Tripod (stativ) na laser

3D tiskárny

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Tripod (stativ) na laser

#1 Příspěvek od Celeron »

Lidi od 3D tisku, nenarazil jste prosím někdo na data na skládací tripod výšky tak 70-100 cm ale hlavně aby to bylo na metrický průměry trubek? Na Thingiverse je toho mraky, ale samý 20-30 cm pidinesmysly na smártfouny a jak tam je něco většího s Al trubkama tak je to na palcový roury.
V nouzi budu modelovat, ale za tohodle tepla se mi tak nějak nic nechce. :cry:

Nebo něco podobnýho koupit? Na Alze maj tripody za cca 6 stovek ale zařekl jsem se tam něco kupovat. Na druhou stranu půl špule PET-G a 4 ks Al trubky vyjdou na podobný prachy a to nepočítám modelování a blbnutí s tiskem.

A propo, křížovej laser co mám, má upevňovací šroub 1/4 coule. Je to standardizovaný pro všechny stativy a foťáky?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Na foťákách, kamerách apod. je standardem závit 1/4-20 UNC (1.27mm stoupání), takže u stativů najdeš to samý.

P. S.: Nechtěl jsem kvůli kameře někde shánět závitovou tyč s tímhle závitem (hodně by se prodražilo, bylo toho potřeba jen 10mm, ne metr), takže jsem do toho říznul M6. Teď tam našroubuju obojí :D
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Asi me neco unika, ale na co potrebujes metricke rozmery trubek?
Jinak kdybys potreboval, tak az me pusti z tohoto zatraceneho spitalu, tak muzu pomerit v praci. Nektery modely od nas stejne Alza bere :-)
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

foto/kinostativ Hama stával okolo sedmi stovek, má vodováhu, stativová hlavice otočná ve dvou nebio třech rovinách, složený asi půlmetr, rozložený 1,5m, pokud tam nedáváš 10kg kameru tak docela stabilní. nevím co řešit. Někde v bazaru bude za polovic.
stativový šrouby 1/4" dělají se redukce na 3/8 i naopak.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Aha, takze jde o prumer fixacniho sroubu ve stativove desticce?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

stativová hlavice má vyndavací/zaklapávací destičku se zkosenými hranami, v ní je stativový šroub s točítkem, na přitažení přístroje. pro tuhle velikost přístrojů je obvykle 1/4, ale asi tam jde dát i rovnou 3/8. na šroub se pak dá případně našroubovat rýhovaná redukce s dírou 1/4 a šroubem 3/8 a jsou i redukce opačné, pro upevnění 1/4 přístrojů do 3/8 stativu.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Michal22 píše:Asi me neco unika, ale na co potrebujes metricke rozmery trubek?

No protože metrický trubky maj i u nás v železářství. Tiskový data jsou ale na netu imperiální. Ale jak vidím, asi je jednodušší si tripod koupit hotovej než se s tím modelovat a tisknout.
Jirka

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Ještě jeden dotaz. Třícestná hlava na stativech umožnuje otáčení 360 st kolem dokola celou horní hemisférou?
Díky
Jirka

Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

záleží taky jaký máš požadavky, na světýlko pro sádrokartonáře kombinace plast/hliník bohatě stačí, na kilometry to vyžaduje už něco jinýho. Pro náročnější použití (niveláky, teodolity) jsou geodetické stativy, obvykle na principu otočný válcový čep s osazením na přístroji do kruhového otvoru v základně stativu, stativová deska má ještě tři samostatná točítka pro ustavení vodováhy. Ale to jsme tak 10x cenově jinde.
Na blbnutí s optickou komunikací jsem si kdysi jako juvenil vyrobil stativ ze dřeva a novoduru, podle možností teenagerovské dílny.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Celeron píše:Ještě jeden dotaz. Třícestná hlava na stativech umožnuje otáčení 360 st kolem dokola celou horní hemisférou?
Díky

myslíš fotostativ?
panoramování v rovině o 360 * x libovolně (azimut), svisle ("elevace") obvykle tak 60° nahoru a dolů, tříosé typy pak ještě boční klopení o 90° (foťák možnost na výšku), celá stativová hlava pak ještě (Hama) zvedání a spouštění kličkou po ozubeném hřebenu o cca 20-30 cm (osa Z).
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Je to na křížovej laser pro věšení sálavýho topení na strop. Namaluješ si to dole a přeneseš na strop. Přesnost cenťák žádná míra. Dosah cca 8-10 metrů, víc stejně laser nevidíš.
Jirka

Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

tam by ta bazarová Hama stačila s přehledem, ale čekal bych že na tyhle malovátka bude někde v OBI jednoúčelovej stativek přímo k výrobku, i s kufříčkem?
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Laser je Parkside z Lidlu. Ten OBI určitě nepodporuje. :) Věci z Lidlu jsou totiž se vším ostatním naprosto nekompatibilní.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „3D tisk“