Závada CRT TV Orava, model TVP-552, chasiss Vestel 11ak30

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mcdonell

Závada CRT TV Orava, model TVP-552, chasiss Vestel 11ak30

#1 Příspěvek od mcdonell »

Dobrý den všem.
V tevizoru cca po 12 letech odešel darlington koncového stupně řádkového rozkladu BU808DFI. Dle datasheetu jsem zjistil, že náhrada je BU808 DFX.Tranzistor jsem objednal v KTS-AME a vyměnil. Poté nastal problém, že při propojení se se top boxem zdroj několikrát naběhl a opět odešel tento tranzistor. Po výměně televizor normálně naběhne, při přepnutí na TV režim obrazovka šumí, ale již se bojím k televizoru cokoliv připojit, abych tranzistor nemusel opět měnit. Set top box a přehravač DVD s jinými TV fungují bezchybně. Základní měřící technikou včetně osciloskopu disponuji.
Zdraví mcdonell.
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Zkontroluj elektrolyt C613 - 10µF v buzení BU808 (kapacita, ESR).
Pokud je vadný, porucha tranzistoru se bude opakovat. Po dlouhé době provozu se mění už preventivně.
Naposledy upravil(a) Achab dne 18 srp 2018, 14:56, celkem upraveno 1 x.
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

No - taxi mu to naservíroval na zlatém podnose.
To ho ale třeba neomlouvá, že VŮBEC NEHLEDAL - tato závada se tu vyskytovala nejmíň 100x 8O :cry:
Honza - kokúň
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Měřící technika je ti k ničemu, když ji nepoužíváš. Přitom stačilo mrknout osciloskopem na bázi toho darlingtonu.
omegatv

#5 Příspěvek od omegatv »

Ja myslim ze v dnesnej dobe LCD a plasm. je tych TV chasis 11AK30 ako safranu.A myslim ze neprezradil nic prevratne.A este budme radi ze sa este ozivy niekolko CRT TV.Laco
...Laco...
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Tohle šasi je trochu divně navržené. Měl jsem stejnou závadu, elyt samozřejmě vyměnil za doporučovaných 22u (původní 10u byl OK), ale i tak se to chová divně. TV jede, ale až po nějaké době začne pomalu stoupat teplota. Nejen tranzistoru, ale i vychylovaček. přitom obraz OK, bez zkreslení. Jak kdyby tam vznikala nějaká ztráta navíc, přitom odběr je normální. Zleté BU508 s budícím trafem :-)
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

U BU808 je dobré nakupovat u ověřených obchodníků, na trhu je mraky plagiátů a některé dokonce nejsou ani darlingtony.
kokun

#8 Příspěvek od kokun »

Tak, tak.

omegatv píše:Ja myslim ze v dnesnej dobe LCD a plasm. je tych TV chasis 11AK30 ako safranu.A myslim ze neprezradil nic prevratne.A este budme radi ze sa este ozivy niekolko CRT TV.Laco
Ale tady to není o tom, že mu to prozradil.
Tady jde o to, že autor vlákna neprojevil sebemenší snahu on sám - NEHLEDAL ani tady, ani nikde na NETu. Přitom "řešení" by musel nalézt za pár sekund. Stejně, jako u stejného? televizoru před pár lety tady :cry:
Když ono je jednodušší se raději zeptat.
Honza - kokúň

#9 Příspěvek od omegatv »

Ale vymena pozistoru nema nic spolocne s odpalovanim BU808.To je uplne ina zavada.
...Laco...
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

