Chtěl bych moc poprosit o radu a pomoc s konstrukcí nastavovače pozice, pomocí servomotoru nebo krokového motoru spíše.
Jedná se o to, že mám stroj, kterým prochází fólie, ta se svařuje jednak horizontálně a jednak vertikálně (obrázek). Problém nastává, když je fólie špatně navinuta na roli dodané výrobcem. Z tohoto důvou bych rád vymyslel nějaký jednoduchý nastavovač pozice. Na obrázku je vidět jak strojem fólie prochází. Pokud je špatně navinuta, tak okraj fólie utíká na levou stranu a dostane se mimo vertikální svářeč (červená podkova) a to je velký problém.
Mou představou by bylo něco jako jednoduchý snímač pozice (snímač polohy fólie), ve chvíli kdy fólie uteče doleva, mimo zelený bod (optimální pozice) nastavovač provede korekci dorazu fólie na základě informace ze snímače polohy fólie, který by mohl být něco jako 4 optobrány na levo, 4 optobrány na pravo a optimální střed. Díky čtyřem pozicím snímače na každou stranu by kontrolér věděl o kolik šoupnout s dorazem.
Potřeboval bych poradit jakou ovládací elektroniku zvolit, jak řešit ten snímač pozice fólie, nebo cokoliv by vás napadlo jak to udělat co nejlíp na základě vašich zkušeností protože já jich moc nemám a úplně přesně nevím jakým směrem se vydat, takže i nakopnutí a nasměrování bude velká pomoc.
Napadlo mě použít něco s 555 co jsem našel tady na fóru (druhý obrázek) a každé optobráně přiřadit odporovou hodnotu, kdy by se jednotlivé hodnoty sčítaly nebo odečítaly podle pozice fólie a to by nahradilo ten P1. Ale nevim nevim...
Tato věc by měla být jen testovací, takže do toho žádný strašný peníze vrážet moc nechci
Poradí někdo prosím?