Čištění ovladačů
Moderátor: Moderátoři
Syron píše:...Nám se ani po dlouhém používání ovladačů nikdy žádný "nezasvinil". Dokonce ani ty novější. Pardon, kromě Thomsonů všech druhů. Ty jsou snad nejhorší, jaké jsem kdy viděl. A většinou ani nejdou opravit. Někdy pomůže nalepit alobal na gumu, ale jen na chvilku.
Ty Thomsony potvrzuji, ale zatím jsem do žádného nemusel alobal dávat. Stačilo vyprat gumovou fólii v saponátu, kontaktní plošky na desce odrbat do sucha bobkovým listem v roli nebo jiným dobře sajícím hajzlpapírem, případně kuchyňskou papírovou utěrkou, vysušit gumku s tlačítky a zkompletovat.
Vesměs vycházelo první a druhé čištění po třech letech, další už za dva roky a něco, a pak už se čistilo zhruba jednou za rok. Interval se prostě zkracoval. Jistě, jestli někdo byl zvyklý přepínat programy často, zkrátil si ten interval ještě rychleji.
Z pohledu deseti- a víceleté životnosti přístrojů Thomson jsou ale ty ovladače opravdu slabinou. A dělaly to všechny, ať už šlo o ovladač dodaný s přístrojem, nebo o univerzální ovladače Thomson prodávané samostatně.
Jiné značky ani "značky" tím tam výrazně netrpěly.
Syron píše:Celerone, proč bys např u Sony čekal opak? Pokud jde o novější výrobky Sony, je to téměř samozřejmě ocekavatelne. U starých ještě poctivě udělaných se to nedělo.
Já bych čekal, že to bude dělat spíš u neznačkových. Ale otázka je, jestli je třeba Sony ještě stále značkovej výrobek.
Vím o jednom asi 45 cm barevným Soňáku, koupeným kdysi dávno v 70-tých letech v Tuzexu, měl ještě vpředu vedle obrazovky karusel na VHF a kroutítko na UHF. Maká u jedný babky na STB s modulátorem bez opravy skoro 40 let. Mě vydržel 8 let, odešla červená tryska, zakoupeno 1999.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
horší že se použiváním setřou popisky kláves jako na DO Sat receiveru Pace ale něco si pamatuji intuitivně, combo Toshiba je má zeleně prosvětlené u jsou vidět i ve tmě
Tak jsem plošák jako vždy přejel izopropylem, membránu a futrály namočil do jarový vody a vyštětečkoval.
Po vyschnutí jsem DO poskládal a divná věc. Po stisku jakýkoliv klávesy DO nedalo na ledky žádnej kód ale rozsvítilo se podsvícení tlačítek hlasitosti, kanálů nahoru a dolů a tlačítko vypnutí a svítilo nafurt, shodit to šlo jen vyjmutím baterek. Normálně se rozsvítí jen na "slepecký klávesy" (mají vedle tlařítka braill symboly) asi na 4 sekundy.
Takže znova rozborka, plošák s membránou chodil. Po smontování ale zase to samý.
No nebudu Vás napínat, dělalo to tlačítko podsvícení. Je jako jedinný z bílýho tužšího silikonu a je nejvyšší z celý klávesnice a v masce klávesnice šlo hrozně fest. Jako zamáčknutý rozhodně nevypadalo. Původní díra v masce je 6 mm, musel jsem jí převrtat na 6,25mm, s menší dírou se nechtělo vracet.
Tíž šly i transparentní klávesy, taky jsem je převrtal. Černý, červený, modrý a zelený klávesy byly bez problémů.
Takže ty silikonový membrány se nejen rozkládají na známej olejový blivajz ale i boptnají až začnou v masce drhnout a zaseknou se.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!