Přepěťové / napěťové špičky v automobilu
Moderátor: Moderátoři
Přepěťové / napěťové špičky v automobilu
- buď měřím blbě nebo
- žádné velké špičky tam nejsou a Atmel odchází z jiného důvodu
Ví prosím někdo o nějaké konkrétní literatuře, která by napomohla k vyřešní tohoto problému? Děkuji, mpcz, 29.8.2018
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já na té kývačce musel měnit 3x 1458, než sem se dokopal k nějaké ochraně malým seriovým odpoerm a ZD. Pak už byl leta klid. A to byla jen verze s dynamem (mimo zapalovacích cívek) bez větších indukčních zátěží.
Ano i standfardní verze P6SMBxx se většinou s těma hodnotama srovná a přežije. Dnes ty auta mívají i nějaký centrální LOAD DUMP, který ty největší špice pochytá. Znám jednu jednotku, kam se musel nacpat varistor, protože tam ten transil skutečně nepřežil - ale zrovna v tomto (ne evropském) autě tato centrální ochrana nebyla osazena..
Mimo to by mě přece jenom zajímalo, jak zachytit ty špičky v palubní síti. Ví o tom někdo něco? Rád bych, pokud dělám ochranu proti něčemu, věděl jak to vypadá. Děkuji, mpcz, 1.sep.2018
Z autozásuvky v kufru Citróna C4 běžně napájím za jízdy modelářskou procesorovou nabíječku Raytronic pro Lipol/Lion/Life/Pb/Nicd/NiMh, odběr do 15A a taky žádnej problém. Dokonce mu nevadí pokles ani pulzy od spínacího magnetu při startování auta. V tom Raytronicu jsem taky žádný ochrany nenašel. Má psáno napájecí napětí 9-18V.
Atmelům vadí když se na vstup dostane napětí už nepatrně větší než napájecí, to odejdou ihned a ochrana ani rychlou šotkou to nezachrání.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!