Dobrý den,
Neválí se někde někomu nevyužitý alespoň trochu držící pohromadě a nedrhnoucí o vše okolo setrvačník z magnetofonů řad B113, B115, B116, B117, CM130 nebo CM160? Já si sehnal B116, ale setrvačník se rozpadl při pokusu o úpravu tvaru jako sušenka. Nemám možnost si nechat udělat jiný. Problém by byl s nalisováním hřídele.
Za nabídky mnohokrát děkuji.
S pozdravem
MH111
A nebylo by snazší spíš hledat nějakou B700, kterých bylo dost a nikdo je nechce? A skoro bych řekl, že tam jsou i ty setrvačníky lepší. Jeden se mi v B113 kdysi taky rozpadnul a dárcem byla právě B700.
Setrvačník z B700 (a z dalších B7x s rychlostmi 4 a 9) není záměnný se setrvačníky z B73, B11x a CM (rychlosti 9 a 19). Kupovat nějaký magnetofon jako dárce dílů je dost riskantní, pravděpodobnost, že i v něm bude setrvačník zdeformovaný, je dost vysoká. Jediné mgf., u kterých jsem se s rozpadlým setrvačníkem nesetkal, jsou B70. Prošly mi rukama 3 různě staré kusy a ve všech byl setrvačník jako nový. Stejnou zkušenost mám i s mechanikami z M710, B60 a spol. Pak zřejmě došlo k nějakým změnám ve složení použitého materiálu nebo výrobního postupu a "mladší" zinkalové díly se více či méně deformují nebo rozpadají. Záleží i na teplotě prostředí, ve kterém byl přístroj uložen. Proto bych kvůli ND další mgf. nekupoval.
Rozdílný je průměr řemenice i průměr hnacího řemínku. V přístrojích s rychlostmi 4 a 9 běží řemínek v drážce po obvodu "věnce", setrvačník pro přístroje s rychlostmi 9 a 19 má řemeničku menšího průměru nad "věncem". Průměr tónového hřídele je stejný, takže setrvačníky přehodit jdou, změní se však převodové poměry. Místo rychlostí 9 a 19 budeš mít 4 a 9. Jedině kdyby ta B700 už byla někým přebastlena na rychlosti 9 a 19 a byl v ní setrvačník z B11x...
Jo tak to je možný, že jsem zní udělal "B113/2". To co jsem na ní potřeboval přehrávat bylo všechno na 9, takže jsem to možná nezaznamenal - až budu v ČR, zkusím jí vyhrabat a prozkoumat, samotnýho mě to zajímá.
Ten setrvačník z b700 by i byl, jenže já tento mgf chci rozchodit právě kvůli kvalitním nahrávkám. Rád bych zaznamenal analogově školní akordeonový soubor nebo různé koncerty. Takže kdyby k setrvačníku někdo našel i dva shodné rozumnější mikrofony, vůbec bych se nezlobil. To platí i o plexi. Na prozatímní rozchození tedy použiji pouze 9 rychlost, snad do měsíce, dvou někdo něco najde.
Byl by velkej průser, ten věnec setrvačníku dát vytočit z oceli k původní hřídeli? vadilo by ve stroji, že se tam točí feromagnetický materál? Sonety měly taky Fe setrvačník.
elektrosvit píše:Ocelový setrvačník měla i celá řada B4 a B5. Teprve B57 z konce výroby a B101 měly zinkalový.
To je nějakej divnej zinkal když se tak brzo rozsype. Ze zinkalu (bílá, nebo Hitlerova mosaz) se dělaly karbecy do auťáků (po čase tmavě šedivej povrch) a drží na veteránech bez problémů přes 70 let od 2.W.W.