Předělávám si v autě ovládání klimatizace z digitální na manuální (nejsem s touhle automatikou spokojený, chci raději tři kolečka
Mám problém s regulací ventilátoru. U manuálních a u digitálních jsou různé modely a oba mají již zabudovanou regulaci (digi má 4 piny a manuální 6 pinů ). Jelikož se mi nechce kupovat nový motor, tak potřebuji jen přijít na to, na jakém principu funguje regulace u té digitální 4 pinové.
Zatim vím jen to, že dva piny jsou napájení 12V a zbylé dva vedou do digi ovládání.
Můj nejlepší odhad po různém měření a hledání na netu je, že se jedná o PWM při 5V.
Zkoušel jsem postavit jednoduchou PWM regulaci s časovačem NE555, ale motor na to nereagoval (asi špatná frekvence? )
Když je motor pouze připojený na 12V a regulační piny zůstanou volné, tak se otáčí cca na poloviční otáčky. Po spojení jednoho pinu s kostrou se motor vypne.
Dale jsem zkoušel do regulace pouštět napětí regulovaným zdrojem od 1,5V nahoru a zjistil jsem, že při dosažení 2,6V se motor spustí přibližně na ty poloviční otáčky a po setinach voltu až do 2,7V se konečně otáčky zvedají, nicméně ne na maximální. Po překročení 2,7V zase spadnou na poloviční.
Jak se říká, za zeptání nic nedáš, tak třeba by mohl někdo z vás zkušenějších mít nějaký nápad, jak se dopracovat k řešení
Kdyby se mi podařilo aspoň nějakým způsobem dostat ten motor na maximální otáčky, tak bych si už k němu zbastlil regulaci.
Přiložím I fotku motoru po odkrytování, zatím se mi to ale nedaří nahrát.
Předem vám děkuji za každou odpověď