jak ocistit lakovany drat?
Moderátor: Moderátoři
jak ocistit lakovany drat?
- Artaban001
samec píše:Ako najlepšie očistiť od laku asi 1cm široký plochý drôt? Myslím celkom, nie len konce.
Když jsem ze zoufalství dělal očka na páječku z trafodrátu, použil jsem na odstranění smaltu brusný plátno - šmirgl. Takže si myslím, že zbavit rozumně dlouhý drát smaltu by problém být neměl, i když je to plocháč. Jinak jedině opálit. Pokud je to do šmelcu, tak zvážit, zda se ta drbačka ze smaltem vyplatí a raději to neprodat jako smaltovaný drát, byť utržíš o pár kaček za kilo míň
- Artaban001
-
petrfilipi
Petr
Jednoho, co znám jenom od vidění, jsem slyšel u hospůdky to vykládat. Dal si velkou práci s vysekáním vinutí z prej velkého, prvorepublikového svařovacího trafa. Dostal za výtěžek okolo osmi kilo mědi jen asi půlku avizované sazby za "měď".
Přitom drát pro vinutí je obecně procentně čistější měď, než ta instalační.
Asi to odstranění smaltu/bavlny není tak jednoduchý.
No a v krabičce měl vítězoslavně nachystaných pár deka rozškubaného měděného drátu asi i z rotoru
Dřív jsem zkoušel rozebírat vysavačové motory (s trochou cviku se mi podařilo oddělit železo, hliník, plasty, měd ze statoru, mosaz z držáku uhlíků a rotor během pěti minut), ale nijak extra moc se to nevyplatilo - motory na váhu se vykupovaly za podobné ceny, jako samotné roztříděné díly. No a když začali rákosníci dělat statorové vinutí z hliníku (naimpregnované tak, že vypadá jako měď), tak jsem se na to vybodl úplně - ve sběrně to asi neví (motory vykupují pořád za stejnou cenu) a já raději dělám blbého