okruhoměr ZK2 z JZD Slušovice
Moderátor: Moderátoři
okruhoměr ZK2 z JZD Slušovice
Je tam logo ESČ, tehdy měly certifikační instituce autoritu, i když je to zkoušečka na malé napětí zřejmě to bylo funkční a podle mechanické konstrukce idiotenfest. Podle kladívkového laku odhaduju tak 60. roky.
Taky jsem dneska řešil "zkoušečku", z nějakého kufříku "sada pro kutily" vyrobeno v jedné nejmenované velké asijské zemi, známé z historie stavbou obří zdi okolo celé hranice.
Jak vidno už pohledu zprasek křivě vylisovaný, laciný plastový šunt, poněkud záhadné funkce, protože ačkoliv to připomíná evropské doutnavkové zkoušečky tradičně kombinované se šroubovákem, toto je ŽÁROVKOVÁ zkoušečka na malé napětí, to v pouzdru je (taky křivá) sufitka. druhý pól přes pružinu vyveden kouskem licny na klips na rukojeti. Kdo se splete a bude zkoušet síťové napětí, je ohrožen na životě, jak bývá u výrobků ze zmíněné země zvykem.
Na pouzdru je uvedeno, velmi nezřetelně transparentním písmem na transparentním pozadí 6-12-24V. Jak to má fungovat na malé napětí, jsem ale nepochopil. I kdyby tam někdo tu žárovku dal místo doutnavky, tak stejně doutnavka neměla nikde předřadný odpor.
Zapomeň na 60. roky. Podle fontu písma na vyštancnovaným štítku i podle toho knoflíku WK z polystyrénu to jsou 80. léta jak vyšitý. V 60. letech se používalo maličko užší písmo a kňoflyk by byl černej z bækhelitu.Crifodo píše:To muselo být ještě z předčubovského, předperestrojkového období Slušovic.
Je tam logo ESČ, tehdy měly certifikační instituce autoritu, i když je to zkoušečka na malé napětí zřejmě to bylo funkční a podle mechanické konstrukce idiotenfest. Podle kladívkového laku odhaduju tak 60. roky.
...
A kutilmile - nelituju tě
Dá, z transparentního laku, hnilíkovýho prachu a barviva podobnýho lihovejm mořidlům na dřevo = musejí to bejt taky průsvitný barviva, ne pastelový neprůhledný pigmenty, aby byl ve směsi vidět ten hnilíkovej prach. Kladívkovej efekt se dociluje přimícháním minimálního množství oleje do výsledný směsi - to po pečlivým promíchání a nanesení tvoří ty "vočka".Crifodo píše:To už muselo být těžce oldschool, pokud jim nešlo o úmyslné retro.
Dá se kladívkový lak nějak realizovat v domácích podmínkách?
Ve výrobě rozvaděčů EJF Brno se ještě používaly zvonky na plochou baterku. Byly v plechové děrované krabičce s modrým kladívkovým lakem. Výrobce neznám, neměly žádný štítek. Taky si je mohli vyrobit pro vlastní potřebu, ale mám dojem, že jsem je viděl i v jiném podniku.
Jo hochu, tak to asi budeš muset cestovat zpátky v čase. Mechanicky a chemicky odolnou povrchovku, srovnatelnou s vypalovacím kladívkáčem dneska díky "takyekologii" zakazující mylyjónšest tzv. "potenciálně škodlivejch látek" asi nikde neseženeš ...Crifodo píše:A jaký transparentní lak přežije to vypalování, aby to mělo tu mechanickou a chemickou odolnost?
- weed_smoker
Crifodo píše:
Taky jsem dneska řešil "zkoušečku", z nějakého kufříku "sada pro kutily" vyrobeno v jedné nejmenované velké asijské zemi, známé z historie stavbou obří zdi okolo celé hranice.
Jak vidno už pohledu zprasek křivě vylisovaný, laciný plastový šunt, poněkud záhadné funkce, protože ačkoliv to připomíná evropské doutnavkové zkoušečky tradičně kombinované se šroubovákem, toto je ŽÁROVKOVÁ zkoušečka na malé napětí, to v pouzdru je (taky křivá) sufitka. druhý pól přes pružinu vyveden kouskem licny na klips na rukojeti. Kdo se splete a bude zkoušet síťové napětí, je ohrožen na životě, jak bývá u výrobků ze zmíněné země zvykem.
Na pouzdru je uvedeno, velmi nezřetelně transparentním písmem na transparentním pozadí 6-12-24V. Jak to má fungovat na malé napětí, jsem ale nepochopil.
Přesně takovou měl tenkrát švára,ale jen do tý doby než jsem si ji splet s klasickou na 230V,hodil s ní o zem a vzekle za šílený vulgarity ji rozdupal.
Správná zkoušečka mn ten drát s krokodýlem má natvrdo přidělanej k tomu víčku,ale bývá podobná.