Parkovací sonar blbne

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Parkovací sonar blbne

#1 Příspěvek od kulikus »

Seat Altera. Parkovací asistent indikuje překážku i když za autem není nebo je ještě daleko. Během přibĺižován se zvyšuje frekvence pípání. Ztratilo to lineární závislost na vzdálenosti a jeví se jako zmatečné.Bude problem ve snímačích nebo jednotce?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Skoro jednoznačně v rejžovejch snímačích. Vlhkost, někdy to způsobí i prach nebo hmyzák zalezlej do štěrbiny. Bohužel netuším, jestli se dají koupit samostatně nějaký kompatibilní snímače - vždycky jsem si zakládal na tom, že umím couvat jen s využitím vlastních smyslů posílenejch maximálně vhodně nastavenýma zpětnýma zrcátkama a tyhlety senzory pokládám za techniku nutnou jen pro blbce.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PCmaniac99

#3 Příspěvek od PCmaniac99 »

Pokud jsou originální seat, dá se pomocí diag. zjistit který přesně senzor blbne a ten samostatně vyměnit. Souhlasim s Ekkarem bude to snímačem.

EDIT: TO EKKAR, já mám couvací senzoR, železnej a kulatej. :D
misocko

#4 Příspěvek od misocko »

kupil som auto so senzormi, asi po dvoch tyzdnoch som este so starym autom isiel do jedneho dvora kde som bol stokrat. pri otacani som nacuval do steny a rozbil svetlo - cakal som podvedome na pipanie :x (ktore mam iba novom aute)
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kulikus »

Očekával bych, že snímače budou vodotěsné.
Zkusím je vyfoukat tlakovým vzduchem...
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

Tata si koupil pred par mesici hyjundajeee a bebem prvniho mesice reklamoval nefunkcni couvaci senzor.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

kulikus píše:Očekával bych, že snímače budou vodotěsné.
Zkusím je vyfoukat tlakovým vzduchem...
Jo, to bych si tipoval taky, jenže to by nesmělo bejt skoro pravidlem, že pokud nějakej přestane fungovat, tak po větším dešti nebo v zimě, kdy o vlhkost není nouze. Nejhorší na tom je, že pokud to funguje, je to KRÁÁÁSNÝ POHODLÍČKO jen tak si poslouchat PÍP ... ... PÍP ... ... PÍP ... PÍP ... PÍP ... PÍP PÍP PÍP PÍP PÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ a podle toho šlápnout na brzdu - jenže žádnej z těch systémů co jsem zatím měl možnost vyzkoušet neukázal nefunkční čidlo dřív, než to zjistil řidič stylem ŘACH! ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
TAKJAN

#8 Příspěvek od TAKJAN »

Když už jsem tu, tak mně indikuje nějakou vadu trvalé pískání jiným tónem. A když jsme hledali u jiného auta vadný, tak normálně z gen. pískal a reagoval i naopak, ale nefungovalo to..
PixelOrgy

#9 Příspěvek od PixelOrgy »

Zalezi na dodavateli seznoru, tot vse. Nektery jsou nesmrtelny, nektery ausus. A rozhodne je to prakticky prvek vybavy, treba v noci hodne ulehci.

Podle toho, ze na mych uz neni ani mm2 barvy tipuju, ze jsou puvodni (14 let) a vsech 12ks funguje.. Nejspis budou od bosche, nebo siemens, jako zbytek elektrovybavy
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Taky mi 19 let fungujou.
PixelOrgy

#11 Příspěvek od PixelOrgy »

Ale o tom prece vubec nebyla rec :-) Rec byla o uzitecnosti a spolehlivosti senzoru. jasne ze je z pohledu bezpecnosti lepsi mit vzadu 500W halogen, a je jasny, ze normalni clovek i se senzorem cumi kolem sebe, ale zas to "vidi" napriklad i nizky prekazky (kamen, patnik) a lip se manevruje "natesno".

Kdyz je to navic udelany pekne - signalizuje to normalne z audia, a "poloha" toho pipani odpovida poloze prekazky, je to fakt prijemny...
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kulikus »

Zná někdo technické údaje parkovacího sonaru? Frekvenci, opakovačku, amplitudu...?
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Co jsem zkoušel pomocí malejch mikrofónků zjistit, tak pracovní kmitočty jsou kolem 40kHz a přesnej kmitočet je různej podle výrobce. Kmitočet "burstů" dtto, protože podle něj a podle nejvyššího vyzářenýho výkonu se liší dosah zařízení (mezera mezi burstama musí bejt dostatečně velká, aby se během ní stačil k čidlu vrátit odraz od případný překážky - jde odvodit z rychlosti zvuku). S tím co jsem improvizoval jako "indikační snímač" (malej 10mm elektretovej kapsulovej mikrofónek) dost dobře nešlo skutečně změřit amplitudu nebo vyzářenej výkon, šlo jen zjistit stav, kdy celej ten bázmek vysílá a maximálně ještě tak na jakým kmitočtu - nebo kdy čuší jak Fučík a "poslouchá".
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od kulikus »

Od elektretů kolujou v datasheety charky do 20kHz. Těch 40kHz ještě vládá?
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Když na výstup posadíš vošklivoškopek, tak poznáš, že něco přijímá. Prostě tam naskočí nasuperponovanej signál na časovku - ale viditelnej je jen při velkým zesílení a spíš jen jako indikace signálu - je/není. Nic lepšího se mi s tím nepodařilo změřit, proto mluvím o indikaci. Podobně se chová miniaturní piezoelement o průměru 12mm vykuchanej ze starejch digitálek - dává sice větší rozkmit signálu, ale už jen podle vlivu vzdálenosti od couvacího čidla na to, jestli nějakej signál indikuje nebo ne je vidět, jak je nelineární. Ideální by byl spešl měřicí mikrofon se štěbinovým zvukovodem a samozřejmě i "mrtvá komora", ono se to dělá - ale je to kusová výroba, normální smrtelník s tím mimo speciální zvukový labáky nepřijde do styku.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“