Měření dýlky opakujícího se impulzu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Měření dýlky opakujícího se impulzu

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřebuju přesně měřit dýlku TTL impulzu cca 1ms s přesností na 1-2us, co se opakuje po 10ms. Na oscilu se taková přesnost neodečte, logickej analyzátor jsem půjčil dost daleko. Chtělo by to měřit na čítači. Jenže jednovstupý zajícometr měří jen těch 10ms. Chtělo by to dvouvstupák, jako byl třeba BM520, kde se signál přivedl do vstupu A i B, zvolila se funkce tA - Tb a pro A se nastavila vzestupná a pro B sestupná hrana. Jenže BM520 už dávno nemám.
Nenapadá Vás někoho na jakým principu to bylo měřený? Potřeboval bych ubastlit nějakou přístavku na TTL úrovních a nějak mě nenapadá jak na to. :oops:
Díky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Úloha jako dělaná pro MCU, náběžná hrana spustí timer, sestupná jej zastaví, nebo provede "capture", vyvolá přerušení, načež se čas softwarově přečte a dále zpracuje dle libosti. Pro znalou osobu práce na první desítky minut.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše: Pro znalou osobu práce na první desítky minut.

Jestli myslíš na Hajduríno, tak to je u mě problém. S Atmelem 89C4051 bych to asi dal, ale přeci to je něco práce a už jsem starej a línej. :oops:
To si snad seženu tu BM520-ku nebo spravím logičák Schlumberger.
Jirka

Neniu

#4 Příspěvek od Neniu »

Celeron píše:Nenapadá Vás někoho na jakým principu to bylo měřený? Potřeboval bych ubastlit nějakou přístavku na TTL úrovních a nějak mě nenapadá jak na to. Díky.

Dva komparátory a jejich výstupy řídí RS klopný obvod hradla. Náběžná hrana hradlo otevře, sestupná jej zase uzavře.

Vlastně by to takto šlo udělat i s tím jednovstupovým čítačem. Jen k tomu ještě potřebuješ nějakou přesnou kmitočtovou referenci, ale šla by použít i ta z čítače, pokud si ji vytáhneš ven.
Jsem na cestě k šípku.
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Logicky analyzator koupis za 2 stovky
https://www.ebay.ca/itm/New-USB-Logic-A ... =R40&rt=nc
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

termit256 píše:Logicky analyzator koupis za 2 stovky

To jo, ale s čekáním. :) Tenhle stav má zase výhodu, že mě konečně něco donutí spravit ten Schlumberger. :) A možná né, už jsem BM520 sehnal, ale bude kvůli dovče až v pondělí.
Jirka

petula
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od petula »

Celeron píše:Potřebuju přesně měřit dýlku TTL impulzu cca 1ms s přesností na 1-2us, co se opakuje po 10ms. Na oscilu se taková přesnost neodečte, logickej analyzátor jsem půjčil dost daleko. Chtělo by to měřit na čítači. Jenže jednovstupý zajícometr měří jen těch 10ms. Chtělo by to dvouvstupák, jako byl třeba BM520, kde se signál přivedl do vstupu A i B, zvolila se funkce tA - Tb a pro A se nastavila vzestupná a pro B sestupná hrana. Jenže BM520 už dávno nemám.
Nenapadá Vás někoho na jakým principu to bylo měřený? Potřeboval bych ubastlit nějakou přístavku na TTL úrovních a nějak mě nenapadá jak na to. :oops:
Díky.

Stačí na to klasický čítač. Každý čítač má referenci (10 MHz OCXO) a každý měří periodu. Ovšem, zajícometr není čítač.... Ani dva zajícometry dohromady neudělají čítač.
Pokud jsi z Prahy, můžu ti to změřit na opravdickým čítači :D
josek

#8 Příspěvek od josek »

[quote A možná né, už jsem BM520 sehnal, ale bude kvůli dovče až v pondělí.[/quote]

S BM520 to bude hračka. prepneš na meranie periódy a meriaš :)
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Jo, už je to BM520-kou změřený. Stačilo spojit přes T kus A a B vstup, správně pocvakat izostaty volby hrany a zakroutit poťákama spouštěcích úrovní. :wink:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“