Rada s koupí multimetru

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

Rada s koupí multimetru

#1 Příspěvek od doga »

Ahoj kolegové,
jsem tu nový, tak doufám, že jsem trefil správně téma.
Potřebuji poradit s koupí multimetru, tak okolo třech tisíc, jestli to bude stát za to, tak klidně o něco víc.
Co mě teď napadá,kromě standardní výbavy, tak aby měřil kapacitu do 10mF.
Těším se na Vaše zkušenosti a návrhy ;)
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Na měření kapacity si pořiď spíš nějaký rozumný tester s ESR!
Já za sebe mohu doporučit poměrně povedený UT139C. Ten umí až do 100mF. Ještě s ním celkem ušetříš.
Nepíšeš mimo CAP, které funkce potřebuješ a dost se to může lišit podle zaměření.
Někdo preferuje totální spolehlivost a robustnost, pak je ochotný zaplatit i předražený Fluke, já sem nadšený z tohoto číňana za ani ne 800 z ebay
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Výběr multimetru už se tu řešil mnohokrát v různých vláknech, zkus je vyhledat. Za mě doporučuji nějaký Brymen z tme.eu.
doga

#4 Příspěvek od doga »

Ahoj,
díval jsem jak na Fluke i Brymen a s mými požadavky jsem zkončil mezi 3500-4000. Takže díky za rozšíření obzoru a možná příště ;)
Na UT139C jsem našel na Heuréce recenzi, která mě odradila, protože Mulťas trpí neduhy jako můj činský klešták MS2108A, nepřesnost na větších rozsazích ale hlavně, vypínání podsvícení po par vteřinách, to mě dokáže naštvat, ponořím se racku a než ... blik :(
Zkusil jsem střední cestu a od UNI-T jsem koupil UT195E PRO Line, tak jsem zvědav ;)
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

https://www.tipa.eu/cz/multimetr-uni-t- ... /d-178705/
Zajímavý multimetr, zatím ho neznám.
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Co je na nem zajimaveho?
Mi to prijde jako obycejny multimetr kterych je 12 do tuctu. Snad jen to IP65. Ale nejsem si moc jisty nakolik se tomu da verit a jestli je neco takoveho u multimetru vubec potreba.
Hydrawerk

#7 Příspěvek od Hydrawerk »

Hydrawerk

#8 Příspěvek od Hydrawerk »

Trochu jsem zjišťoval, co je UT195E PRO Line zač. Za ty peníze je asi dobrý. Mnoho konkurenčních vodotěsných multimetrů za tuto cenu není. Odolnost proti pádu ze 2m je taky fajn. Ale pár věcí by mi vadilo.
Podsvícení se asi zapíná pouze automaticky. Zdá se to být d3b1lně řešeno.
True RMS měření je pouze do 1kHz.
Nemá měření teploty ani detektor vedení 230V (někdy zváno NCV nebo EF).
EDIT:
Nemá varovaní při vložení měřicího kabelu do špatné zdířky, někdy zváno "beepjack".
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 14 srp 2018, 13:27, celkem upraveno 1 x.
doga

#9 Příspěvek od doga »

No i s odstupem musím říct, že dílenské provedení UT195E PRO byl pro mě šok. Vada potisku na tlačítku, při snaze vyměnit za jiný mi bylo sděleno, že tuto vadu má celá sériie, tak leda vrátit. Banánky měřících hrotů nedrželi ve zdířkách, při snaze je JEMNĚ roztáhnout, okamžitě praskly. Už při prvotním prohlížení se mi podařil velký škrábanec přes celý displej, zřejmě nehtem, to by mě zajímal výsledek pádu ze dvou metrů, deklarovaný výrobcem. Přesnost měření kapacit má jako multimetr za 500Kč. Třešničkou na dortu byla poloodlepená ochranná folie sklíčka displeje ZEVNITŘ PŘÍSTROJE!
Jediné co si na něm mohu pochválit a jeden z hlavních důvodů koupě je velký displej a funkční řízení podsvícení.
Odpovídající cena je 1500Kč, nikoliv 2800Kč. Kdybych ho nutně nepotřeboval, ani by se doma neohřál :( Se značkou U-NIT jsem skončil.
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Taky jsem si prosel kupovanim vice ci mene drahych cinskych pristroju az jsem nakonec naskrblil na agilent a jsem konecne spokojeny. Kdybych dal na radu znameho ktery mi to rikal od zacatku, vyslo by to mnohem levneji. I kdyz se elektronikou nezivim, znamena pro mne pohodova prace s multimetrem vic nez nejaka dovolena v chorvatsku :-)
Sadra17

#11 Příspěvek od Sadra17 »

přidám se s dotazem na koupi multimetru, potřebuju něco obyčejnýho na měření na autě (odpor, napětí, propípnutí kabelů ...) bude mi stačit obyčejný dt9205a ?
Hydrawerk

#12 Příspěvek od Hydrawerk »

dt9205a se mi moc nezdá.

Za multimetr bych utratil aspoň tolik, co dám za běžný mobilní telefon, to jest aspoň 1500 Kč. Pokud tolik utrácet nechceš, tak si kup aspoň nějaký UNI-T nebo CEM. https://www.tipa.eu/cz/multimetr-uni-t-ut139a/d-144387/

https://www.tipa.eu/cz/multimetry/c-116 ... ce&sort=up

Ještě furt mám uložený Profitec DT-890G z roku 2000. Zdá se, že furt funguje, ale rozsahy jsem neověřoval, už ho nepoužívám. Je velmi podobný tomuhletomu. https://shop.fkt.cz/digitalni-multimetr ... 000001.php
termit256

#13 Příspěvek od termit256 »

Myslim ze na mereni 12V v aute mu bude stacit cokoliv, jen si vyzkousej jestli ma rychly a hlasity pipak. Nektere reaguji se zpozdenim a to je k nicemu.
breta1

#14 Příspěvek od breta1 »

Ano, pomalý pípak může navrhnout jen blb, který nikdy nic neměřil.
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

Když tu píšete o fluke, naprosto mne zklamala zkoušečka, nevím z hlavy typ, klasika s led a digit multi odpor/napětí. Měl jsem ji rozdělanou, ani nepípala, další stačilo zahýbat a šla, což je pěkné svinstvo. Plošák vůbec nenalakovaný, přitom se nosí zima/teplo, konektory na hroty nic moc a připojení baterky taky děs. Na to, že je vychvalovaná značka a navíc pracovní nástroj na kterém záleží i život.....
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“