Průša je... (přesunuto)

3D tiskárny

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tomasjedno

#106 Příspěvek od tomasjedno »

Já jsem v tom taky novic - že se prodává verze s tím auto levelingem jsem zjistil, až když jsem prohlížel nabídky A8 a A6 na Aliexpress. Vypadá to ale jako dost užitečná fíčura.
Standa99

#107 Příspěvek od Standa99 »

Dokoupit jde, ale uvidím, jak často tu tiskárnu budu využívat. Já tu aspoň přiznán, že vše je ze zvědavosti a z hecu, když jsem se zapojil v tomhle vlákně. Ještě stále se rozmýšlím, jestli si mám zajet do Alfy pro filament, ale stejně budu muset do Globusu, tak asi jo. Vůbec ani nevím, jaký mezi nimi rozdíl :) , skladem mají kulové, tak vezmu špulku bílého PLA a černého ABS.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
tomasjedno

#108 Příspěvek od tomasjedno »

Podle tohohle to vypadá, že je tam velký prostor pro DIY vylepšování.
samec

#109 Příspěvek od samec »

Celeron píše:Samec a udělals kalibraci X, Y, a E? Bez toho nemá ani cenu začínat tisknout.
Víš, jak se to dělá?
Ja som to netlačil.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=86378
S jednou firmou sa mi ani nepodarilo skontaktovať. Na email neodpovedali, ani na kontaktný formulár z ich stránky a na telefóne vždy len obsadzovací tón. V ďalšej firme chceli 24 eur. Potom v jednom kopycentre s veľkým nápisom va vstupe 3D tlač mi oznámili, že 3D netlačia. A nakoniec v jednej firme za 9 eur sa tesne zmestili do sumy, čo som bol ochotný za to zaplatiť. A zasa na dlhú dobu nepotrebujem 3D tlač. Ale možno si raz kúpim nejakú 3D tlačiareň na vianoce pod stromček namiesto stavebnice LEGO.
rezis

#110 Příspěvek od rezis »

Standa99 píše:.... Vůbec ani nevím, jaký mezi nimi rozdíl :) ...

Ono to je všude na netu. Nicméně:
PLA: snadno se tiskne, dají se vytisknout i velké objekty, nemusíš nahřívat podložku. Výrobek je tvrdý, křehký. Použitelnost do 60℃ pak ztrácí pevnost.
ABS: problém s tiskem - smršťuje se a trhá, tedy tisk malých věcí. Dobře se opracovává, teplotně stabilní do cca 90℃
ASA: vylepšené ABS, snazší tisk + UV odolné
PETG: můj nejoblíbenější materiál, při tisku stringuje (tedy snaží se natahovat, jinak velice pevný materiál.
Co se týče rozměrů a přesnosti při tisku narážíme na teplotní roztažnost. Proto je pak rozměr mírně menší.
Internet - metla lidstva
FHonza

#111 Příspěvek od FHonza »

Standa99 píše:... Vůbec ani nevím, jaký mezi nimi rozdíl ...

Tady je pěkně zpracovaný slovníček materiálů.
p32

#112 Příspěvek od p32 »

Jakou délku má PETG 1 kg o Ø 1.75 mm ? U PLA to dělá 330 m a u ABS 400 m, ale u PETG to nemůžu zjistit.
tomasjedno

#113 Příspěvek od tomasjedno »

Máš to v tom linku od Honzy. 310 m.
Standa99

#114 Příspěvek od Standa99 »

Jasně že máte recht s různými teoriemi o všemožných materiálech, ale já to bral hlavně díky praktickým zkušenostem, které mi chybí a (skoro) zatím o nich vím kulové.

Včera jsem koupil ty dvě špulky (PLA+ABS) a dnes odpoledne se dostal k nějakému tisku. Šlo hlavně o 'tuning' tiskárny (viz. přiložená fotka). Je tam lepší prstencové chlazení při tisku, na zdroj jsem přidělal ventilátor a chystám se ofukovat základní desku, takže jsem si vytiskl mřížky na tyto ventilátory a ještě jsou tam 'T' výztuhy pro lepší stabilitu konstrukce.
Vše sedí na +- desetinu mm a i když jsem neviděl jiný výtisk z jiné mašinky, tak si troufám tvrdit, že proti mnohonásobně dražším modelům, jsou tyto výtisky s nimi srovnatelné. A to jde o číňanskou mrdku za trojku :)
Přílohy
print.jpg
print.jpg
.
..
...
tomasjedno

#115 Příspěvek od tomasjedno »

Gratuluju!
Předpokládám, že ty tuningové díly sis odněkud stáhnul...
Standa99

#116 Příspěvek od Standa99 »

Děkuji. Rozklikni to tvé DIY video (Zobrazit Více) a tam to všechno je (krom těch mřížek, ty najdeš jinde), včetně odkazů na stažení :) Akorát ty .stl soubory konvertuji přes program Cura (je na dodané uSD kartě včetně konfiguračního souboru pro A8 ) do .gcode.
.
..
...
FHonza

#117 Příspěvek od FHonza »

Na první dobrou je to parádní výtisk :)
Měl jsi při oživování nějaký výrazný zásek nebo problém ? Kamarád je hodně opatrnej a shání nějakou referenci a zkušenost před koupí. No a chce nějakou
čínskou levnou mrdku

Jestli máš chuť testovat, tak nejlíp se to dělá na výtisku, kde jsou mosty a stoupání. Něco třeba jako tento.
termit256

#118 Příspěvek od termit256 »

Taky si myslim ze na prvni vytisk to je pekne, muj prni tisk jsem ani nepoznal, myslel jsem ze sem nahral jiny model :-)
scorpions-cz

#119 Příspěvek od scorpions-cz »

Zeptám se. Jak dlouho může nějaká levnější tiskárna tisknout pistolový náboj (9mm luger)??
Máme celkem slušnou spotřebu školních nábojů a tiskárnu chci stejně kupovat.
FHonza

#120 Příspěvek od FHonza »

Hodně záleží jak "jemný" má být výtisk. Tj jak bude vysoká jedna vrstva. A pak také jaká bude výplň. Váleček Ø 9mm, výška 30mm při výšce vrstvy 0.2mm a výplní 20% je 14,5 minuty. Při výplni 80% 27 minut. Tiskárna Prusa MK3, materiál PLA.
Odpovědět

Zpět na „3D tisk“