Přepěťové / napěťové špičky v automobilu
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Jestli jsem ty vzorce a datasheety dobře pochopil, transil 600W by měl pohltit
0,6 J. Stejnou energii by měl (asi) vydat kondenzátor 120 microF nabitý na 100V.
Zkusím poslat výboj z kondenzátoru na vstup filtru a uvidíme, co řekne osciloskop na větvi 12V a 5V. mpcz, 2.sep.2018
Poučen, jak to vypadá a co se může podle generátorů pulsů dít (stačí se podívat ve vyškově v EMC labině co tam mají) teď cpu SMB/ 600W transily do auta na vstupy všude byť tam mám IC, ktery vydrží min 40V. Mně těch pár halířů nezabije a mám v kombinaci s pojistkou jistotu!
ZdenekHQ píše:@Celeron: Dej sem schema, když máš takovou jistotu.
Čeho, toho napaječe k TomTomu? Někde tu je k tomu vlákno "Step down switch regl WT718a" jak jsem ho dával dohromady, když se upekl kvůli šlusu v USB nabíjecím konektoru.
Od toho Raytronika schema nemám, jen jsem ho procházel při opravě jednoho ze dvou nabíjecích kanálů, byl přerušenej emitorovej odpor výstupního trandu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ne, nedokážeš na základě pár zachycených jehel popsat jejich energii, protože i sonda se chová jako dolní propust. Jakou má šířku pásma? Jakou má šířku pásma osciloskop? Ta jehla může mít mikrosekundu a kilovolt, ty vidíš něco úplně jinýho...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Osciloskop mám dobrý, na dílek 5 nS. Pokud tam nějaká špička, které stojí za řeč bude, měl by ji zachytit. A protože nezachytí nic, nějakými teoriemi o energii se zatím nezabývám. Až ji uvidím, bude se to řešit.
Další problém, který vidím je to, jak vyřešit přepětí na napájení, které bude delší dobu. Ošetřit vstup pojistkou je problematické, protože při přepětí např. 20V bude tepelná ztráta na sériovém R nebo L nebo Transilu o hodně mimo povolené meze. Ne, že by bylo přepětí tohoto druhu na napájení běžné, ale přijde mi tato situace, byť vyjímečná docela nebezpečná. mpcz, 7.sep.2018
V manuálu výrobce psal max napětí 16V na vstupu, ale úplný strop měl být údajně 18V. Inu, něco takového jsem nečekal.