Doporučení tavidla

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Aleq

Doporučení tavidla

#1 Příspěvek od Aleq »

Ahoj, chtěl bych poprosit zkušené bastlíře o doporučení nějakého univerzálního osvědčeného tavidla vhodného pro začátečníka. Pájení trafopáječkou a mikro páječkou věcí typu Arduino apod.

Ideálně pastové / gelové konzistence, aby se nemuselo skladovat v lednici a mělo delší životnost. A samozřejmě by nemuselo stát majlant.

Díky za každý tip
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Aleq

#3 Příspěvek od Aleq »

Tu jsem zahlíl, v návodu píšou ale, že vydrží rok za předpokladu, že se bude skladovat v lednici a taky že by se před použitím měla nechat ohřát na pokojovou teplotu. Tak jsem doufal, že bych našel nějakou "bezúdržbovější"... co ZJ-18?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Mám ji v ledničce už asi 5 let a v pohodě. Vždycky si trochu naplním do malé inzulinové stříkačky a používám to z ní. Po použití zalepím hrot páskou, aby nevysychala. V ledničce je taky ještě v sáčku.
tiktak1953

#5 Příspěvek od tiktak1953 »

Staci ti obycajna pasta v krabicke.Ziadne narocne uskladnovanie netreba.Mnohi pouzivaju este kalafunu s liehom.Na plosaky ked som vyrabal veci som to aj ja pouzival.Dolezite je ,vediat to spravne pouzivat,nedavat vela ako na chleba,dat len na spravne miesto,kolo treba.Prebytocne odstranit,spoj ocistit.
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 06 srp 2018, 21:55, celkem upraveno 1 x.
Aleq

#6 Příspěvek od Aleq »

To se bez mučení přiznám, že to používat neumím. Studuju co jde ale. Namátkou https://www.youtube.com/watch?v=vIT4ra6Mo0s
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Na velke suciastky ziadne dalsie tavidlo nepotrebujes. Staci to, co obsahuje cin. Roky som tiez ziadne nemal. Ak by si chcel spajkovat mnohopinove SMD suciastky, tak s dobrym tavidlom je to hracka. Mam nejaky Amtech - sice falosny cinsky, ale funguje. V chladnicke ho nemam.
tiktak1953

#8 Příspěvek od tiktak1953 »

studuj a hlavne si to skusaj .nauc sa to skor nez nieco neposeres viac ako je.Keby ti niekto problematiku vysvetlil,platia tam urcite zasady.Ono to posrat zlozitejsi ,hrubsi spoj dokaze aj skuseny viacrocny profik!
Jodr

#9 Příspěvek od Jodr »

Na pracovním stole mám Amtech v původní tubě. Žádná chladnička. Tubu mám postavenou, na její ústí mám nasazenou starou kovovou jehlu o průměru asi 1,5mm. Přes jehlu ještě plastový kryt z větší soudobé jehly, abych si ji případně nevrazil do ruky při manipulaci okolo. Gel je stále v použitelném stavu přesto, že na stole jej mám určitě přes čtyři roky...
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

MTL458 nebo 468, dle potřeby kdykoliv naředíš IPA. A opravdu, na 95% práce přídavné tavidlo není třeba, prakticky jen na extrémní spoje nebo opravy SMD. Mám jedno balení už 10 let a pořád funguje a nic se nemusí skladovat v ledničce.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Razant by nestačil?
Prej se nemá používat pro pájení elektroniky, ale důvod neznám, vždycky jsem s ním byl spokojenej.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Používám, když to nejde jinak, tavidlo MTL461R v kelímku.
Někdy opravdu nezbývá, než si tím tavidlem pomoci. A dělám to stejně, jako jako Sendyx: když vysychá, přikápnu trochu izopropylalkoholu a zavřu kelímek. Ta pasta zase do příště povolí.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od forbidden »

Já mám taky kelímek MTL468, ale moc rád ho nepoužívám, pekelně smrdí a lepí. Jinak na pájení nových součástek fakt extra tavidlo není třeba, ale na starší, s trochu oxidama na vývodech, ho přidávám.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jenys »

Také používám jen kalafu, případně rozpuštěnou v lihu. Jen na poniklované, nebo opravdu zoxidované použiju neutrální kapalinu a pak ji opláchnu vodou.
Ve většině případů stačí ta kalafuna. Cena toho tavidla jak tu píšete, je teda pěkně drahá :cry:
Z mladých let mám ještě doma Eumetol, pěknej drasťák, když se pořádně nevyčistí, pěkně to časem vyžere. Měli jsme to spíš na nějaké hodně blbě letovatelné věci, ale na elektroniku už vůbec ne.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

forbidden píše:Já mám taky kelímek MTL468, ale moc rád ho nepoužívám, pekelně smrdí a lepí. .

No vidíš, a paní, která pájela asi 35 let denodenně, říkala, že proti moderním crystalům, FB a H-resinům jí MTL voní. Navíc je toho třeba opravdu minimální množství, obvykle jen to, co je přímo v pájce.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“