Jakou koupit televizi ?
Moderátor: Moderátoři
to asi vlivem nadprůměrného intelektu potažmo objemu mozkovny či co
:lol:Hill píše:Tak trochu OT, i když vlastně ne: když vstanete od televize, která za každou cenu vyplňuje obrazovku na formát 16:9, nepřipadají vám vaši bližní na ulici daleko štíhlejší? Třeba to je ten pokrok, o kterém hovoří Panasonic...
Jardo - když už se tedy chci dívat na archivní pořad vysílaný ve formátu 4:3 v DVB-T pozemáku (a to zase jen tehdy, když se mně nechce zapínat buďto sat. receiver, anebo IPTV box), tak si na ten formát 4:3 přepnu telku nuceně (přes to tl. ASPECT), protože ty "rozplácnuté postavy" nesnáším.
Je jednodušší sledovat daný program ze SAtu, či IPTV (tam se o správný rozměrový formát starat nemusím už proto, že tam jsou už vesměs všechny zákl. programy vysílány v rozlišení HD, tudíž přes celou obrazovku, ale se svislými černými pruhy implementovanými přímo do obrazu), anebo si telka sama identifikuje (přes HDMI-IN), že je vysíláno ve 4:3 a takto obraz zobrazí automaticky.
Kromě obou připojených boxů k tvp (tj. sat-receiver "ARIVA 202E": především DigiTV/SK-maxi, vyjímečně Skylink; i IPTV box "ARRIS VIP2403": T-mobileTV-základ) ještě občas využívám TV programy, které mně poskytuje můj iNET provider (v ceně NETu mám i základ "SledovaniTV"), kde je rovněž rozměrový formát obrazu vyřešen automaticky.
Ano, telka patří mezi tzv. "chytré TV", tj. mám ji připojenu k NETu a ještě více (než "SledovaniTV") využívám f-ci HbbTV (tedy jen v tom DVB-T) kde si pouštím především pořady z archívu ČT, občas Primy, ... a kde je rovněž "formátování" vyřešeno automaticky.
Vzhledem k těmto externě připojeným boxům už nemám (k tomuto tvp) připojený nový stb DVB-T2/HEVC, protože mně zatím "nový pozemák" nenabízí nic navíc z toho, co mám na všech ostatních připojených zařízeních.
"Nový stb" sice samozřejmě mám taky (Emos EM170 HD), ale připojený k dalšímu tvp - kde zase nemám ten SAT, IPTV atd.
Jak můj Panasonic, tak oba připojené boxy (SAT i IPTV) zvládají f-ci "CEC" (čili zapnutím/vypnutím boxu se automaticky zapíná/vypíná i telka) ale stejně ji nevyužívám (mám v MENU vypnuto).
Právě z toho důvodu, že se tak děje automaticky - když náhodou v noci dojde třeba i ke krátkodobému výpadku elektriky (což v létě při občasných bouřkách není nic neobvyklého), tak po opětovném "nahození" el. proudu se automaticky zapíná sat.receiver (přestože předtím byl ve stavu ST-BY) a tím pádem se zapne i telka, která pak zbytečně 3hod. jede, než ji zase vypne její "automatický časovač".
Tak jako všichni vyzdvihují tuto f-ci jako vymoženost, tak má ovšem třeba i tuto (ne)ctnost
Pokud jsi ho ještě nekoupil, tak tady máš k němu podrobnou "Specifikaci", jakou na běžných (obchodních) stránkách nenajdešHydrawerk píše:Čau, vybírám nějaký rodinný 40 palcový Full HD televizor. Co říkáte na letošní model Panasonic TX-40FS503E? Mohl by být dobrý, ne? Bude stát cca 12000 Kč, což je v pohodě.
Poněvadž se taky pohlížím po nějakém tvp do jídelního koutu, tak jsi mně trošku inspiroval a pokukuju po modelu Panasonic TX-32FS503E.Hydrawerk píše:Jo, dle návodu je nutné lézt do menu. Samostatné tlačítko Aspect už tam není.
S takovýmto (dokonalým?!) vybavením se ovšem vyrábějí jen telky 32" a větší (vyjímečně některá 24").
Já bych ideálně "upásl" telku o velikosti tak 28", či 29" - ovšem jak píšu, s takovýmto vybavením jsou jen 32", tak špekuluju jak posunout nábytek, aby mně z něj telka "netrčela" cca 6cm a nehrozilo její nechtěné shození na zem
Když se dívám na VDO k tomuto (a taky k "tvému") modelu, tak od mého dosavadního (5let starého) se liší právě jen tím tl. ASPECT, které teď už chybí. Na jeho místě je teď zase tl. APPS, které jsem měl u dosavadního tam, kde je nyní zase tl. NETFLIX (které u dosavadního není vůbec).
A moc bych za to nedal, že i jejich vysílací kódy budou (téměř, až na ty rozdílné /méně používané/ tl.) shodné, a tak bych mohl ovládat obě telky oběma VDO navzájem (tak jak jsem to měl v minulosti, když jsem měl v OP Saloru a v JK Oravan LUX (později pak jak v OP, tak v JK OVP-éčka - které je v JK dodnes)
Ano, právě tímto způsobem funguje u Panasonica to tl. ASPECT (anebo se jím jen otevře "Menu ASPECT", a šipkami UP, či DOWN se najede na patřičný formát a potvrdí OK).
