STOP tlačítko jako provozní vypínač?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jj - máš pravdu. Já je sem dal (to foto) spíš jen pro ilustraci těch "hříbků", páč přímo tu starou sporákovou kombinaci (foto) jsem nenašel.Achab píše:Předchůdce páčkových sporákových kombinací je opět sporáková kombinace - stiskací s doutnavkou. ...
Ale máme ji ještě na baráku, zkolaudovaném někdy začátkem 60. let (přímo nad sporákem - mohl bych příležitostně vyfotit) - bakelitová, čtvercová (pod omítku) s hříbkem (tuším už novější provedení: "Tahem zapni" - "Stiskem vypni") a s doutnavkou se závitem (Doutnavka E14 malá s čočkou).
Tady se např. o nich píše:
mirektatra @truhlik, 24.07.2012 17:12
...
Sporáková kombinace je vžitý název pro bytový vypínač sporáku, vybavený také svorkami pro spojení PE a N a kontrolkou. Slouží jako hlavní vypínač celého spotřebiče i jako přechodové místo/svorka mezi tvrdým vodičem kabelu a lankovým vodičem pohyblivého přívodu. Bývá zpravidla v provedení pod omítku, nebo do lištových rozvodů, v minulosti i na omítku s vývodkami, s ovladačem ve tvaru páčky, dříve tahového "hříbku".
...
A k těm ostatním (třeba i k těm, co byly na fotu):
Achab píše:... Vypínače na obrázku jsou běžné stiskací 16-25A s různým stupněm krytí. Tyto se jako sporákové používaly jenom z nouze.
K připojení pohyblivého přívodu ani nejsou uzpůsobeny.
...
Ano - a některé se ještě vyrábí i dnes (např.):
A proč název Tahem zapni, stiskem vypni?
No a tou "hlavní změnou" bylo např. to "obrácení f-ce: "Stiskem zapni" - "Tahem vypni"A proč název Tahem zapni, stiskem vypni?
Každý elektrikář i laik tento typ legendárního vypínače zná. Jeho robustnost a nutný vývin síly na sepnutí již vzbuzuje u laika respekt z elektřiny.
Vyrábí se nepřetržitě od roku 1953 dodnes. ...
Sám výrobce o nich uvádí:
Třífázové spínače typu 353.3 s černým bakelitovým krytem naší výroby, ovládané typickým knoflíkem s nápisem TAHEM ZAPNI ! - STISKEM VYPNI !, nás provázejí snad od nepaměti. Rozhodně tu byly již v šedesátých letech, a i když od těch dob doznaly několika změn, jejich princip byl zachován. Stále se prodávají, a to nikoli v zanedbatelném množství. Jejich konstrukční systém spínání proudu má své limity, a proto také většina výrobců přešla na systémy jiné.
Tuto nejstarší verzi se mně teprve nepodařilo dohledat - našel jsem k tomu jen CHYBY VE FILMU
[nic] Když Honza vypíná česačku, táhne vypínač k sobě. Stejně tak později milenecká dvojice zapne stejný vypínač opřením zády. Přitom z bezpečnostních důvodů se tyto vypínače používaly výhradně způsobem "tahem zapni, stiskem vypni", což na nich ostatně bylo i napsáno.
Domnívám se, že o chybu nejde. Staré knoflíkové vypínače toho typu, který je ve scéně krátce vidět, se skutečně zapínaly stiskem a vypínaly tahem. Teprve někdy na přelomu 50. a 60. let se začaly vyrábět vypínače nové, ty, které známe dnes - tahem zapni, stiskem vypni.
- Přílohy
Stiskací vypínače před elektroměrem dožívají dodnes. U nejstarších instalací bez hlavního jističe - hlavně proto byly původně nutné. Tedy pokud už dotyčné odběratele nedonutili k předělávce. Ale pochybuju, to by půlka důchodců nesvítila. Není to až tak dávno, co chodily informace od E-ONu, že v takovém případě se platba automaticky počítá
jako za jistič 25A.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Achab píše:Stiskací vypínače před elektroměrem dožívají dodnes. U nejstarších instalací bez hlavního jističe - proto byly vlastně původně nutné. Tedy pokud už dotyčné odběratele nedonutili k předělávce. Ale pochybuju, to by půlka důchodců nesvítila. Není to tak dávno, co chodily informace od E-ONu, že v takovém případě se platba automaticky počítá jako za jistič 25A.
Jj - právě mně k výměně "dokopali" hoši "ergéváci" od E.ON-u.
Po změně dodavatele el. energie byli zkontrolovat el.-měr a do zápisu již napsali, že je jako Hl. "odpojovač" už jistič (už prý nějakou dobu je předepsána výměna Hl. vypínače za Hl. jistič - nějakým předpisem).
Vzhledem k tomu, že se známe osobně, tak jsem to v krátké době i realizoval, abych neudělal "nějaký problém" zase přímo jim - páč se pod ten "Prac. list" podepsali (to kdyby náhodou přišel k těm "hodinám" od nich někdo jiný a namísto jističe tam našel ještě ten Hl. vypínač.).
Zavolal jsem do E.ON-u, že je nutno vyměnit "ten jistič" (ve skutečnosti vypínač) - že je u něj "vadné spínání jedné fáze". Hoši "ergéváci" to zase za pár dnů přišli zaplombovat - tudíž se výměna obešla bez Revizní zprávy
V cihlovém bytě činžáku (kolaudace v r. 1969) už mám ten páčkový (bílý, pod omítkou). V předchozím bytě (paneláku - kolaudace 1974)) byl tentýž, jen "na omítku".