Fabia HTP 1. generace
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Fabia HTP 1. generace
Projevuje se po delším (2-3 dny) odstavení.
Po nastartování motor běží cca 500 ot/min. ale velmi nepravidelně. Vždy cca po 0,5 sekundě dojde k zážehu, a to velmi razantnímu - pod plným plynem. Pak asi 0,5 sekundy motor dobíhá bez zážehu, opět razantní zážeh a tak dál.
Mezi jednotlivými zážehy tedy motor udělá cca 4 otáčky. Auto se při tom třese jak ratlík. Nakonec ale přejde plynule do normálního běhu a nedělá při jízdě žádné problémy. Opakované nastartování v tentýž den je taky normální.
Na dnešním grafu z diagnostiky je vidět, že při té cukatuře škrticí klapka otvírá a zavírá, prakticky od dorazu k dorazu. Co na grafu není vidět správně, je četnost kmitů - sampluje to po cca 1,5 sekundě, takže mezi jednotlivými samply to udělá 3 kmity (zážehy).
Na grafu je v jeho první polovině vidět, jak po předchozí cukatuře motor naběhne do normálního běhu, a pak v půlce grafu spadne do cukatury a nakonec chcípne. (Poté se už nastartoval normálně).
Diagnostika hlásila jedinou chybu, a to P0171 (chudá směs na 1. válci). Po vyclearování před týdnem teď už žádnou chybu nehlásí - auto bylo od té doby asi 3x startováno “s cukaturou”, najezdilo asi 300 km a nic.
Čím by to mohlo být? Mně to připadá jako rozkmitaná regulační smyčka.
Auto už bylo ve dvou servisech, a nic neodhalili...
Zadrhávající škrticí klapka? Vynechávající vstřikovací čerpadlo? Přerušovaný kontakt u podtlakového čidla? Nějaký vakl v ŘJ?
Po odstavení to může cucat úzkou mezírkou vzduch, kterej neprojde váhou vzduchu, tzn. ŘJ o něm "neví" že se dostal do motoru, lambda tak hlásí příliš chudou směs. ŘJ prudce přidá palivo, aby vyrovnala stechiopoměr, motor sebou cukne, škvíra se uzavře a lambda během tisíciny vteřiny detekuje bohatou směs = ŘJ zavírá palivo. Diagnostikovat jinak než při běhu na tu "cukatúru" se to nedá - v tý chvíli by měl někdo zkusit hejbat sacím potrubím a airboxem proti směru i po směru těch cukanců, aby se vyloučilo, že tam je netěsnost - nebo to prostě celý rozdělat a rovnou preventivně přetěsnit.
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
BTW, dogooglil jsem se, že tenhle model ještě váhu vzduchu nemá, jenom čidlo tlaku za škrticí klapkou.
Zapalovací cívky a svíčky se mi nezdají - to by musely blbnout synchronně všechny 3. Mezi těmi cukanci je motor zticha, ani jeden válec si neškytne.
Netěsnost v sání ani filtry se mi taky moc nezdají - problém vždycky pomine jako když se cvakne vypínačem.
Lambdu (vaklkontakt) jako možnou příčinu beru. Jestli ani při naplánované další návštěvě servisu nic neodhalí, tak se vnutím s dalším pokusem spojeným s monitoringem lambdy.
- tomasjedno
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Může. Nevím proč se mi na grafu nic nezaznamenalo - čidlo v klidu ukazuje 98 kPa a při běhu na volnoběh cca 30 kPa (jestli si dobře pamatuju), ale do grafu se to nepřenese. Asi bug v aplikaci. Bohužel nemůžu současně zaznamenávat a koukat při tom na “budík” (jiná obrazovka).EKKAR píše:A může to bejt klidně i jen trošičku na to čidlo (pod)tlaku v sání,
Je to na pytel, když mám vždycky jen jeden pokus
Mal som tiež taký problém . Ventil v prdeli .A ešte k tomu aj vadná respektívne pridretá vstrekovacia tryska na 1.valci .
Pozri ventily aj vstrekovacie trysky .Koľko to má nabehané km ?
U týchto HTP problém bol vždy v rozvodoch a ventiloch .
No netvrdím že je to tvoj problém ale ja prvé meriam tlaky vo valcoch dá sa to aj oscíkom. Najlepšie viackanálovým ale to je jasné .