Datová kazeta ze začátku 90.let
Moderátor: Moderátoři
Datová kazeta ze začátku 90.let
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se tu naopak najde někdo, kdo je za úplatu ochoten a hlavně schopen mi nasadit rozumný souborový (nikoli image) zálohování na pásky v Debianu, nech se hlásí. Vyřvávání vo bakule a podobnejch si rovnou nechte, chci spíš archivaci stylem teď udělám archiv (spustím úlohu a pak už budu jen měnit pásky na vyzvání, přičemž to klidně počká týden, dokud nevložím další, aniž by to spadlo/zmrzlo) a pak jednou za rok inkrementální zálohu. Spouštěno vždy ručně (až se mi bude chtít
Vypadá to jako dost, ale většina zálohovacích softů toto umí automaticky. Na disky, diskový pole, servery, storage, NAS, SAN a podobný věci, který mě vůbec nezajímají. Hlavních zálohovacích věci je i pro Linux asi pět, ale já prostě s těmadle věcma nedělám vůbec a na pročítání stovek stran manuálů nemám…
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Doba že měl člověk v kompu jednu-dvě 5,25" mechaniky jsou dávno pryč a dnešní linuxoví admini se toho bojí jak čert kříže. Dneska se ve většině případů valí hromady diskovejch polí a plný racky železa co jedou 24/7 i s celou navázanou infrastrukturou. Tehdá se taky používal tak ten tar nebo jednoduchý nástavby, jenže na to valit terabajty na stovku pásek je to dneska absolutne nevhodný (vyzkoušeno - jeden vadnej bit a úloha končí s chybou, děkuju pěkně). Vony ty zálohovací softy ve výsledku taky zavolají tar když dojde na čtení nebo zápis, ale celá ta inteligence sedí nad tím proudem dat a něco s tím dělá.
Bacula (alebo dnes uz skor Bareos) posle prikaz, ktoru pasku ma vlozit do mechaniky a potom zalohuje. Pre pripad obnovy ma katalog, kde sa vyhlada datum, stroj a subor. Rozchodit a nastavit to ale nie je trivialne.