Útlum se zapíná tak, že se začne s prvním útlumákem, jinak ti zvoní krabička
A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)
Moderátor: Moderátoři
Když s vypnutým AGC nastavím ručně Uagc třeba na 2V, změna na atenuátoru z -60dB na -80dB se projeví opět nárůstem signálu na výstupu přijímače. Při 4V i při 6V taky. Při -100dB signál stejný jako při -80dB.
Máš tam nějaký prosak kolem, buď je "živá" zem generu, nebo přijímače.
Chtělo by ten útlumák projet spektrákem, tam by jsi viděla, že vliv to má.
Nicméně závadu už jsem našla. Problém byl ve wobulátoru. Výstup má samostatný vinutí na cívce, takže není galvanicky spojený se zbytkem přístroje, tak jsem ho tak nechala a dala jsem tam izolovaný BNC konektor. Myslela jsem si, že to bude lepší, že se to nebude vazbit zemí přes osciloskop. No a ono se to chovalo přesně obráceně. Ten signál lezl do přijímače asi zemí přes osciloskop. Odpojením osciloskopu od wobulátoru (za cenu ztráty synchronizace) problém zmizel. Tak jsem výstupní BNC wobulátoru uzemnila na krabičku a záhada je pryč. Nojo no, prostě dělám jednu botu za druhou, protože tomu nerozumím.
danhard píše:Chtělo by ten útlumák projet spektrákem, tam by jsi viděla, že vliv to má.
Spektrák nemám, tak ti budu věřit.
Zpátky k šumu přijímače. Nevím, jestli má tohle "měření" nějaký vypovídací schopnosti, ale v zapojení wobulátor - atenuátor - přijímač se to má se šumem následovně:
0dB - slyším silný signál, šum neslyším
-20dB - slyším silný signál, šum neslyším
-40dB - slyším silný signál, slyším v něm i šum
-60dB - slyším slabý signál a šum
-80dB - v šumu slyším velmi slabý signál
-100dB - slyším jen šum