Panasonic SA-AK200 - vypadává zvuk
Moderátor: Moderátoři
Panasonic SA-AK200 - vypadává zvuk
Říkal jsem si, že to bude určitě nějaký kontakt, který snadno identifikuji - celou věž jsem rozebral, vyčistil, kontakty kablíků do jednotlivých desek prostříkal Kontoxem, desku na levé straně jsem více upevnil v úchytech, aby se nehýbala, ale vše bez efektu. Výstup do sluchátek nevypadává, takže v regulaci hlasitosti problém není. Vždy vypadnou všechny čtyři výstupy pro reproduktury najednou (bi-amp), takže bych to tipnul na studeňák někde v napájení celého zesilovače. Ale netuším jak to blíže najít, kde to může být. Čekal jsem, že bude stačit poklepávat na různé části, když to mám otevřené a puštěné, ale chová se to prakticky stejně ať klepu kamkoliv. Opticky nic podezřelého také vidět není.
Jsem z toho docela bezradný, věž je přitom super a nerad bych kí kvůli nějaké takové prkotině vyhazoval. Má s tímto někdo zkušenost? Nebo by alespoň věděl kam se zkusit nejpravděpodobněji dívat? Díky.
Inak neodporucam to velmi trapit, lebo ak odpalis ten koniec RSN, tak sa oprava trochu predrazi...
Vím o čem píšu. Takovou závadu je třeba doslova "hýčkat", chodit kolem ní po špičkách, aby se "neopravila sama" dřív, než na ni příjdeš. To je teprve průser.masar píše:...Trpělivost a nespěchat.
edit: V tvém případě bych se zaměřil na pájené spoje vývodů mechanicky větších a nebo tepelně namáhaných součástek. Už to psal rnbw. Vem si na to lupu.
Zbývá tak pouze deska zesilovače, kde může chybět některé napájecí napětí. Je to napětí Vcc+ a Vcc- (+40V/-40V) na pinech 2 a 3 IO500, -Vccm (-16V) a potom zemní spoj GND na pinu 9. Na tyto piny je třeba píchnout vhodné měřidlo a kontrolovat případné výpadky.
Možnost, že by šlo o signál MUTE, lze snadno lokalizovat propojením báze Q512 s emitorem (GND).
Pokud je na vině výpadek některého z výše uvedených napětí, může být vadný spoj i na "reproduktorové" desce, která obsahuje usměrňovače.
Také může být vadný spoj v samotných konektorech a krimpovaných spojích. Tohle všechno lze popsaným měřením docela snadno odhalit. A pokud se podaří docílit déle trvajícího výpadku (poruchy), aby bylo možné provést měření, půjde to snadno změřit i multimetrem.
Největší pravděpodobnost je ale u součástek, které citelně vyzařují odpadní teplo. U stacionární věci, jakou je věžička, bych špatný spoj u těžších součástek nepředpokládal - schází podněty, vibrace, které by spoj narušily.
Zbývá tedy narušení vlivem nadměrného tepla po vývodech součástky, anebo oxidace na přechodu dvou materiálů.
Tam vážně není vůbec žádná ochrana proti stejnosměru na výstupu??