Nemá - ale taky se tam k jeho výměně "nechal dokopat" :cry:

mcdonell píše:Zdravím všechny.
Televizor Orava 552 cca před dvěma měsíci reprodukuje barvy dle přiloženého fota. Chasiss je označeno 11AK30, dokumentaci mám. Dovede někdo poradit, jak se s touto závadou vypořádat a neztratit přitom mládí? Televizor jinak normálně funguje, až na ty barvy. Díky za případné rady. :D
kokun píše:Degaussing :roll:
buddyns píše:Sežeň si demagnetizační cívku, párkrát jí obtoč kolem obrazovky, horizontálně jí otoč o 180° a je hotovo
kokun píše:Není - k tomu zmagnetování nedošlo samo od sebe :cry:
KUBO píše:Vymeň pozistor. Ak ho rozoberieš, tak vo vnútri bude spálený. U toho chassis bežná vec. Mal by tam byť tento:

http://www.ame.cz/PTC-pozistor-MZ72AL-9 ... 10699.aspx

A ty mně radši pověz, proč se podepisuješ 2x a proč mezi větami nepoužíváš mezerník? 8O :lol:
omegatv píše:... TV chasis 11AK30 ako safranu.A este budme radi ze sa este ozivy niekolko CRT TV.Laco
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
omegatv

#11 Příspěvek od omegatv »

Take nepodstatne vec ta irituju?
...Laco...
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

omegatv píše:Take nepodstatne vec ta irituju?

Pokud mě něco "irituje", tak je to (i tvůj) písemný projev.

To je totiž to první, co (nejen) tady o člověku ledacos vypovídá. Nezkontrolovat si a hned odeslat co "jsem sesmolil" a nezkontrolovat si (a příp. opravit, když už jsem to s chybou odeslal) svědčí o tom, že ani po odeslání ke kontrole nedošlo - máme na to tady tl. "upravit" 8O
Nejvíce to bývá "viditelné" při psaní odkazů (ke kterým se nechtěně "něco přidá") - buďto dvojtečka, závorky, anebo třeba jen tečka za větou.
A ten "těsnopis" odesílaný především z tabletů a chytrých telefonů se stává na všech fórech nešvarem :cry:
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od masar »

Je to úpadek českého (slovenského) jazyka, potažmo kultury, potažmo...
:wink:
mcdonell

#14 Příspěvek od mcdonell »

Nedá mi to, abych diskusi neokomentoval.
1x konkrétní dotaz
2x konkrétní odpověď
2x částečně k věci

Celkem 13 odpovědí, z toho 8x o ničem činí 61.5%. Toto je statistika tohoto vlákna.

Je mi Luďkem vytýkáno, že neprocházím jednotlivá vlákna, kde může být správná odpověď skryta v podobném balastu. Toto vlákno je názorným příkladem, kam se svět řítí. Osobní napadání, osočování, urážení (viz kurzíva pod čarou), která mne uráží v odpovědích Luďka.

Douška nakonec pro písmomilce, Luďku žádný taxikář mi to nenaservíroval na zlatém podnose.

Ve vláknu jsem našel jednu pravdu, že písemný projev vede ke stanovení typu osobnosti a charakteristik daneho člověka. Vzhledem k tomu, že částí mé profese je zkoumání osobnostních charakteristik, názor již mám hotov.

Elektronice se věnuji od dětství a radioamatérskou koncesi a volací značku mám od r.1980. Nikdy jsem neodmítl začínajícím radioamatérům pomoci radou či technicky při uvádění do provozu různých vysílacích či přijímacích zařízení. Nikdy jsem se nesnížil k tomu, abych jim vyčítal, že něco neznají. Mé skromné přání je, aby to zde fungovalo stejným způsobem. Televizory jsem nikdy neopravoval profesionálně, profesně pracuji mimo elektroniku a já doufám, že účastníci vlákna mi moji neznalost této problematiky prominou s ohledem na věk 65 let.
p32

#15 Příspěvek od p32 »

Máš to trošku popletené. Při svém věku máš mládí už stejně v pr..li, ale při svých zkušenostech bys mohl fakt něco naměřit a nejen somrovat o vyřešení závady. Takže stačilo poděkovat a začít spravovat. Mimochodem, k věci jsem napočítal hned 4 odpovědi.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“