Hraju si s nf integrovanými zesilovači,na starší kolena...
Moderátor: Moderátoři
Z jaké obskurní publikace je to stránka? Vlček, Zátopek, nebo jiný podobný cyp?
PAMATUJ! Poslech zahraničního rozhlasu trestá se káznicí, nebo i smrtí!
Bože, Ty jseš teda dílo..
Pokud s čímkoliv na tom obrázku z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně nesouhlasíš, tak to směle sděl. Ať se tu poučíme. Ne pobavíme.
edit: Mimochodem - on ten dB nebo Np je také bezrozměrná jednotka. Takže tvoje spojka "nebo" je také špatně.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pro ostatní pobavené čtenáře: Bavíme se o rozdílném významu pojmů zisk a zesílení. Pokud by ještě někomu dalšímu dělalo problém ten rozdíl významu pochopit, rád uvedu další příklady z odborné literatury. Doufám ale, že to nebude potřeba.
1. a 4. stránka oficiálního DS jenom potvrzuje, že je beze všeho možné udávat zisk/útlum oběma způsoby vyjádření současně, klidně i v jednom a tomtéž dokumentu.
Nezapomeň přidat tradičně křivohubýho smajlíka, je to výstižnější, než si sám připouštíš
Ještě před hodinou bych nedal ruce do ohně za to, že se nejmenuješ Vlček
- Přílohy
-
LM386N_Tex_04.pdf- (84.27 KiB) Staženo 71 x
-
LM386N_Tex_01.pdf- (83.61 KiB) Staženo 89 x
ZdenekHQ píše:Anténní zesilovač může mít napěťový zisk 10, ale výkonový 10dB. Není to nic proti ničemu. Obě hodnoty jsou bezrozměrné, jen se jinak kreslí do grafu.
Aby platilo 20*log(U₂/U₁) = 10 dB, potom U₂/U₁ = √10, že.
A výkonově, aby platilo 10*log(U₂²/R₂/U₁²*R₁) = 10 dB, taky se mlčky počítá, že R₁=R₂. Často se zesiluje z antény 300 Ω do koaxu 75 Ω, takže výkonový zisk je tam oproti napěťovému vyšší o 10*log(300/75) = 6 dB.
Já vím, že to tu každý ví, tak jen pro případ, že by sem někdo nakouk zvenku.
do této debaty vkládal, věděl jsem (samozřejmě), že se dotknu jistého majestátu a ješitnosti s ním spojené. ALE nečekal jsem, že se přes tuto (pro mě ne cizí) vlastnost dotyčný nedokáže přenést a svoji energii a snad i erudici obrátí proti této drobné (ale podle mne významné) terminologické opravě. To jsem si dovolil teda moc.masar píše:Malá terminologická vsuvka: Pod pojmem zisk se vžilo logaritmické vyjádření zesílení a udává se v dB popř Np. Bezrozměrné číslo je poměr Uvýst/Uvst a bývá označen termínem zesílení.
Nenechte se rušit.
Škoda, že Zdeňka se sinclairem nepodpořil (zatím) EKKAR, mohli jsme být (jako EB) na jistých stránkách zase slavní.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]