Tesla Color 419 - nedá sa regulavať jas, kontrast

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hurvo

Tesla Color 419 - nedá sa regulavať jas, kontrast

#1 Příspěvek od Hurvo »

Zdravím. Prosím poradte mi niekto. Je to Tesla color 419, vzadu na štítku je napísaný typ 4419A. Mám nasledovný problém. Potenciometer regulácie jasu vôbec nereaguje na otáčanie. Obrazovka akokeby mala jas nastavenvý na plno, čiže svieti viac na bielo, ale pozerať sa na ňu dá. Regulácia kontrastu tiež nefunguje a regulácia farby je nastavená na max, ale obraz čo sa týka farby nezodpovedá maximálnemu nastaveniu. Farby je tam iba trochu. Potenciometre sú v poriadku. Bude chyba niekde v module G? Je osadený s IO MDA3505. Ak niekto máte aj schému poprosil by som link, alebo na mail: hurvo@zoznam.sk V TV sa moc nevyznám, ale snažím sa, učím sa.......díki
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Když máš jas vytočený tak, že v obrazu chybí černá, jsou barvy vyblité, takže i při sytosti naplno syté nebudou.
Zkontroluj, v jakém rozsahu se pohybují ovládací napětí z těch poťáků. Pravděpodobně je někde upadlé spojení jejich držáku s kostrou (jsou totiž kostřené právě prostřednictvím toho kovového můstku) a řídicí napětí se s natočením nemění, je stále plné.
Zipik

#3 Příspěvek od Zipik »

A co tak omrknout napájení katod - máš tam cca 200V? Pokud je tam OV, tak je jasné proč to svítí jak lampa.
masar

#4 Příspěvek od masar »

A nejsou náhodou na obrazovce vidět šikmé tenké bílé linky? Pokud ano, je to typická závada modulu O. :wink:
Hurvo

#5 Příspěvek od Hurvo »

Dnes som kontroloval funkčnosť potenciometrov. Tie sú OK. Na svorkovnici J-K-S sa dalo pomocou plynulej regulácie nastavovať napätie 0-12,8V takže tu problém asi nebude.

To Zipik: Napájanie katód: Ak sa meria napájanie katód z modulu G na svorkách R-G-B tak tam je 150-136-120V(nepamätám si poradie na ktorom koľko na ktorom bolo). Moc sa v tom nevyznám dúfam že som to trafil správne, ak nie opravte ma prosím.

To masar: na obrazovke žiadne linky nie sú.

Napadá ešte niekoho niečo? Ak by mal niekto tú modulu G, moc by mi to pomohlo, iste tam bude napísané kde a aké napätie sa má namerať.
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

Mal som malý prenosný ruský TVP. Tiež sa nedal regulovať jas. Boli vykonané rôzne merania, nakoniec bola vadná obrazovka - prerušený prívod ku katode. Pomohla výmena obrazovky. Po výmene bolo všetko v poriadku.
masar

#7 Příspěvek od masar »

Zkus změnit nastavení Ug2 (potenciometr P402). Při otáčení regulátoru jasu a kontrastu se napětí na katodách RGB mění? A ještě zkontroluj 0V na G1 obrazovky :wink:
Zipik

#8 Příspěvek od Zipik »

Dlouho už jsem ve starých Colorkách kromě zdroje nic jiného nedělal, tak už si špatně vybavuji schéma, ale protože je OK napájení katod, funguje regulace na poťákoch, tak běž po drátech od středového vývodu jednotlivých poťáků až na modul G (aspoň myslím že G) a projdi celou cestu až MDA 3505. Pokud bude na pinech MDA nějaké regulovatelné napětí tak ho vyměň. Pokud nepomůže ani MDA tak je dost možné, že je po smrti obrazovka.
Hurvo

#9 Příspěvek od Hurvo »

Regulácia z potenciometrov na modul G funguje, písal som to vyššie. Meral som napätie na výstupe modulu G , tak, ako hovoril masar. Na výstupe modulu G - na obrazovku som nameral výstupné napätie: R-127V, G-140V a B-150V a reguloval som jas, kontrast a farbu, ale napätie sa nezmenilo vôbec. Tak preto by mi pomohla tá schéma aspoň modulu G, aby som to mohol spoľahlivo premerať na IO. Ak by bol v poriadku asi budú zlé výstupné tranzistory alebo zenerky (aspoň si myslím). Ešte premerám to Ug2 a 0V na G1 obrazovky ako radí masar, len sa musím v tom vyznať :roll: Skúsim zajtra
Hurvo

#10 Příspěvek od Hurvo »

Nastavenie Ug2 je 556V. A 0V na G1 obrazovky som neskontroloval, neviem na akom bode to mám odmerať.
Zipik

#11 Příspěvek od Zipik »

556V pro UG2 je moc, hledej příčinu, mělo by tam být tak 300-350V, pravděpodobně je vadný trimr UG2.
Hurvo

#13 Příspěvek od Hurvo »

Tiež si myslím, pretože trimer je OK, a keď som to napätie stiahol na min bolo to 400V a počul som také akokeby iskrenie, vrčanie. Mne sa nedá vôbec regulovať J-K-S takže na výstupe z modulu G RGB mam stále rovanké, tak asi je niečo pokazené v module G.
Hurvo

#14 Příspěvek od Hurvo »

Tiež si myslím, pretože trimer je OK, a keď som to napätie stiahol na min bolo to 400V a počul som také akokeby iskrenie, vrčanie. Mne sa nedá vôbec regulovať J-K-S takže na výstupe z modulu G RGB mam stále rovanké, tak asi je niečo pokazené v module G.
masar

#15 Příspěvek od masar »

Modul G je tady na uploadu, ale o něco kompletnější je tohle:
Přílohy
modulg.gif
(175.11 KiB) Staženo 203 x
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“