Ultrazvukový kanón
Moderátor: Moderátoři
Na to, aby to fungovalo ve víceméně uzavřeném prostoru /větší a členitá půda-poval baráku/ bylo nakonec zapotřebí celkem 7ks 12cm velkých a poměrně dobrých piezoreproduktorů. Původním určením jsou to výškové tweetry, kopie Motorola, co mají uvnitř měnič asi 5cm průměru a tvrdou membránku. Jejich citlivost po přepočtu a po hrubém měření vychází někde na 95dB/W/m. To není úplně špatný, ale je to na tak vysokým kmitočtu strašně směrový a proto jich je potřeba tolik.
K tomu je také zapotřebí trochu lepší a rychlý zesilovač, schopný trvale makat do opravdu těžké zátěže. Konkrétně maká vlastně do RC článků, tvořených kapacitou pieza /cca 200-300nF/ a sériovým ochranným odporem 22R.
Zesilovač pak musí trvale odevzdávat na 22-27kHz výstupní napětí okolo 20-25V ef a celkem nevadí, pokud bude lehce zlimitované, vznikají tím na hranách další vítané produkty.
Žádný z výkonových švábů, včetně LM3886 tohle nezvládá ani omylem, aniž by z něj za pár ms nelítaly kusy plastu.
Znovu opakuju - na to, aby to fungovalo a zvířata z toho neměla srandu, je zapotřebí výše uvedené, nebo ještě lepší.
Srandu mají kočky a jiný ludry zcela určitě z profesionálních a drahých UZ plašičů Deramax.
Ty totiž fungují asi tak na 2-3m² a to se mi zdá za skoro litr peněz poměrně málo...
https://www.bsacoustic.cz/vysokotonove- ... roduktory/
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ony některé ty kousky ostatně měly problém účinněji vyzářit i běžné akustické výšky, natož tak ultrazvuk. U jednoho to bylo hlavně tím, že byl asi 3cm měnič natvrdo nalepený po celém obvodu ke zvukovodu..
- kevin_mitnick
Pokud je to zvíře a ještě k tomu škodná, tak je jakási obecná "humanita" spíš cesta do pekel. Často komplikovaná a s problematickými výsledky - vyzkoušeno.
Nebo máte někdo vyzkoušený jazyk, kterým lze domluvit třeba kunám? Aby nechodily v noci po parkovišti, jak po promenádě a nedělaly si bufet z motorového prostoru Vašeho auta?
- weed_smoker
speciálně okolo motorů otevřených zespodu jsem nikdy nepochopil filozofii návrhu vozů, kdejaká havěť se tam dostane, když něco odpadne tak se to naopak ztratí, po malém průjezdu bahnem a vodou se všechno zastříká, po cestě polem zasere slámou.
jinak ta metoda držet si doma jednoho ochočenýho "domácího" škůdce, aby blokoval škůdce zdaleka, aby se toho nechytili vítači jistých snah...
- kevin_mitnick
sinclair píše:Pokud je to zvíře a ještě k tomu škodná, tak je jakási obecná "humanita" spíš cesta do pekel. Často komplikovaná a s problematickými výsledky - vyzkoušeno.
Presne. Nedavno jsem cetl, jak v Kosicich likviduji divocaci botanickou zahradu. A zadne odstrasovani nepomaha, prorazi i elektrickym ohradnikem. Neco obdobneho medvedi v Tatrach. Uz nepomaha ani hazeni delobuchu. Za prdeli mu bouchaji delobuchy a on dal vybira kontejner...
kevin_mitnick píše: prorazi i elektrickym ohradnikem.
Co elektrickej ohradník, divočák dokáže s rozběhem prorazit i drátěnej plot. Viděl jsem to na vlastní voči ve Francii na oplocení dálnice. Takovej ten plot, co má čtvercový oka cca 15 x 15 cm z drátu asi 2 mm, říká se tomu uzlový pletivo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- weed_smoker