.
V našem případě pokud by se vypláchlo dosti zeminy před před modrou trubkou tak by to snad šlo.
lopez

#3 Příspěvek od lopez »

Tiež som sa stretol z takto narazenou rúrou. Pripájal som k tomu darling. Nebol to moc dobrý nápad (nie môj). Potiahlo to piesok,štrk a zničilo (zodralo) turbínu. Tak došlo na moje a kopala sa studňa.
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Proto se tam dávají na sací koš nějaká síta, že? :lol:
lopez

#5 Příspěvek od lopez »

No je tam viac problémov...
Furt to treba zavodňovať, aj samotné čerpadlo je oveľa viac namáhané...
Je to také "núdzové" riešenie ako dostať vodu.
stasek

#6 Příspěvek od stasek »

Tohle může fungovat snad na nějaké napůl bažině, kde je spodní voda těsně pod povrchem. V oblastech, kde jsou i studny 10m hluboké suché to samozřejmě nepůjde. Další věc je přisávání písku a zeminy do vody. Na videu je vše podezřele jednoduché. Osobně bych tomu nevěřil. Pokud bych měl vodu v tak malé hloubce, vykopal bych normální studnu.Tudíž, vůbec bych se tímto způsobem nezabýval.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
lopez

#7 Příspěvek od lopez »

stasek píše:Pokud bych měl vodu v tak malé hloubce, vykopal bych normální studnu.Tudíž, vůbec bych se tímto způsobem nezabýval.

Moja reč... :D

EDIT: a ešte si treba dobre všimnúť (to čo som písal značné obmedzenie výkonu čerpadla). Neviem čo tam presne je? - ale zo studne to bude mať iný ťah. :D
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Celeron píše:...že se po vytažení "výplachovýho vrtáku" díra nezbortí a jde tam strčit sací roura.
Díra se neucpe hned, případně je možné zarazit výztužnou trubku. Spíš se časem zbortí ta vyplavená dutina na sběr vody. Možná by déle vydržela při vydatném pramenu a čestém odčerpávání. Ovšem v měkkém podloží se dutina nakonec stejně zbortí, nebo zanese.
lopez

#9 Příspěvek od lopez »

Ešte k tomu podložiu...
Niekde to ide - niekde nie.
Niekde môže nastať situácia že sa "vyčerpá" aj značná časť podložia (vznikne dutina) a celé sa to prepadne. Podobne sa to stáva pri prasknutej kanalizácii - ked to časom "vezme" hmotu a vznikne dutina? tak sa v pohode aj cesta "prepadne".
Samozrejme nieje to za 5 minút ale stáva sa to....
To že mu to tečie? - neznamená že to bude tiecť o mesiac?,2? - rok? - 10 rokov?. :D
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Na větší nebo déletrvající odběr vody to ve většině případů nebude stačit, i když je spodní voda vysoko. Například soused má starší vrtanou studnu, která s ruční pumpou stačila na občasný odběr 1-2 kýblů. I malé čerpadlo ji vytáhne za pár desítek vteřin, pak se musí skoro půlhodinu čekat. Voda je asi metr pod povrchem.
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

Tak neviem, ale by sme mali na záhrade vŕtanú studňu, a nebol problém naťahať pumpou ani plnú vaňu vody. Podľa mňa je vŕtaná studňa lepšia, nedostane sa do nej svinstvo, nezaplaví ju pri povodni, a tak. Do obyčajnej kopanej studni natečie sajrajt, a znečistí komplet spodnú vodu v celom okolí, a je to v keli.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Achab píše:Díra se neucpe hned, případně je možné zarazit výztužnou trubku. Spíš se časem zbortí ta vyplavená dutina na sběr vody.

Na to zavalení se ptám proto, že když dělali bráchovi vrtanou studnu, tak se jim najednou díra sevřela natolik, že se urval vrták. Ale 300m od pozemku je bývalej hliňák cihelny a pod ním je těžkej mokrej jíl, kterej přímo "teče".
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

@PotPalo: ručně nakýblovat vanu trvá delší dobu, voda zřejmě stačila průběžně nastupovat. Pro nepřetržitý odběr čerpadlem, třeba při zalévání, by nejspíš kapacita nestačila.
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Vrtaná studna stačí bohatě na naplnění tří sudů (ruční pumpou) v rychlosti, kterou stačít přímo do nich pomocí metrové rýny pumpovat. Občas na druhé zahradě u dcery to tak dělám. Problém je spíše v tom, že si někteří myslí, že je spodní voda v hloubce 1 m nebo že je všude. Někde je i v hloubce až 3-4 metry, ale potom jde normálně.
Ten odkaz byl hlavně na to, jak získat vodu za 5 minut a ne na 100 let. Pořádnou studnu s vodou musí jeden chvilku hledat a udělat klidně 3 vrty, než se zadaří a s průměrem 10 cm to asi fakt stačit nebude.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

A pak se smíchy neudržíte, když někdo 50m nad váma napíchne stejnej pramen a ta studna chcípne...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“