Dříve, když se jiné formáty než jen 4:3 a 16:9 nepoužívaly, to bylo jednodušší - tímto tl. se jen střídavě volily pouze tyto 2 formáty (jediným stiskem tl. ses tak dostal na požadovaný formát)
Když už jsem se výše zmiňoval o f-ci HDMI-CEC, tak právě k této problematice vyšel obsáhlý článek:
SPOLEČNÉ OVLÁDÁNÍ SET-TOP BOXU A TELEVIZE PŘES HDMI (CEC)? SLIBOVALO MNOHÉ, NABÍZÍ VŠAK MÁLO
U mé sestavy TV SHARP LC-52LE700E a HD satelitní přijímač GC 7075C COMBOi se mi neprojevuje při výpadku sítě ten problém,který popisuješ v diskuzi v tomto článku.Doposud vše funguje k naprosté mé spokojenosti.
Konektorová výbava není moc bohatá, ale asi tam je všecko, co by člověk mohl potřebovat. Není tam SCART, S-video, DVI ani D-SUB. Ale je rok 2018 a tyhle historické konektory už mizí v propadlišti dějin. Hodil by se slot na SD karty, u starších Panasoniců (cca 2013) byl! Sluchátkový výstup je nezávisle regulovaný a neodpojuje reproduktory.
Nahrávat lze pouze na HDD, co má aspoň 160GB, časem to vyzkouším.
Funguje běžná USB myš i klávesnice.
Při vypnutí televizoru tlačítkem zezadu se tento uvede do hlubokého spánku, takže už nereaguje na dálkový ovladač a červená ledka zhasne. Někoho to může překvapit. V tištěném návodu jsem to nenašel.
USB zdířky jsou zbytečně utopené. Internetové funkce jsou možná pomalejší, než by mohly být. Kdo má o ně vážný zájem, tak by možná měl dát přednost televizorům Samsung, ale kdoví, jaké nevýhody zase mají.
Mnoho z nich má místo tlačítek nějaký debi1ní joystick, který je na h0vn0 a v obchodě mě hrozně sr4l. I u LG jsem to viděl. Jak moc je to rozšířené, nevím. Panasonic má normálně tlačítka zezadu.
kokun:
Nwm jak je to u dnešních modelů Panasonic, ale všem starším se dá vytknout ještě jedna (ne)ctnost - a to, že "někdo chytrý u Panasoniců" prosadil a preferuje "vždy plnou obrazovku" - tzn., že když je vysílaný program třeba z archivu (ve starém formátu 4:3), tak po přepnutí na předvolbu (s tímto programem) je obraz "rozplácnutý" přes celou obrazovku
- tedy do (nepřirozeného) formátu 16:9!
Tento problém jsem nepozoroval. Aspect ratio mám nastaven jako automatický a funguje to dobře. Navíc většina stanic už nyní vysílá ve formátu 16:9, televizory s formátem 4:3 vyšly z módy tak před deseti lety...
Hydrawerk píše:kokun:Nwm jak je to u dnešních modelů Panasonic, ale všem starším se dá vytknout ještě jedna (ne)ctnost - a to, že "někdo chytrý u Panasoniců" prosadil a preferuje "vždy plnou obrazovku" - tzn., že když je vysílaný program třeba z archivu (ve starém formátu 4:3), tak po přepnutí na předvolbu (s tímto programem) je obraz "rozplácnutý" přes celou obrazovku
- tedy do (nepřirozeného) formátu 16:9!
Tento problém jsem nepozoroval. Aspect ratio mám nastaven jako automatický a funguje to dobře. Navíc většina stanic už nyní vysílá ve formátu 16:9, televizory s formátem 4:3 vyšly z módy tak před deseti lety...
No tak to je jedině dobře - možná se už někdo "u těch Panasoniců chytil za nos" a uznali, že je to blbost. Ono - za krátko (až skončí DVB-T úplně - tedy po r. 2020) to už bude "putna" - v DVB-T2 (při HD rozlišení) se to už nijak neprojeví.
Tady se ale jedná o to, že archivní vysílání (ve formátu 4:3) tady ještě nějaký čas bude - to není o "rozměru obrazovky".
Jinak dík za postřehy k tomuto modelu. Jak už jsem psal, poohlížím se po něčem "chytřejším" do JK a Panasonic TX-32FS503E je v podstatě dtto, pouze s menší obrazovkou (přesněji: panelem).
Pokud najdeš u tohoto modelu ještě příp. něco negativního, tak napiš - než se definitivně rozhodnu ho koupit. Ale jak jsem psal už výše, zn. Panasonic u mně "stojí na nejvyšších příčkách"
Tento model má (na rozdíl od mého 5 let starého) navíc i tuner DVB-S/S2 - což bych asi i občas využíval.
K mému staršímu "panákovi" mám připojen sat-receiver s CAM na DigiTV. Mohl bych jej pouze občas strčit i přímo do této telky, když by byl tvp náhodou v OP "obsazený"