Schéma zapojení výstředníkového lisu

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kenybz
Kontaktovat uživatele:

Schéma zapojení výstředníkového lisu

#1 Příspěvek od kenybz »

zdar bastlíři kamarád mě požádal o opravu rozvaděče výstředníkového lisu no jako žádný problém že? jenže to by se v tom nesmělo hrabat nějaké prase a pospřeházet dráty. Takže bez schématu jsem v pérdeli to by bylo rychlejší to vydrátovat znovu. Děkuju mnohokrát kamarádi.
Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Na to nemusel ani nikdo přehazovat dráty, takový lis odešel už z výrobného závodu Šmeral v Trnavě. Čtyři dny jsme hledali, proč v režimu cyklování můžeme pustit oba ovladače a cykluje dál, dokud se nezastaví total stopkou. Schéma sice bylo (a možná u varhanářů v Krnově se ještě najde i s lisem na kryty struníků elektrofonicklých kytar). Schéma bylo správně, ale dva dny jsme lezli po drátech, než jsme našli relé (tuším K83), které mělo zapojený rozpínací kontakt, ale ne cívku. Tu mělo zapojené záložní relé v patici vedle, to ale nemělo zapojené kontakty.
A používal se, protože si všichni mysleli, že to tak má být, až se to bezpečákovi nějak nezdálo a přečetl si návod. Jen s velkou dávkou štěstí se za ty dva měsíce nikomu nic nestalo.
Při hledání zdržovalo to, že tehdy měla fabrika povolené jen bezpečnostní maximum odběru, které každý rozběh lisu asi šestinásobně překročil, tak jsme pak museli do rozvodny a rychle odrolovat registračku, aby na to nepřišla kontrola, tehdy tam v týdnu byli třikrát. Prostě nebyla elektřina, měli jsme zákaz cokoli pouštět, ale současně povinnost to opravit. Jenomže to bylo před 40 lety, snad si pamatuji to číslo relé, které nás tehdy tak vytrestalo, správně.
Ředitel Varhan se tehdy vsadil s ředitelem Šmerala o tři láhve whisky, že to opravíme, než bude energetická regulace odvolaná. Nejspíš je i dostal, když sázku vyhrál, ale my z toho neměli ani slzu. No nic, to už je dnes jedno...
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Kremik

#3 Příspěvek od Kremik »

Mám od LEN25, možná dvě verze, ke mě už se to dostalo nějaké zmatené, nevím, jestli by pomohlo. Ale je víc variant, vím o dvou 25, v jednom z nich rozvaděč vypadá jako zpola vybraný - polovina patic neosazena, i vačky mají jinak, ale oba jedou v podstatě na stejném principu. Jak se do toho vhlídneš, je to v pohodě.
kenybz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kenybz »

těch lisů je tam víc ale tento typ rozvaděče jen jeden.
už jsem jim dřív opravoval rusáka výstředníkový lis a ten byl dobře vymyšlený nebylo tam nic navíc bylo tam i ošetřeno blokování tlačítek u dvouručního spouštění, takže nešlo jedno tlačítko mechanicky zablokovat sirkou atd no a schéma bylo vytisknuté sítotiskem na plechu a ten nanýtován zevnitř dvířek rozvaděče...
Takže šmeralovci jsou tak trošku špatní vývojáři , když na jednoduchou reléovou logiku napráskají metrák relé ..tvl jestli stiskneš jedno, nebo druhé a nebo obě tlačítka dvou ručního spouštění,tak spíná pokaždé jen jedno relé a stále stejné už to je špatně. Je to druhé pomocné relé z leva.
U tlačítek start stop jsou zapojené oboje kontakty no moje nervy.
já to prostě nemám rád když je to takový bastl a podle vašich popisů už z výroby :evil: Každopádně děkuji za informace pánové :agree:
Kdyby jste něco dohledali i to schéma tak tu chybu najdu ve i schématu a opravil bych to schéma...občas nějekou reléovou logiku dělám to je něco tak parádního a co se dá vymyslet s 5- ti relé to by jste nevěřili
hrmil

#5 Příspěvek od hrmil »

Neviem či je to ono,ale malo by to byť na lisy LEN 10,40,60.
Přílohy
LIS.jpg
LIS.jpg
kenybz
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kenybz »

to by mohlo být ono podle počtu relé...mohl bych poprosit o lepší foto mockrát díky
hrmil

#7 Příspěvek od hrmil »

Môžem poslať ale do mailu,lebo obr.je veľký.
Kremik

#8 Příspěvek od Kremik »

Tak můj příspěvek rozhodně nebyl myšlen tak, že by to byl nějaký bastl. Má to všechno co má mít a to "blokování tlačítek" tam je samozřejmě taky.
Chtěl jsem říct, že tyhle stroje už mají něco za sebou, a jsou navrženy právě tak, aby si je uživatel mohl předělat k obrazu svému. Často ty lisy nepracovaly samostatně, byly automaticky spouštěny jiným zařízením, atd. Nelze tedy předpokládat, že zapojení bude automaticky sedět podle výrobce. Zase na druhou stranu, pokud uživatel není dobytek, provedené změny zaznamená. Že bylo myšleno na ledacos dosvědčují i ty předimenzované trafa dole.
Takže já tyto stroje rozhodně nekritizuju. Já je chválím!
kenybz
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kenybz »

tento jel právě v automatu tak to nějak překlemovali aby to cvakalo samo..před tím byla rovnačka a cvakalo to takové očka, vzadu dopravníček s kousku plochého řemene a co sekund to kus oko z pásoviny 5x30 a v něm 1mm díra
a buch buch ...15, 30, 45kč no škoda že to skončilo.¨
Poslal jsem do sz mejlíka a stále nic nepřišlo sice mám dovolenou ale budu to pak potřebovat moc vám děkuji
jo ještě k tomu provední je to prstě jednoduchý stroj do těžkého provozu, bohužel tady v tomto případě se o to nikdo nestaral a ještě aby někdo kreslil dokumentaci..kontrolky vymlácené, rozvaděče otevřené a plné bordelu tak to někdy bohužel je...no a až to rozvrtají tak mě zavolají že to nejede...no a já to nemám rád když někdo dovede věci do takového stavu. to jedno trafo je tam přidávané 24V 200W
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“