Prosím tě, než se v něčem začneš vrtat, tak si o tom aspoň něco přečti: https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_relativity . Letadlo který trvale neletí rovnoměrně přímočaře rozhodně nemůže sloužit k experimentům kolem speciální teorie relativity - protože spadá pod obecnou. Dej odkaz na původní pramen, buď něco zvrzali oni, nebo to nechápeš ty.samec píše:Hovorím o špeciálnej teórii relativity, lebo ten experiment s lietadlom a hodinami mal dokázať práve špeciálnu teóriu relativity. Takže ak tu niekto niečo nechápe, tak sú to autori toho experimentu.EKKAR píše:No a jsme zas zpátky u toho, ŽE TO NECHÁPEŠ. Ta "špeciálna teória relativity", kterou se zašticuješ, totiž platí jen za určitejch podmínek, proto je "speciální". OBECNÁ teorie relativity popisuje širší množinu situací, de facto všecky, který můžou v reálným světě nastat - a to včetně těch, který popisuje ta "speciální teorie". Je to obráceně než by se zdálo, ta "speciální" platí jen někdy, kdežto ta "obecná" platí podle zatím dokázanejch skutečností vždycky.samec píše:To by znamenalo, že ťažká raketa bude mať pri rovnakej rýchlosti väčší vplyv na čas, ako ľahká. Lenže špeciálna teória relativity nič také nehovorí. Tam je vplyv na čas jednoznačne daný rýchlosťou a len rýchlosťou. O vplyve gravitácie (a všeobecne zrýchlenia) na plynutie času pojednáva všeobecná teória relativity.EKKAR píše:To je vidět, že to opravdu NECHÁPEŠ. ...
2 dědek danhard - ušetři mě laskavě svejch flame provokujících a vulgárních verbálních exkrementů. Jediný co jima dokazuješ, je že křupan a hňup jseš ty sám. Bylo jasně postulovaný, že rychlost světla je stálá ať se měří po směru nebo proti směru pohybu tělesa ve kterým (nebo na kterým) se měření provádí, takže pohyb Galaxie vůči zbytku Všehomíra se nemá jak projevit. Pokud chceš tohle tvrzení nějak rozporovat, učiň tak laskavě na lampárně respektive na katedře fyziky nějaký univerzity, ne u mne - já pouze reprodukuju to, co mě ve fyzice naučili.