DC/AC měnič SINUS vs MODIFIKOVANÝ SINUS

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1xgi

DC/AC měnič SINUS vs MODIFIKOVANÝ SINUS

#1 Příspěvek od ok1xgi »

Ahoj,
tuhle mi kolega položil otázku, na kterou jsem neznal správnou odpověď.
Kde, nebo v jakém případě, je nutné použít DC/AC měnič s čistou sinusovkou ??
Přece jenom je mezi čistým a modofikovaným sinusem velký cenový rozdíl.

Díky za vysvětlení. :agree:
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
microlan

#2 Příspěvek od microlan »

Třeba u klasického oběhového čerpadla topení
ok1xgi

#3 Příspěvek od ok1xgi »

microlan píše:Třeba u klasického oběhového čerpadla topení

To jsem si myslel.... a důvod?
lopez

#4 Příspěvek od lopez »

No nedávno som to tiež riešil.
Kolega špekuloval kúpiť "toto" a či to bude dobré?
https://www.klavesnica.sk/menice-napati ... 00w-2000w/

EDIT: Kolega to neriskoval a kúpil elektrocentrálu. - EKKAR to pekne popísal.
Naposledy upravil(a) lopez dne 25 zář 2018, 07:47, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Hlavně při indukční zátěži. To, čemu se říká "modifikovanej sinus" je většinou buď obdélník s mezerou, nebo trapéz (lichoběžník) - neboli tvar, kterej má určitou část svýho časovýho průběhu rovnoběžnou s časovou osou. Sinusovka žádnou takovou část nemá = nemá hranu, na který by průběh do tý rovnoběžný části přecházel. No a protože z FFT neboli transformace páně Fouriéra vyplývá, že každá hrana na průběhu je v podstatě tvořená vyššíma harmonickýma kmitočtama toho základního kmitočtu a těch harmonickejch je tím víc, čím strmější je přechod do tý vodorovný části, vychází nám, že nejvíc harmonickejch obsahuje právě čistej obdélník. No a na indukčnosti se tyhle vyšší harmonický kmitočty fázově posunujou a odečítají od základního průběhu tak, že v podstatě snižujou skutečnej reálnej výkon produkovanej magnetickým polem vytvořeným proudem o daným průběhu => klesá krouticí moment takhle napájenejch motorů resp. přítažná síla obdobně napájenejch elmagnetů. To je nejdůležitější v momentě rozběhu motoru resp. přítahu elmagnetu. Běžnej asynchronní elmotor se na "modifikovanej sinus" jen těžko rozbíhá a zatíženej už tuplem. To například u oběhovejch čerpadel vede k tomu, že se na náhradní zdroj produkující modifikovanou sinusovku jsou sice schopný udržet v běhu, pokud se předtím rozběhnou na čistou sinusovku, ale ze zastavenýho stavu se na modifikovanej sinus nerozběhnou právě kvůli tomu, že mají menší krouťák ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1xgi

#6 Příspěvek od ok1xgi »

Vyčerpávající, díky
microlan

#7 Příspěvek od microlan »

Také je dobré si uvědomit, že energie harmonických se neztratí ale přemění v teplo, takže se to i více hřeje.
samec

#8 Příspěvek od samec »

Že 40 až 80 W obehové čerpadlo sa na modifikovaný sínus nerozbehne? 8O
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Motor potřebuje především točivý elektromagnetický pole, aby se spolehlivě dokázal roztočit. A to získáš ideálně sinusem, rozhodně ne obdélníkem.
Roztočit se může (ale taky nemusí), takhle jsem roztočil kompresor ledničky, ALE bude mít houno výkon (při zátěži se zastaví mnohem dřív, než na sinusu), vyšší spotřebu, bude topit a bude dělat kravál.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

samec píše:Že 40 až 80 W obehové čerpadlo sa na modifikovaný sínus nerozbehne? 8O
No u mne v kotli ano, ale vydává při tom takové zvuky, že jsem to zkusil jen jednou.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

samec píše:Že 40 až 80 W obehové čerpadlo sa na modifikovaný sínus nerozbehne? 8O
Na tohle se říká "kdo nevěří ať tam běží". Jsou typy, který to zatížený zvládnou i na ten hranatej průběh, ale je jich málo a většinou to ty pumpy nezvládnou ani naprázdno. Hlavně se jedná o jednofázový asynchronní typy, u kterejch točivý pole vytváří buď pomocný vinutí napájený přes kondenzátor nebo u nejmenších výkonů i závit nakrátko kolem části pólovýho nástavce statoru = stíněným pólem. Tam prostě platí "sinus je sinus". Velký průmyslový typy poháněný 3f motorama jsou jinačí kapitola ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

Měl jsem tu měnič "Tronic KH3901" (Lidl produkt), který má podle mě "obdélník z mezerou". Max výkon 100W (špičkově 300W - což nevěřím).
1. Sloupový ventilátor velký - funguje (některý jsou z rozběhovým kondenzátorem)
2. Větrák z mikrovlnky - funguje (motor ze stíněnými póly)
3. pohon talířu mikrovlnky - funguje (drápkový synchronní motor s neurčeným směrem otáčení)
4. čerpadlo automatické pračky - funguje (2P. synchronní motorek rozběh pomocí tvarování statoru).
5. Čerpadlo topení - nefunguje, pouze bzučí. A to i na nejnižší otáčky (multirychlostní asynchronní motor z rozběhovým kondenzátorem).
a pro zajímavost:
75W trafopájka - funguje, u měniče se ihned rozběhne ventilátorek.

U toho čerpadla z pračky vadí "plynulý náběh měniče" při jeho zapnutí vypínače. Motor musí být připojen na běžící měnič. Jinak se někdy neroztočí.
mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

A teď to možná všechno postavím na hlavu. Může mi někdo přesně definovat výraz "modifikovaný sinus"?
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Presne to definovane nie je. V praxi je to takmer vzdy obdlznik s medzerou s takymi parametrami, aby efektivna hodnota bola rovnaka ako ma sinus.
tomasjedno

#15 Příspěvek od tomasjedno »

mi-ro píše:Může mi někdo přesně definovat výraz "modifikovaný sinus"?
Je to cokoliv, co není sinus a má stejnou efektivní hodnotu napětí.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“