SMD rezistory za rozumnou cenu
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
P.S. Průšvih byl, když jsem začínal s SMD, nakoupil jsem v GME a ty odpory normálně praskaly a ztrácely hodnotu. Tuším, že tady o tom už byla řeč. Šílený zklamání. Ale stačilo nakoupit jinde (SOS) a všechno bylo OK. Jenže já si tenkrát myslel, že si za to můžu sám. Nakopat...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Paradoxně dneska může být situace ještě o dost horší, než před 10 lety.
Tehdy bylo potřeba k dosažení rozumné ceny u značkových polovodičů vzít např. 500 sypaných pouzder TO126, u TO220 myslím až od tří tyčí od vodivosti nahoru. U jakýchkoliv TO92 to byla cívka s 5000 pouzdry.
Řeč je furt o značkových výrobcích - u "méně značkových" to bude jistě množstevně příznivější, ale s většinou z nich si lze akorát tak uříznout ostudu.
Pravda, mnohým "výrobcům stavebnic" je to víceméně u prdele, jestli to bastlířovi po složení shoří hned, nebo až po zatížení čtyřmi ohmy..
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co může být celkem vyhovující pro nenáročné bastlíře, nemusí vyhovovat při servisu, nebo zakázkové výrobě.
Pokud bastlířovi odejde jeho originální výtvor pod rukama, anebo za měsíc, nic se neděje. Skončí to výměnou a pár nadávkama.
Při servisu či individuální zakázce, kde se furt drží nějaká rozumná záruka, je to mnohem horší.
Obecně, sehnat dneska slušný materiál na servis, je skoro podobné dobrodružství, jako za bolševika.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Už jako puberťák jsem si koupil cca 18000 odporů TR212, protože mně to na moje pokusy stačilo a bylo to za pár korun. Otec si myslel, že jsem se zbláznil.
Pak přišly metalizovaný odpory. Napěťová pevnost tuším 500V. Dnes mají 200V a málem poloviční průměr. Takže asi pokrok...
Z toho, co kdysi STM nabízeli jako "gold standard" jde sehnat za rozumné ceny sotva polovina. O ONS ani nemluvím.
Aktuálně sháním tranzistory v TO126, obě vodivosti, zhruba těchto parametrů : 150-180V/1,5A/20-25W/30-40MHz. Ve vývodovém provedení nic takového není, nebo to končí zhruba na 100V.
Horší je když prodejce prostě nemá v nabídce dodávku kusově pod balicí jednotku, přičemž balicí jednotka je 1000 ks, nebo nemá požadovanou kvalitu v nabídce vůbec.
Asi nejhorší je, když výrobce finálu nemůže najít východisko mezi pajcem 1, pajcem 2 až pajcem X, jak tu Sendy nedávno dával odkazy na výzkumné materiály Kterak pod rastrovacím mikroskopem hledat a posuzovat kopie.
To je přece naprosto šílený, evropská věda píše práce o tom, jak vyčmuchat čínskej pajc.
Tam vidím počátek celého toho dnešního průseru, obecně s kvalitou výroby i pajcováním všeho, co jim přijde pod ruku.
Takový ty kecy, že když si to zaplatíte, tak umějí dělat i kvalitně - to už si to můžu nechat za stejný peníze, nebo levněji a kvalifikovaněji udělat na Ukrajině, ne?
To byl obecně průser, nemělo se to stát, ale už je pozdě.
Jsou to všivácký bolševici, který za prachy a kšeft udělají jakoukoliv sviňárnu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
rnbw píše:Inak momentalne cakam dva mesiace na Nichicony 150uF/450V. Kto vie, ci su uz vobec vyrobene.
Speciální rozměr? Jinak to nemá smysl.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: